„Filgrastim“ padeda įveikti onkologines ligas

„Sicor Biotech“ džiaugiasi vienu didžiausiu įmonės pasiekimu – 2008 metais Europos Sąjungoje (ES) įregistravo rekombinantinį biofarmacinį preparatą „Filgrastim“ (prekiniai vardai „Tevagrastim“ ir „Ratiograstim“). Šis vaistas priklauso baltymų grupei vadinamai citoklinais ir yra panašus į natūralų baltymą, gaminamą žmogaus organizme.

Po poros metų įmonė pažymėjo dar vieną reikšmingą įvykį – gamykla buvo patikrinta JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) inspekcijos. „Atsirado galimybė registruoti gaminamus preparatus JAV, tad 2012 metais „Filgrastim“ (prekinis vardas „Granix“) buvo užregistruotas JAV. Tai įmonei atvėrė vartus į didžiulį eksporto augimą bei gamyklos plėtrą. Ši rinka dėl savo dydžio nepaprastai svarbi, nes JAV, Europos Sąjunga ir Japonija sudaro 80–90 proc. pasaulio farmacijos rinkos“, - sakė įmonės atstovai.

Prieš trejus metus šis preparatas buvo registruotas Japonijoje. Dabar „Filgrastim“ yra tiekiamas į daugiau nei 50 pasaulio šalių.

Preparatas „Filgrastim“ skatina kaulų čiulpus (audinys, kuriame gaminamos kraujo ląstelės) gaminti daugiau baltųjų kraujo ląstelių. „Filgrastim“ bakterijose yra gaminamas biotechnologiniu būdu, pasitelkiant genų inžinerijos metodus.

Anot įmonės atstovų, „Filgrastim“ skirtas onkologiniams ligoniams, kurie gydomi chemoterapiniu būdu, kadangi po šių procedūrų žmogaus organizme sumažėja baltųjų kraujo ląstelių kiekis, o žmogaus organizmas tampa neatsparus infekcijai. Naudojant šį vaistą, pacientas pajėgia kovoti su infekcijomis, be to, sutrumpinamas ir laiko tarpas tarp chemoterapijos ciklų.

Šio preparato kūrimas prasidėjo 1999–2000-aisiais ir truko apie devynerius metus. Prie šio produkto gamybos, optimizavimo, jo diegimo bei registracijos prisidėjo daugiau nei 150 įmonės darbuotojų.

„Sicor Biotech“ duomenimis, kiekvienais metais kompanija pagamina bei parduoda daugiau kaip milijoną „Filgrastim“ dozių. Tai reiškia, kad vaistą vartoja milijonai pacientų, kovojančių su onkologinėmis ligomis.

Sėkmingos veiklos veiksniai

Įmonė veiklą pradėjo prieš 40 metų. Nuo 2004-ųjų UAB „Sicor Biotech“ yra tarptautinės farmacijos korporacijos „Teva Pharmaceuticals Industries Ltd“ dalis. Dabar „Sicor Biotech“ dirba 200 darbuotojų.

„Sicor Biotech“ filialus galima rasti Baltijos šalyse, tačiau kompanija bendradarbiauja su JAV, Izraelio, Vokietijos, Turkijos ir kitų valstybių įmonėmis. Anot kompanijos, jų produkcija tiekiama į daugiau nei 50 pasaulio šalių, o pagrindiniai klientai – onkologinėmis ligomis sergantys pacientai.

Pirmieji kompanijos žingsniai nebuvo lengvi. Vis dėlto galiausiai pasirodė rezultatai, dėl kurių buvo dirbama metų metus, tad dabar „Sicor Biotech“ džiaugiasi savo sėkmės istorija.

Įmonės atstovai išdavė, ko reikia sėkmingam verslui: „Aiškios vizijos ir drąsos. Lietuvos žmonės yra vieni protingiausių bei atkakliausių darbuotojų, bet reikia mąstyti globaliai – galvoti apie ateitį ne Lietuvos mastu, t. y. strategija privalo būti gerokai aplenkusi įmonės dabartinę būklę. Taip pat turėti ir remtis į partnerius – vengti būti universaliais bei mokėti viską, taip prarandamas laikas.“

Vis dėlto, kaip patį svarbiausią punktą įmonė išskiria darbuotojus – tik stipri, motyvuota komanda bei jų žinios gali sukurti klestinčią įmonę. Pasak „Sicor Biotech“, žmonių indėlis, pasiekimai ir atsidavimas kur kas svarbesni nei įrengimai, idėjos ar pajamos.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_75655535