Pagrindinė šių metų renginių tema – išmanieji miestai. Konferencijose ir seminaruose bus kviečiama dalytis mintimis apie miestui ir verslui naudingas inovatyvias idėjas, diskutuoti apie kūrybiškumą, sveikatingumą skatinančias technologijas, elektromobilius, robotikos galimybes ar pasiklausyti verslo atstovų sėkmės istorijų.

Tikimasi, kad inovacijų savaitės renginiai padės bendruomenėms kurti modernius miestus, kuriuose būtų patogu ir sveika gyventi, paprasta naudotis viešosiomis paslaugomis.

Inovacijų savaitė 2017“ šiemet plečia geografiją: nemokami renginiai vyks Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje.

Kaune – atidarymo renginys ir paroda

Spalio 9 d. vyksiantis inovacijų savaitės atidarymo renginys sukvies į Kauną. Kauno technologijos universiteto (KTU) „Santakos“ slėnyje vyksiančios konferencijos „Kuo pasižymi išmanusis miestas?“ dalyvius pasveikins ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, pranešimus skaitys inovatorius, KTU Tarybos narys dr. Dalius Misiūnas, renginių organizavimo agentūros „Pirmoji kava“ kūrybos vadovas Jogaila Morkūnas, sveikatingumo motyvatorė Vlada Musvydaitė, robotikos sprendimus kuriančios įmonės „Rubedo sistemos“ atstovas Linas Vaitulevičius, agentūrų „New!“, „SuperYou“, „Godspeed“ įkūrėjas ir partneris Tomas Ramanauskas ir daugelis kitų.

„Šiandien daugeliui žmonių išmanieji miestai siejasi su ateitimi ar net moksline fantastika, tačiau nemažai jau dabar miestuose diegiamų sprendimų – elektromobilių stotelės ar energiją taupantis apšvietimas – yra būtent išmaniojo miesto elementai. Jau netrukus bet kuris modernus, aplinką tausojantis ir patogus gyventi miestas neišvengiamai bus ir išmanusis“, – sako pranešimą apie miestui naudingas inovatyvias idėjas skaitysiantis dr. D. Misiūnas.

Per konferencijos pertraukas dalyviai kviečiami apsilankyti „Santakos“ slėnyje veiksiančioje parodoje ir susipažinti su naujausiais išmaniaisiais produktais ir jų veikimo principais.

Keturios inovacijų dienos Vilniuje

Net keturias dienas – spalio 10, 11, 12 ir 13 d. – Vilniuje vyks inovacijų savaitės renginiai. Visorių IT parke spalio 10 d. rengiamas pranešimas-diskusija: „Ar kiekvienai įmonei reikia turėti inovacijų vadybininkų?“.

Spalio 11 d. Verslo centre „Quadrum“ vyks žaliosios pramonės inovacijų programos baigiamoji konferencija, o Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko bendradarbystės erdvėje „Work'inn“ – verslo pusryčiai „Inovatyvaus verslo eksporto plėtra“. Tą pačią dieną visi inovacijomis besidomintys asmenys laukiami pažintiniuose turuose po Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parką bei įmonę „Baltic Amadeus“. Norintys susipažinti su naujais išradimais ir verslo ekosistemomis, kuriose jie gimė, galės aplankyti 8 Vilniaus objektus su specialiu autobusu „Inovacijų maršrutas“.

Spalio 12-13 d. vyks didžiausias Baltijos jūros regione renginys ateities ir inovacijų tema Vilniaus inovacijų forumas „Innovation Drift“. Forumas suburs daugiau nei 50 pranešėjų, kurie ne tik puikiai išmano šiuolaikinių technologijų rinką, bet ir aktyviai ją keičia. Tarp žinomiausių pranešėjų: viena iš „Hyperloop One“ vadovių YJ Fischer iš JAV, pasaulinio lygio futuristas Ray Hammondas iš Jungtinės Karalystės, „NASA Ames“ partnerysčių vadovė Rose Grymes, robotikos kompanijos „Blue Ocean Robotics“ steigėjas Clausas Risageris iš Danijos, ringtono kūrėjas Ralphas Simonas iš „Mobilum Grant Limited“,„Silicon Vikings“ projektų vadovas Eilifas Trondsenas iš Silicio slėnio, „Smart Factory“ projekto iniciatorius Hansas Praatas iš Olandijos, technologijų komercializavimo ekspertas Mike‘as Otworthas iš JAV „Innventure“. Forumas vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO (Laisvės pr. 5).

