Reaguoja į visus nusiskundimus

Šiuo metu modernizuojami 420 daugiabučių, o gyventojų pranešimų apie galimai netinkamai įgyvendinamą atnaujinimą kiekvieną mėnesį gaunama apie 30–50. Toks skaičius nėra didelis ir atitinka renovacijos mastą, pastebi BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.

BETA specialistai, gavę gyventojų pranešimą apie įtarimų keliantį renovacijos procesą, reaguoja iškart, nepriklausomai nuo to, ar šis pranešimas gautas el. paštu, telefonu ar paprastu paštu ir ar jį pateikęs asmuo ar asmenys sutinka prisistatyti ar nori išlaikyti savo anonimiškumą, pabrėžia E. Petrauskas.

„Pirmiausia siekiame nustatyti, ar pranešimas – pagrįstas. Skambiname renovacijos projekto administratoriui, techniniam prižiūrėtojui ir bandome plačiau išsiaiškinti situaciją. Jeigu yra poreikis vykstame prie renovuojamo daugiabučio. Į daugumą skundų sureaguojame per kelias dienas. Tiesa, kai kada gauname „sudėtinių“ skundų, kuriuose prašoma įsitikinti ne tik darbų kokybe, bet ir finansine renovacijos puse. Į tokius skundus atsakoma nė vėliau kaip per dvidešimt dienų, kadangi jų nagrinėjimas reikalauja išsamesnio tyrimo“, – pasakoja pašnekovas.

Galima kreiptis ir į Statybos inspekciją

Gyventojai taip pat gali kreiptis tiesiogiai į VTPSI, ypač tais atvejais, kai techninis prižiūrėtojas ignoruoja jų pastabas.

„Svarbu atsiminti, kad VTPSI raštu pateikiami asmenų prašymai, skundai ir pranešimai turėtų būti parašyti įskaitomai valstybine kalba, nurodant besikreipiančio asmens vardą, pavardę ar pavadinimą, adresą bei kitus kontaktinius duomenis ryšiui palaikyti. Taip pat siekiant greičiau ir efektyviau išnagrinėti prašymą ar skundą, reikėtų nurodyti kuo daugiau aplinkybių, susijusių su pažeidimu: kai skundžiami konkretūs statybos dalyvio veiksmai, pateikti šio asmens duomenis (pavadinimas / vardas, pavardė, adresas ir kt.), konkretų skundžiamą veiksmą (neveikimą), turimas fotofiksacijas ir kt. dokumentus, skundo surašymo datą ir vietą, trečiųjų suinteresuotų asmenų kontaktus bei kitus duomenis, kurie leistų kuo efektyviau išnagrinėti pateiktą informaciją“, – vardija VTPSI specialistas Albinas Keturka bei priduria, kad operatyviai reaguojant į gyventojų skundus, atliekamos neplaninės patikros, kurios įgyvendinamos vadovaujantis patikrinimo, nagrinėjant skundą, aktu.

Sureaguoja per tris dienas

VTPSI ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo prašymo, skundo ar pranešimo gavimo dienos organizuoja jo nagrinėjimą, pasakoja A. Keturka. Pirmiausia tikrinami registrų duomenys, peržiūrima projektinė dokumentacija. Esant poreikiui, kreipiamasi į statybos dalyvius dėl reikalingų dokumentų, pavyzdžiui, statybos darbų žurnalo, pateikimo

„Patikrinimo metu yra patikrinami ne tik svarbiausi modernizacijos proceso dokumentai, bet ir faktiškai atlikti statybos darbai. Į faktinius statybos patikrinimus kviečiami suinteresuoti asmenys, o esant poreikiui – ir kitų institucijų atstovai. Tuo atveju, kai skunde ar pranešime yra pateikti pateikėjo kontaktiniai duomenis, jis yra informuojamas apie prašymo nagrinėjimo eigą, taip pat ir apie planuojamą faktinių duomenų patikrinimą“, – pasakoja VTPSI atstovas.

Į ką efektyviausia kreiptis?

Ir BETA, ir VTPSI specialistai akcentuoja, kad valstybinės institucijos neturėtų būti pirmasis gyventojų nusiskundimų adresatas – savo pastabas pirmiausia reikėtų išsakyti tiesiogiai renovacijos administratoriui, techniniam prižiūrėtojui, rangovui – jų kontaktai pateikiami stende prie renovuojamo daugiabučio. Be to, ir renovacijos kokybę prižiūrinčios institucijos, gavusios gyventojų nusiskundimą, pirmiausia kreipsis į šiuos renovacijos dalyvius prašydamos paaiškinimo.

„Problemą greičiausiai ir paprasčiausiai gali išspręsti tie, kas kasdien dirba prie atnaujinamo daugiabučio. Na, o jeigu renovacijos dalyviai iš tikrųjų ignoruoja gyventojų pastabas, tuomet verta kreiptis į renovaciją prižiūrinčias institucijas. Tačiau ir renovacijos administratoriai, ir gyventojai turėtų nepamiršti, kad renovacijos procese būtent jie vaidina svarbiausią vaidmenį. Tuo atveju, jeigu gyventojų netenkina administratoriaus darbas, jį atšaukti ir paskirtį naują modernizacijos administratorių gali tik pati gyventojų bendruomenė. Jeigu problemų kyla dėl techninio prižiūrėtojo darbo, paslaugų sutartį su juo turi nutraukti renovacijos administratorius. To už jį padaryti negali jokia kontroliuojanti institucija. Taigi – ir gyventojams, ir administratoriams pagal galiojančius įstatymus suteikiama labai daug svertų, leidžiančių kontroliuoti svarbiausius renovacijos dalyvius. Išvardytais atvejais BETA ar VTPSI specialistai gali tik suteikti informacijos apie tai, kaip tinkamai atlikti tam tikras procedūras, kurios leidžia gyventojams ar administratoriams iš tikrųjų efektyviai valdyti renovacijos procesą“, – pasakoja BETA atstovas E. Petrauskas.

VTPSI specialistas A. Keturka taip pat pabrėžia, kad VTPSI pareigūnai galėtų greičiau reaguoti į pranešimus, jei gyventojai konkrečiau nurodytų, kaip į gyventojų skundą jau reagavo arba nereagavo renovacijos administratorius, techninis prižiūrėtojas, rangovas. „Kartu su prašymu pridėjus informaciją apie tai, kokių veiksmų jau ėmėsi šie renovacijos dalyviai, paspartėtų pranešimo nagrinėjimas. Specialistams taip pat labai pagelbėja ir nekokybiškai atliktų arba atliekamų darbų nuotraukos“, – pažymi A. Keturka.

Į BETA specialistus gyventojai gali kreiptis nemokamu numeriu 8 800 20012 arba el. paštu info@betalt.lt

Apie pažeidimus VTPSI teritoriniam padaliniui interneto svetainėje www.vtpsi.lt nurodytais kontaktais arba el. paštu info@vtpsi.lt.

Užsakymo nr.: PT_75786555