Tirdami moterų skausmą, mokslininkai nustatė, kad moterys viso savo gyvenimo metu dažniau nei vyrai skundžiasi skausmais. Taip pat pastebėta, kad skausmas jaučiamas įvairesnėse kūno vietose, skausmo periodai ilgesni. Ar moterys kitaip suvokia skausmą ir kokiais skausmais jos skundžiasi dažniausiai? Kodėl ir kada moterims skauda labiau?

Mėnesinės

Nuo maudimo papilvėje iki nedarbingumo lapelio – taip būtų galima įvertinti skausmo per mėnesines skalę. Tačiau ką daryti, jei dėmesio negali blaškyti jokie trukdžiai, o mėnesinės tampa tikru gyvenimo iššūkiu?

Yra moterų, kurios skausmą slopinančių vaistų, pavyzdžiui, „Dolmen“, griebiasi dar net neprasidėjus mėnesinėms. Taip jos stengiasi palengvinti kraujavimo sukeliamus skausmus. Forumuose moterys dalijasi istorijomis, kuriose pasakoja, kaip bando „lenktyniauti“ su skausmu – ar spėsiu išgerti vaistą nuo skausmo iki nualpsiu? Taip, iš skausmo alpstama.

Gražu, bet skauda

Kad grožis reikalauja aukų jau seniai visiems gerai žinoma tiesa. Įvairios procedūros (plaukelių šalinimas, korekcijos, injekcijos) sukelia ir skausmą. Jautresnės moterys, pasak su lazeriais dirbančių medikių, iki procedūros likus bent 15 minučių turėtų išgerti vaistų nuo skausmo. Tiek laiko prireikia, kad jie suveiktų ir procedūros sukeliami nemalonūs pojūčiai palengvėtų.

Yra ir geriamų, ir tepamų vaistų nuo skausmo, kurie naudojami būtent prieš grožio procedūras. Prieš suleidžiant injekcijas naudojami tepami, o prieš lazerio procedūras jie mažiau padeda, tačiau jaučiamas mažesnis skausmas.

Kai kurios moterys tabletės nuo skausmo griebiasi ir po ilgo nepatogių aukštakulnių avėjimo. Specialistai pataria dar prieš perkant patikusią avalynę aukšta pakulne atkreipti dėmesį į kelis faktorius: kuo storesnis kulnas, tuo geriau, pasirinkite tinkamo dydžio batelius.

Ne paslaptis, kad per dieną kojoms tenka tikrai didelis krūvis. Pavargsta pėdos, blauzdose pasijunta dilgčiojimas. Pasirinkę per daug aptemptus drabužius ar net netinkamas pėdkelnes gal ir gražiai atrodysime, tačiau toks grožis sveikatos nepridės. Priešingai – laikui bėgant gali sutrikti kraujotaka, išryškėti venos blauzdų srityje. Stilistai pataria rinktis tampraus audinio aptemptus drabužius, įsigyti geros kokybės pėdkelnes.

Barbė devyndarbė

Gebėdamos vienu metu atlikti net kelis darbus moterys neretai yra pristabdomos... skausmo. Skubėdamos jos netikėtai niksteli koją, nešdamos pirkinių pilnus krepšius pajaučia nugaros skausmą. O kur dar nudegimai ar įpjovimai, kai gaminama vakarienė. Na, ne visais atvejais skausmas toks, kad prireiktų jį malšinti vaistais, bet juk kiekviena moteris jį suvokia ir išgyvena savaip.

Sode ar darže dirbančios moterys po dienos darbų jaučia nugaros ar rankų skausmus. Karštos vonios palengvina nemalonius pojūčius, atpalaiduoja raumenis. Tačiau jei raumenų skausmas nepaleidžia, reikia skaudamas vietas įtrinti šaldančiu kremu nuo skausmo, pasidaryti kompresą.

Gimdymas

Matydamas gimdančią moterį, kuri atsisako bet kokio nuskausminimo, neretas vyras pagalvoja, kad moterys gali iškęsti viską. Internete kurį laiką buvo galima išvysti vaizdo įrašą, kuriame prie vyrų prijungiami specialūs skausmo davikliai, kurie imituoja moters gimdymo skausmus.

Net silpniausi „spazmai“ sukeldavo gailias vyrų aimanas. Mokslininkai pripažįsta, kad moterys turi daugiau skausmo receptorių nei vyrai. Net vienas kvadratinis centimetras moters veido odos turi 34 nervų galūnėles, kai vyrai – vidutiniškai 17.

Net ir nusprendusios gimdyti be nuskausminimo, tik suvokusios, kad skausmas nebėra pakeliamas – prašo gydytojų jį palengvinti. Galbūt jos neįvertino, kokio stiprumo skausmą gali iškentėti, kiek truks gimdymas. Jei gimdymas užsitęsia, jos pavargsta, tada ir skausmas atrodo daug stipresnis, dar labiau varginantis.

Migrena

Medicina gali įvardinti net 150 skirtingų galvos skausmo rūšių. Kiek skausmo tipų jaučiate jūs?

Galvos skausmų karalienė migrena – tai pasikartojantis, daug nemalonių pojūčių sukeliantis galvos skausmas, neretai lydimas pykinimo, nedarbingumo. Mokslininkams dar nepavyko išsiaiškinti jos atsiradimo priežasčių.

Kiekvienas sergantis migrena bando ieškoti būdų, kaip bent jau sumažinti varginančius galvos skausmus. Vieni išbando palminių paparčių pagalves, kiti atsisako miltinių patiekalų, pakeičia mitybos įpročius, gydosi akupunktūra ir medikamentais. Vieno skausmo numalšinimo recepto nėra, migrena labai individuali liga. Todėl ir jos „sutramdymas“ turi būti individualus.

Tiesa, net sloga gali sukelti galvos skausmą. Tai vienas peršalimo simptomų. Tad ką pirmiau gerinti – bendrą savijautą ar mažinti galvos skausmą? Žinoma, tabletė nuo skausmo numalšins nemalonų pojūtį galvoje, tačiau sloga niekur nedings. Vartodami daug skysčių, pristabdę veiklų tempą ir pailsėję ne tik greičiau pasveiksite, bet ir su nauja jėga galėsite kibti į darbus.

Užsakymo nr.: PT_76116431