Kaip teigia LSMU rektorius, medikas kardiologas bei Lietuvos medikų teniso sąjungos prezidentas prof. Remigijus Žaliūnas, „2019 turnyras Lietuvoje bus tikrai vienintelis toks šiame šimtmetyje“. Tai ne tik proga parodyti teniso žaidimo įgūdžius, bet, svarbiausia, puiki galimybė pristatyti pasauliui savo šalį, kultūrą bei jos žmones.

Medikai ir tenisas – stipri „sąjunga“

Lietuvos medikus ir odontologus galime drąsiai vadinti tos profesijos atstovais, kurie yra vieni aktyviausių teniso žaidėjų. Savo aistrą sportui jie parodo tiek rengdami nacionalines teniso varžybas, tiek ir dalyvaudami tarptautiniuose čempionatuose.

„Tenisas – tai ne tik sportas, ar laisvalaikis, tampantis gyvenimo būdu, tai ir liga, kuria užsikreti", – atviravo R. Žaliūnas.

Akimirka iš Pasaulio medikų teniso čempionato

Pirmojo Lietuvos medikų teniso sąjungos įkūrėjo neurologo Jono Girskio teigimu, tenisas tarp Lietuvos gydytojų populiarus sportas jau labai ilgą laiką. „Lietuvos gydytojai tenisą žaidžią dar nuo 50–ųjų. Nuo kur kas anksčiau nei užsimezgė mano idėja įkurti Lietuvos gydytojų teniso sąjungą“, – pasakojo sąjungos įkūrėjas. Kaip prisiminimais dalijosi Jonas Girskis, dar 2007 metais jam nuvykus į teniso čempionatą Amerikoje ir išvydus tenisą žaidžiančių gydytojų bendruomenes, kilo noras ir Lietuvoje sukurti kažką panašaus. „Jauki, itin draugiška atmosfera tarp įvairių šalių gydytojų ir įkvėpė sukurti šią sąjungą“, – pasakojo gydytojas. 2008 metais Jono Girskio įkūrta Lietuvos gydytojų teniso sąjungą šiandien vienija apie 100 gydytojų.

Lietuvoje veikia ir tik odontologus vienijanti organizacija. Kaip teigia jos vadovas, odontologas doc. Juozas Jonaitis, šiandien organizacija yra subūrusi apie 120 burnos priežiūros specialistų. „Dar kuriantis organizacijai, odontologus suvienijo tiek tenisas, kaip sportas ir atsipalaidavimas, tiek ir siekis organizuoti kongresus, įvairias konferencijas ar neformalius renginius“, – kalbėjo docentas J. Jonaitis. Organizacija kasmet suorganizuoja bent 5 teniso turnyrus savo bendruomenei.

Dar 2012 metais prie Pasaulio medikų teniso bendrijos prisijungus Lietuvos medikams, o šiemet ir odontologams, gydytojai gali pasigirti ne tik gausesniu dalyvaujančių lietuvių skaičiumi, bet ir dideliais laimėjimais.

Vien šių metų čempionate gydytojai laimėjo 17 medalių

Iš 47–ojo Pasaulio medikų teniso čempionato Pilzene (Čekija) sugrįžę Lietuvos medikai verčia didžiuotis. Pagrindiniame čempionato turnyre gydytojai iškovojo 11 medalių komplektų, o paguodos varžybose – dar 6.

Kasmet auganti ir stiprėjanti Lietuvos komanda šiemet džiaugėsi iš viso laimėjusi 17 medalių komplektų: 3 aukso, 4 sidabro bei 10 bronzos.

Medalių laimėtojų R. Žaliūno ir J. Jonaičio nuomone, geriausiai Pilzene pasirodė moterys, iškovojusios ne tik aukso, bet ir ne vieną sidabro bei bronzos medalį. Jau daugkartine daugelio čempionatų nugalėtoja tapusi dermatologė Birutė Adomavičienė iš čempionato sugrįžo laimėjusi aukso medalį.

