Pradedant kalbėti apie savanorystę, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į pačios savanorystės suvokimą. Dažnai šis išties prasmingas ir tiek pačiam savanoriui, tiek aplinkiniams naudingas užsiėmimas vertinamas kaip paprasčiausias darbas be atlygio.

Reikėtų paminėti, kad savanoriai nuo etatinių įstaigų darbuotojų skiriasi tuo, kad patys numato, kiek laiko praleis savanoriaudami, kokia veikla ir kokiu metu užsiims. Be kita ko, savanoris priimamas ne tik kaip papildomos pagalbos rankos, bet ir kaip žmogus, kuris dega noru ko nors išmokti. Jam suteikiama galimybė įgyti patirties, sužinoti, kaip tinkamai atlikti vieną ar kitą darbą. Galiausiai teiginys, kad savanorystė yra veikla be atlygio, prieštarauja pačiai savanorystės idėjai. Finansiškai neatlyginamą darbą savo noru sutinkantys dirbti žmonės ieško kitokio pobūdžio naudos – savęs pažinimo, patirties ar dvasinio pasitenkinimo, kuris yra neįkainojamas.



Savanorystė globos ar vaikų namuose ir socialinėse įstaigose, padedant likimo nuskriaustiems žmonėms, – labai kilni veikla, tačiau natūralu, kad ji tinka ir patinka ne kiekvienam. Nuogąstaujančius, kad savanorystės forma gali būti tik tokia, galime nudžiuginti – savanoriškos veiklos rūšių apstu ir patrauklią sau neabejotinai surastų kiekvienas. Visų pirma, būtina pabrėžti, kad ir minėtuose globos namuose savanorystė siejama ne tik su likimo nuskriaustų žmonių priežiūra. Savanoriauti kviečiančių įstaigų atstovai tikina, kad savanoriai prie įstaigų veiklos prisideda įvairiais būdais – nuo interneto puslapių kūrimo, fotografavimo, renginių organizavimo, kelionių ir išvykų planavimo iki paprasčiausio darbo virtuvėje ar sode. Savanorystei atvirų įstaigų sąrašas taip pat didelis, o jų sričių spektras labai platus – nuo robotikos mokyklos, laipiojimo centro, botanikos sodo, muziejaus, turizmo centro iki aklųjų bibliotekos, gamtinio rezervato ar gyvūnų prieglaudos.

Kiekvienas bent šiek tiek savo laiko paskyręs savanorystei prisimena šią veiklą kaip lydimą teigiamų emocijų, labai daug duodančią saviugdai. Tad kviečiame savanoriauti ir dalį savo laiko skirti bendrai veiklai ir pagalbai kitiems. Tikslingai išnaudodami savo laiką, jėgas ir gabumus, galite sukurti šventę kitiems ir kartu skirti geriausią dovaną mūsų valstybei Šimtmečio proga.

Registruokite savo „Šimtmečio dovanas“ – savanoriškas veiklas svetainėje www.lietuva.lt.

Užsakymo nr.: PT_76044765