Slovėnijos rinktinė Europos čempionato pusfinalyje nukarūnavo Ispaniją ir kovos dėl aukso. Su kuo, jūsų nuomone, sekmadienį žais slovėnai – rusais ar serbais. Ir kuri komanda teoriškai slovėnams parankesnė?

– Mano nuomone finale su slovėnais kausis serbai. Jie galbūt ir parankesni varžovai, nes lengviau prognozuojami, žaidžiantys racionalų krepšinį. Žinoma, serbų priekinė linija yra pajėgesnė nei rusų, tačiau slovėnai rungtynėse su ispanais parodė, kad tai jų visai negąsdina.

Rusų žurnalistai nuogąstauja, kad antrą kartą įveikti tą pačią komandą Europos čempionate bus labai sunku (rusai serbus jau nugalėjo grupės etape), nes abi ekipos yra panašaus pajėgumo. Ar tokie nuogastąvimai turi racijos?

– Naujos rungtynės – nauja istorija. Susitikimas grupių etape neturėtų niekaip paveikti komandų žaidimo. Rusai labiau turėtų nuogąstauti dėl to, kad serbai tiesiog yra labai gera komanda, neturinti silpnų vietų.

Pau Gasolis tvirtina, kad Ispanijos rinktinės tikslas yra kovoti dėl medalių, nepaisant to, ar tai būtų aukso, ar bronzos apdovanojimas. Tačiau ar tituluotiems ispanams pakaks motyvacijos sekmadienį? Galbūt juos motyvuos faktas, kad tai tikrai bus paskutinės Juano Carloso Navarro rungtynės rinktinėje (apie tai jis prisipažino po pralaimėto pusfinalio)?

– Čia labai sunku nuspėti, kokia bus žaidėjų psichologija rungtynių dieną. Tačiau manoma, kad komandos nebeturėtų slėgti įtampa, nes bet kokiu atveju pagrindinis tikslas jau neįgyvendintas. Taip pat realu, kad rungtynės bus paskutinės ne tik Navarro, bet ir Pau Gasoliui, tad motyvacijos trūkti neturėtų. Galų gale, tai juk bus rungtynės dėl medalių, o grįžti su bronza bet kokiu atveju yra smagiau, nei grįžti tuščiomis.

Slovėnijos ir Latvijos ketvirtfinalio mačas vadinamas viso čempionato puošmena. Ar galima šias dvi komandas vadinti didžiausiais čempionato atradimais, ar prie tokių priskirtina ir Rusija?

– Latviai, turėdami tokią sudėtį, nieko įspūdingo nepasiekė, kad juos būtų galima laikyti turnyro staigmena. Tikra staigmena yra rusai, iš kurių niekas nieko nesitikėjo. Tačiau, kaip rodo šis turnyras, užtenka komandoje turėti du labai gerus žaidėjus, kad būtų galima kovoti dėl aukščiausių vietų.

– Kuris žaidėjas vertas Europos čempionato MVP vardo, net jeigu finale jo ir nematysime?

– Realiausi pretendentai tapti turnyro MVP dabar yra L. Doncic ir G. Dragic. Manau, kad tuo atveju, jei slovėnai taps čempionais, šį titulą turnyro organizatoriai gali paskirti jiems abiems. Dar vieni pretendentai – A. Shved bei B. Bogdanovic.

– Įvardykite bent tris kertinius momentus iš šio Europos čempionato, kurie taps neatsiejama prisiminimų/istorijos dalimi.

– Mano nuomone, neatsiejama istorijos dalimi taps kažkurios komandos triumfas čempionate. Taip pat įsimins pirmas istorijoje Slovėnijos medalis. Dar visi šį turnyrą prisimins, kaip debiutinį aštuoniolikmečio Luka Donciciaus turnyrą.

– Kur slypi Slovėnijos rinktinės jėga? Juk daug metų ši komanda būdavo laikoma potencialia pretendente į medalius, tačiau visos viltys duždavo gerokai anksčiau.

– Galbūt tai, jog šiemet buvo mažesni lūkesčiai, leidžia slovėnams žaisti labiau atsipalaidavus. Taip pat jiems labai pasisekė su natūralizuotu amerikiečiu A. Randolph, kuris tapo didele jėga po krepšiu. Žinoma, ne mažiau svarbus ir L. Donciciaus ir G. Dragiciaus fenomenalus tandemas.

– Serbijos rinktinė šiame čempionate verčiasi be viso būrio NBA žaidėjų, tačiau jau yra pusfinalyje ir yra reali pretendentė laimėti turnyrą. Ar tai, jūsų nuomone, – trenerio Aleksandro Djordjevičiaus nuopelnas?

– Tikrai taip. tai – trenerio A. Djordjevičiaus nuopelnas. Jis sulipdė tikrą komandą, žaidžiančią protingą krepšinį ir puikiai išnaudojančią savo ūgio persvarą prieš varžvus.

– Kuris finalas būtų įdomesnis žiūrovui – „jugoslaviškas“ tarp serbų ir slovėnų, ar tiesiog „slaviškas“ tarp slovėnų ir rusų?

– Krepšinio grožio prasme, įdomesnis būtų finalas tarp Serbijos ir Slovėnijos. Tai būtų lygiaverčių priešininkų kova su daugybe taktinių manevrų. Rusų krepšinis paremtas individualiais A. Shvedo sugebėjimais ir kartais primena gatvės krepšinį.

Užsakymo nr.: PT_75774259