U2 dokumentas suteikiamas asmenims, kurie gauna bedarbio pašalpą vienoje iš ES šalių. Jie turi teisę išvykti ieškoti darbo į kitą valstybę narę, o paieškos laikotarpiu jiems skiriama bedarbio pašalpa. Asmenys, dirbę ES arba EEE šalyse, turėtų (neprivalo, bet dokumentas bus reikalingas, jei kreipsis dėl bedarbio pašalpos) iš ankstesnės darbo vietos valstybės narės kompetentingos įstaigos gauti U1 dokumentą apie nedarbo draudimo ir darbo laikotarpius, kuris bus aktualus dėl laikotarpių sumavimo skiriant bedarbio pašalpą. Jei asmuo tokio dokumento neturi, jis gali pristatyti dokumentus, susijusius su darbu kitoje valstybėje narėje, teritorinei darbo biržai – įstaigos susisieks tarpusavyje dėl duomenų gavimo.

Pasak Kauno teritorinės darbo biržos EURES konsultantės Godos Maciulevičienės, norint sklandžiai pereiti į Lietuvos darbo rinką reikia nepamiršti, jog patirtis, įgyta svetur, yra vertinga ir tie, kurie planuoja grįžti į gimtinę, su savimi turėtų parsivežti kvalifikacinius pažymėjimus, darbdavių rekomendacijas ir sertifikatus.

Konsultantė taip pat skatina pasidomėti, kokios srities specialistų Lietuvoje trūksta, kuriuose šalies regionuose darbdaviai ieško darbuotojų.

„Šiuo metu darbo jėgos trūkumas jaučiamas IT sektoriuje, transporto ir logistikos sektoriuose, kai kuriuose gamybos sektoriuose, viešajame maitinime. Tačiau skaitant laisvų darbo vietų skelbimus arba ieškant potencialių darbdavių, būtina atkreipti dėmesį, kokios pozicijos skelbiamos, kokie reikalavimai keliami darbuotojui“, – vardija G. Maciulevičienė.

Vis dėlto būna ir tokių atvejų, kai neieškoma specialistų, atitinkančių emigranto profesiją. Tokiu atveju Darbo birža siūlo apsvarstyti, „kokias kompetencijas galima pritaikyti plačiau kituose sektoriuose, galbūt trūksta tam tikrų žinių, kurias galima įgyti. Darbo birža sudaro galimybę įgyti profesiją arba tam tikras kompetencijas. Taip pat tarpininkaujant padeda surasti tokį darbdavį, kuris sudaro sąlygas mokytis darbo vietoje.“

Akimirka iš EURES mugės

EURES platforma – ir darbdaviams

Ieškantys aukštos kvalifikacijos darbuotojų Lietuvos darbdaviai, naudodamiesi EURES paslaugomis, gali paskelbti laisvas darbo vietas Europoje, organizuoti atrankas, vykdyti pirminę kandidatų atranką.

EURES suteikia galimybes darbdaviams įdarbinti darbuotojus iš ES, EEE šalių ir Šveicarijos. Dėl darbuotojų paieškos įmonės galima tiesiogiai kreiptis į Lietuvos teritorinių darbo biržų EURES konsultantus el. paštu eures@ldb.lt arba telefonu, nurodytu http://www.ldb.lt/eures/apie/Puslapiai/kontaktai.aspx.

Skatina žmonių aktyvumą

EURES organizuoja ir dar dvi programas: „Tavo pirmasis EURES darbas“ ir „Reactivate“. Kaip sako G. Maciulevičienė, „šios programos yra ES darbo rinkos aktyvinimo priemonės, kuriose derinama pritaikyta pagalba užimtumo klausimais ir finansinė parama tikslinėms grupėms.“

Programa „Tavo pirmasis EURES darbas“ skirta 28 ES šalių, Norvegijos ir Islandijos kandidatams nuo 18 iki 35 metų, kurie siekia susirasti darbą, stažuotę ar praktiką kitoje valstybėje narėje. Programa finansuoja kelionę į darbo pokalbį, persikėlimą gyventi į kitą šalį, kalbų kursus ir kt.