Akimirka iš Pasaulio medikų teniso čempionato

Iškovoti ne tik medaliai, bet ir kvietimas organizuoti čempionatą

Pasaulio medikų teniso bendrijos organizacinis komitetas, rinkdamasis iš kelių šalių–kandidačių, 2019 metų čempionatą organizuoti patikėjo Lietuvai. „Tai tarytum patikėta diplomatinė misija, kurios metu pasaulio medikų bendruomenei perduosime žinią apie mūsų nuostabų kraštą Lietuvą“, – didžiuodamasis kalbėjo J. Girskis. Antrą kartą tokio kvietimo galime sulaukti dar negreitai.

Kaip apie didelį šalių norą tapti organizatorėmis bei savotiškas varžytuves pristatant komisijai savo kraštą pasakojo Remigijus Žaliūnas: „Dideles šalis dažnai atstovauja vadybininkai ar verslininkai ir rengia įspūdingus pristatymus. Taip stengiasi kuo geriau atskleisti savos šalies pranašumą ir gauti galimybę organizuoti čempionatą“.

Dėl galimybės organizuoti 2019 metų čempionatą ir kongresą Lietuva varžėsi su Turkija ir Belgija. Daug komponentų pasitarnavo Lietuvos laimėjimui. Ypatingai - gera geopolitinė situacija šalyje. Visai neseniai tiek Turkija, tiek Belgija nukentėjo dėl šalyse kilusių neramumų. Ne mažiau svarbiu tapo ir faktas, jog Lietuva nėra organizavusi šio čempionato anksčiau.

Šalies-organizatorės laimėjimas svarbus ne tik teniso bendruomenei, bet ir visai Lietuvai

„Visos valstybės nori, kad renginys vyktų jų šalyse“, – didžiuodamasis kalbėjo LSMU rektorius ir medikų teniso sąjungos prezidentas. „Prisiminkime ir tai, jog su kiekvienu žaidėju kartu atvyksta bent po 3–4 lydinčius asmenis, kurie kartu šalyje praleidžia beveik savaitę laiko. Šalį aplanko tie žmonės, kurie dažnai net nesugalvotų atvykti į Lietuvą, o štai tenisas jiems atveria kelią susipažinti su šalimi“, – kalbėjo rektorius.

Akimirka iš Pasaulio medikų teniso čempionato

Neatsiejama pasaulinio čempionato dalis – šalies, jos vietų, kultūros bei žmonių pristatymas bei populiarinimas. Kasmet keičiant čempionato vietą siekiama tenisą žaidžiantiems gydytojams bei visiems aistruoliams pristatyti vis naujas šalis, jų tradicijas, išskirtinę kultūrą ar net talentus. Kaip pasakoja R. Žaliūnas, čempionatų metu vyksta varžybos, tačiau taip pat organizuojamos pažintinės ekskursijos po gražiausius šalių miestus bei vietas. Šalims organizatorėms sudaromos puikios galimybės parodyti ir nacionalinius talentus: rengiamos kultūrinės programos, muzikos renginiai su vietiniais atlikėjais. Kaip atvirauja sąjungos prezidentas, šia galimybe būtinai pasinaudos ir jie, organizuodami 2019 metų čempionatą Lietuvoje. Kultūrinėse programose būtų kviečiami pasirodyti Lietuvos kūrėjai bei atlikėjai.

Tačiau kartu su galimybe rengti čempionatą atsiranda ir daug atsakomybių bei įsipareigojimų. Organizatoriams čempionato laukimas ir pasirengimas prasideda jau dabar. Nepaisant to, kad pats renginys Lietuvoje vyks dar tik po dviejų metų, pasiruošimas jam jau reikalauja ne tik kruopštaus plano. Būtina užtikrinti ir tinkamą infrastruktūrą.

Vis dar nėra aišku, kuriame Lietuvos mieste bus rengiamas čempionatas. Šiam apsisprendimui daug įtakos turės miesto jau turima infrastruktūra, pvz.: teniso kortai, uždarų teniso kortų skaičius, jų koncentracija patrauklioje miesto vietoje. Taip pat svarbu ir visos valstybės bei miestų savivaldybių noras prisidėti. Pašnekovai įsitikinę, jog iki čempionato pradžios reikės įrengti ne vieną teniso žaidimų aikštelę. Kaip teigia Remigijus Žaliūnas, įrengta infrastruktūra po renginio pasitarnaus miesto gyventojams, o teniso tradicijos šalyje galės tapti dar stipresnės.

Užsakymo nr.: PT_75823701