2016-2017 metais visose šalies darbo biržose buvo atliktos 1942 planinės ir neplaninės patikros, iš viso per šį laikotarpį įvyko 35015 „Atrask save“ užsiėmimų. Planinių patikrų buvo 1037, jų metu nustatyti 64 pažeidimai, neplaninių – 905 (nustatyti 45 pažeidimai).

„Patikros atliekamos remiantis Projektų finansavimo ir administravimo taisyklių nustatyta tvarka – jos gali būti atliekamos informuojant projekto vykdytoją iš anksto arba neinformavus. Administruojantis projektą darbuotojas bent vieną kartą privalo nuvykti į patikrą informavęs iš anksto. To nepadarius, į patikras gali būti vykstama esant poreikiui, pvz., gavus skundų ar pastabų iš projektų dalyvių dėl projekto veiklų, taip pat – kilus įtarimų dėl galimai nekokybiškai įgyvendinamų veiklų. Į patikras neinformavus iš anksto galima vykti tiek vertinant projekto paraišką, tiek ir administruojant projektą“, – pasakojo Europos socalinio fondo agentūros projektų vadovė Rasa Kleinotienė.

Tarp dažniausiai pasitaikančių pažeidimų minimi laiku neskelbiami renginių grafiko pasikeitimai, taip pat teikiamos paslaugos, kurios neatitinka paslaugų techninių specifikacijų. Šie ir kiti pažeidimai šalinami organizuojant koordinatorių mokymus, projekto įgyvendinimo rezultatų aptarimus su paslaugų tiekėjais, į patikras įtraukiant Lietuvos darbo biržos darbuotojus su socialiniais partneriais ir kt.

Skaidrumui ir viešumui didinti, šiemet į „Atrask save“ stebėsenos veiklas teritorinės darbo biržos įtraukė ir socialinius partnerius – darbdavių, savivaldybės institucijų, švietimo įstaigų ar nevyriausybinių organizacijų atstovus. Taip siekiama ne vien tik eliminuoti neatitikimus ar pažeidimus, bet ir kurti pasitikėjimu, ir efektyviomis paslaugomis pagrįstą bendradarbiavimą.

Lietuvos darbo biržos Finansų, teisės ir pirkimų departamento Priemonių įgyvendinimo priežiūros skyriaus vedėja Lijana Vaitkuvienė pabrėžė, kad patikrų metu į jaunuolių išsakytus lūkesčius dėl paslaugų kokybės, visada atsižvelgiama, taip pat vertinama ir socialinių partnerių, ypač su jaunimu dirbančių nevyriausybinių organizacijų patirtis – ieškoma naujų, interaktyvių, patrauklių informacijos pateikimo būdų, jaunuoliai skatinami tapti pagrindiniais projekto veiklų formuotojais, kad gautų tai, ko jiems reikia žengiant pirmuosius žingsnius darbo rinkoje.
vedėja.

Pasak L. Vaitkuvienės, privalo būti patikrinama kiekvienos projekto dalyvių grupės bent viena veikla. Turint informacijos ar pagrįstų įtarimų dėl paslaugos teikimo kokybės, atliekama neplaninė patikra. Patikros metu nustačius neatitikimus pagal paslaugų teikėjų technines specifikacijas, su jais yra aptariami būdai, kaip tuos trūkumus pašalinti. Jei yra galimybė, trūkumai šalinami iš karto. Viskas fiksuojama patikros lape. „Visais atvejais patikrų rezultatai aptariami su paslaugų teikėjais, socialiniais partneriais. Su paslaugų teikėjais nuolat organizuojame susitikimus dėl teikiamų paslaugų kokybės, pristatome patikrų rezultatus, išvadas ir rekomendacijas, aptariame, kaip ir kada jos bus įgyvendintos. Po aptarimo patikrinama, kaip sekėsi tai padaryti“, – kalbėjo LDB skyriaus vedėja.

,,Patikrų tikslas – didinti tarpusavio pasitikėjimą suteikiant daugiau aiškumo ir konkretumo mūsų vykdomoms veikloms bei užtikrinti vienodą veiklų įgyvendinimą pagal teisės aktus“, – kalbėjo LDB skyriaus vedėja.

Daugiau nei 70 proc. jaunuolių, išbandžiusių programą, paslaugų teikimą vertina labai teigiamai. Gerų atsiliepimų, kuriuose neslepiama, kad išankstinio nusistatymo į veiklas būta skeptiško, bet nuomonė pasikeitė, netrūksta.

Į partnerystę orientuotas požiūris, ankstyvoji intervencija ir aktyvumo skatinimas, integraciją į darbo rinką skatinančios priemonės, iniciatyvų vertinimas ir tobulinimas – tai pagrindiniai leitmotyvai prižiūrint projekto „Atrask save“ veiklas. Kadangi sulaukiama konstruktyvių pastabų dėl šio projekto tobulinimo, tad 2016 m. patvirtintas „Atrask save“ įgyvendinimo tvarkos aprašas, kaip ir patikros lapas, šiuo metu yra keičiami.

Paslaugų kokybės tikrinimą visoje Lietuvoje atlieka Europos socialinio fondo agentūra, Lietuvos darbo birža, teritorinės darbo biržos. Priežiūra aukščiausiu lygiu vykdoma ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje. Projektų priežiūros komisijos veiklai vadovauja viceministrė Eglė Radišauskienė, veikloje dalyvauja ir Finansų ministerijos, Europos socialinio fondo agentūros, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistai. Ministerijos darbuotojai taip pat vykdo vizitus savivaldybėse, kur bendrauja su vietos darbuotojais ir pačiais dalyviais. Po kiekvieno programos užsiėmimo dalyviai pildo vertinimo anketas, atsiliepimus jaunuoliai taip pat skatinami palikti internete. Tai galima daryti anonimiškai.

Projektų situacija nuolat aptariama ir Jaunimo garantijų iniciatyvos įgyvendinimo komisijoje, kurioje dalyvauja ministerijų, darbdavių, profesinių sąjungų, jaunimo organizacijų atstovai.

„Šis projektas padėjo suvokti, kad neskubėčiau su darbais, o eičiau pasimokyti, įgyti kvalifikaciją. Specialistai padėjo renkantis profesiją. Esu laiminga galėdama mokytis kirpėjos profesijos. Mokslai man labai patinka ir tikiuosi vėliau lengvai įsidarbinti. Manau, ši profesija atvers naujus kelius ir galimybes“, – sakė 26 m. kaišiadorietė Justina. 29 m.

Vytautas pasakoja, kad grįžęs į Šalčininkus iš emigracijos nieko neveikė, keldavosi vėlai, gyveno iš santaupų. „Dabar beveik kiekvieną dieną važiuoju savanoriauti, dažnai vykstame į kitus miestus, užsiimu prasminga veikla. Po projekto planuoju įsidarbinti Robotikos mokykloje – sulaukiau pozityvių atsiliepimų iš kolegų ir vadovų, jie nori, kad likčiau“, – kalbėjo Vytautas.

Projektas „Atrask save“ finansuojamas Jaunimo užimtumo iniciatyvos ir Europos socialinio fondo lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_75767565