„Reactivate“ – tai anksčiau minėtosios programos tąsa. Dėmesys skiriamas 35 ir daugiau metų sulaukusiems asmenims, kurie nori praplėsti savo akiratį: keliauti į kitą ES šalį dirbti, stažuotis ar dalyvauti pameistrystės programoje. Jiems skiriamas toks pats finansavimas kaip ir keliaujantiems su programa „Tavo pirmasis EURES darbas“. Kaip teigia LDB atstovai, „ši programa gali būti naudinga ne tik fiziniams asmenims, bet ir darbdaviams, ypač mažųjų ir vidutinių įmonių savininkams. Jie gali gauti pagalbos, kai imasi ieškoti darbuotojų svetur dėl to, kad reikiamą darbuotoją rasti sunku.“

Vis dėlto EURES suteikia ir galimybę ieškoti darbo kitoje ES šalyje, tad pasiteiravus pašnekovės G. Maciulevičienės, ką reikėtų žinoti, norintiems rasti veiklą svetur, moteris pasakoja, kad svarbiausia su savimi turėti pasą ar asmens tapatybės kortelę, CV, kvalifikaciją patvirtinančių dokumentų kopijas, rekomenduojama nepamiršti atsiliepimų iš anksčiau turėto darbo, santuokos liudijimo, vaikų gimimo liudijimų kopijų, išverstų į užsienio kalbą ir kt.

Nors EURES Lietuvoje veikia daugiau nei dešimtmetį, apie programą žino dar palyginti mažai gyventojų. Nepaisant to, pašnekovė džiaugiasi, kad besikreipiančiųjų skaičius nuolat auga, o ir už pagalbą žmonės dėkoja. „Sulaukiame padėkų už suteiktą informaciją, operatyvumą išduodant reikalingus dokumentus ar atsakant į paklausimus“, – pasakoja G. Maciulevičienė.

EURES tinklas Lietuvoje šiemet padėjo daugiau nei 7 tūkst. žmonių

Lietuvos darbo biržos EURES nacionalinis koordinavimo skyrius praneša, kad bėgant metams besikreipiančių žmonių skaičius auga: 2014-aisiais gauti 1 448 dokumentai dėl nedarbo socialinio draudimo stažo patvirtinimo, o pernai – 331 dokumentu daugiau. Šiemet EURES darbuotojai apie laisvą asmenų judėjimą konsultavo 7 509 asmenis, surengė daugiau nei pusšimtį informacinių susitikimų, dalyvavo tarptautinėse darbo mugėse, seminaruose, posėdžiuose bei mokymuose.

„Žmonės kreipiasi į EURES konsultantus ne tik tiesiogiai atvykę į darbo biržą, bet ir telefonu, el. paštu. Džiaugiamės galėdami informuoti asmenis, kurie ruošiasi sugrįžti į Lietuvą. Tikime, kad taip galime jiems padėti lengviau adaptuotis“, – pasakoja Kauno teritorinės darbo biržos EURES konsultantė Goda Maciulevičienė.

Akimirka iš EURES mugės

Už laisvą asmenų judėjimą

EURES (Europos užimtumo tarnyba) – tai bendradarbiavimo tinklas, kuris jungia Europos Sąjungos (ES) šalių, taip pat Šveicarijos, Norvegijos, Islandijos ir Lichtenšteino valstybines užimtumo tarnybas bei jų partnerius (profesines sąjungas, darbdavių asociacijas). EURES tinklą sudaro 32 valstybių užimtumo tarnybos. Už tinklo koordinavimą atsakinga Europos Komisija.

EURES įkurta 1993 m., Lietuvoje veikti pradėjo prieš 13 metų, valstybei įstojus į ES. Be to, šiuo metu EURES skaičiuoja apie 1 000 konsultantų, iš jų 10 dirba šalies teritorinėse darbo biržose.

„Lietuvos EURES tinklo užduotis – padėti tiems, kurie ketina dirbti kitose ES/EEE šalyse, suteikiat tinkamą informaciją. EURES padeda užtikrinti vieną iš pagrindinių ES piliečių teisių ir laisvių – laisvą asmenų judėjimą. Laisvas asmenų judėjimas piliečiams suteikia galimybę ieškoti geresnių gyvenimo ir darbo sąlygų, pagerinti gyvenimo standartus, kitaip išnaudoti bendrosios rinkos galimybes“, – aiškina EURES konsultantė G. Maciulevičienė.

Visos ES EURES konsultantai siekia atsakyti į visus besikreipiančių asmenų klausimus – nuo to, kaip parengti tinkamą gyvenimo aprašymą (CV) iki darbo galimybių ES ir EEE. Taip pat bendrauja su darbdaviais, ieškančiais darbuotojų. Jeigu darbdavį domina darbuotojų samdymas iš kitų Europos Sąjungos ar Europos Ekonominės Erdvės šalių (ES/EEE), registruodami laisvą darbo vietą teritorinėje darbo biržoje ją gali paskelbti ir visoje Europoje.

EURES paslaugos yra skirtos bet kokio amžiaus darbo ieškantiems ir nebūtinai registruotiems darbo biržoje asmenims, kuriuos domina darbo galimybės, gyvenimo sąlygos kitose ES/EEE šalyse bei Lietuvos ir užsienio darbdaviams, kurie nori samdyti darbuotojus iš kitų šalių. Visos EURES paslaugos yra nemokamos.

Užsakymo nr.: PT_75861529