Spalio 12 d. Visorių IT parke bus galimybė pabendrauti su kosminių aparatų – nanopalydovų kūrėjais. Spalio 12–13 d. parodų ir kongresų centras „Litexpo“ sukvies į Vilniaus inovacijų forumą „Innovation Drift“.

Visorių IT parke paskutiniąją inovacijų savaitės dieną, spalio 13 d., netrūks intriguojančių diskusijų. Apie lazerių pramonės ateitį bus kalbama diskusijoje „Ar greitai mes bėgame arba kada kinai nupirks Lietuvą?“, o žemės ūkio atstovai laukiami diskusijoje „Agroinovaciniai sprendimai verslui ir viešajam sektoriui. Tendencijos ir kryptys“. Po jos visi bus kviečiami susipažinti su „Sentinel“ palydovų panaudojimo galimybėmis.

Šiauliuose – finansinių technologijų startuolio pranešimas

Inovacijomis besidominčius šiauliečius ir miesto svečius sukvies spalio 10 d. Šiaulių universiteto bibliotekoje vyksianti konferencija „Kuo pasižymi išmanusis miestas?“. Joje dalytis mintimis apie išmaniąją ateitį susirinks verslo, mokslo, viešojo sektoriaus atstovai ir jaunimas.

Andrius Bičeika

„Pasaulyje grynaisiais pinigais naudojamasi vis rečiau, nes vis daugiau finansinių operacijų persikelia tiesiog į žmogaus delną. Finansinių technologijų kuriami įrankiai kaip niekas kitas padeda taupyti laiką, o kiekvieną vartotoją pirmą kartą iš tikrųjų padaro pasaulio piliečiu, galinčiu bet kuriame pasaulio mieste jaustis vietiniu gyventoju, telefone laisvai tvarkančiu savo finansus, draudimą, ir kitas būtinas paslaugas“, – teiga FinTech startuolio „Revolut“ Baltijos regiono plėtros vadovas Andrius Bičeika, kuris „Inovacijų savaitės“ dalyvius plačiau supažindins su išmaniaisiais įrankiais verslui ir miestui.

Miestiečiai taip pat kviečiami į spalio 10 d. vyksiantį pažintinį turą „Rūtos“ šokolado muziejuje.

Panevėžiečius kvies konferencija ir pažintinis turas

Panevėžio gyventojų spalio 10 d. lauks konferencija „Kuo pasižymi išmanusis miestas?“ ir pažintinis turas į vilnonį apatinį trikotažą gaminančios bendrovės „Devold“ pastatą.

„Nei kompanijos, nei šalies lygmenyje negalime apsieiti be inovacijų proceso. Nenorėdami atsilikti privalome suprasti ir įvaldyti inovacijas. Kita pranešimo pusė – išmanieji miestai. Miesto infrastruktūra ir ekosistema yra labai sudėtingos, tačiau jos yra pavaldžios centralizacijai, o tai leidžia mieste daug lengviau nei korporacijoje įdiegti daug inovacijos rūšių. Lietuvos miestai jau dabar gali pasigirti sėkmingai diegiamomis inovacijomis, pavyzdžiui, parkavimo sistema, kuri leidžia susimokėti SMS žinutėmis arba mobiliąja aplikacija. Palyginimui, JAV, Silicio slėnyje, inovacijų širdyje, iki šiol viskas veikia senamadiškai – susimokėti už automobilio stovėjimą galima tik monetomis“, – sako pranešimą Panevėžyje skaitysiantis verslininkas ir investuotojas Ilja Laurs.

Ilja Laurs

Alytuje galės aplankyti mašinų gamyklą

Naujovėms atvirus alytiškius suburs Kūrybinių industrijų inkubatoriuje vyksianti konferencija „Kuo pasižymi išmanusis miestas?“ bei nemokami pažintiniai turai po Alytaus regioninį technologijų centrą Alytaus kolegijoje ir „Astra“ mašinų gamyklą.

Robotikos mokyklos įkūrėjas P. Briedis sako, kad savo pranešimo metu kartu su klausytojais bandys išsiaiškinti, kaip galima reaguoti į robotizacijos ir automatizacijos pokyčius, kokie jie ir kaip juos galima panaudoti savo naudai.

„Svarbu kalbėti apie robotiką, nes pastaruoju metu automatizuojama yra viskas. Tie verslininkai, kurie pirmiau ir gudriau sugalvos, kaip tai padaryti, išliks rinkoje ir galės pristatyti produktus, kurie bus sėkmingesni“, – įsitikinęs pranešėjas. P. Briedis teigia pažįstantis daug puikių užsienyje gyvenančių robotikos specialistų-programuotojų iš Lietuvos, kurie nori prisidėti prie gimtinėje vykdomų projektų.

Robotikos mokyklos įkūrėjas Paulius Briedis

Marijampolei pristatys sveiko miesto galimybes

Spalio 11 d. Marijampolės viešbutyje rengiamoje „Mercure“ konferencijoje „Kuo pasižymi išmanusis miestas?“ pranešimą skaitysianti V. Musvydaitė įsitikinusi, kad inovacijos gali priversti žmones pamilti sportą, daugiau judėti ir gyventi sveikiau.

„Pavyzdžiui, programėlės, kurios skaičiuoja žingsnius, skatina toliau nueiti tiek vaikus, tiek suaugusiuosius. Daugiau būti gryname ore su šeima priverčia aplikacijos, kuriose pateikiamos virtualios pėsčiųjų trasos, o dviračio mynimą virtualioje realybėje išbandęs žmogus galbūt susigundys persėsti ant tikro dviračio. Yra netgi mobiliojo telefono programėlių, kurios skatina nepamiršti išgerti vandens – viena iš jų sėkmingai naudojuosi ir aš“, – pasakoja Vlada.

Sveikatingumo motyvatorė Vlada Musvydaitė

Lietuvos lengvosios atletikos čempionė V. Musvydaitė taip pat prižadėjo renginyje pasidalyti asmenine patirtimi ir papasakoti juokingų istorijų, nutikusių išbandant 128 skirtingas sporto rūšis.

Tą pačią dieną mieste organizuojami pažintiniai turai į įmones „Mantinga“ ir „Arvi kalakutai“ bei „Lietuvos cukrus“.

Klaipėda: seminaras, konferencija ir laboratorijų lankymas

Uostamiestyje spalio 12 d. pažangių idėjų pasisemti pakvies Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmuose rengiamas informacinis-praktinis seminaras „Kaip į verslo plėtrą investuoti sumaniai: ekspertų trikovė“.

Dar vienas inovacijų savaitės renginys Klaipėdoje – spalio 13 d. Kultūros fabrike vyksianti konferencija „Kuo pasižymi išmanusis miestas?“.

Tą pačią dieną vyks atvirų durų diena šešiose Klaipėdos universiteto mokslo laboratorijose. Jose bus galima susipažinti su moksline infrastruktūra, Klaipėdos universiteto mokslininkų vykdomais projektais, kuriamomis inovacijomis.

Išmanusis miestas

„Inovacijų savaitės 2017“ renginius organizuoja Ūkio ministerija kartu su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra. Daugiau informacijos ir renginių programą galite rasti puslapyje www.inovacijusavaite.lt ir „Facebook“ paskyroje „Inovacijų savaitė“.

Užsakymo nr.: PT_75967421