Sėkmingai prasidėjęs stojimų etapas tapo įkvėpimu

Mokslo metus pradedantis LSMU turi kuo džiaugtis – šiemet įvedus naujus stojimų reikalavimus ne vienam universitetui teko stabdyti bent po vieną studijų programą, tačiau LSMU to daryti neprireikė.

„Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, šiais metais turėsiantis 1652 pirmakursius, buvo vienas iš nedaugelio, kur dėl naujų reikalavimų nenukentėjo nei viena studijų programa“,- kalbėjo universiteto prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis. Šiais metais stojančiųjų į visas studijų pakopas skaičius padidėjo 7,9 proc.

Universiteto Studijų centro vadovė Raimonda Brunevičiūtė pastebėjo, jog nors Lietuvos demografinė situacija prastėja, tai įtakos universiteto studentų skaičiui nedaro. „Šiemet pakviestųjų studijuoti Lietuvos universitetuose apskritai buvo per 2,2 tūkst. mažiau, nei pernai. Nepaisant to, LSMU rezultatai – stabilūs: į valstybės finansuojamas vietas priimta 5 proc. studentų daugiau. Labiausiai priimtųjų skaičių „augino“ tai, jog šiemet studijas LSMU pasirinko rekordiškai daug studentų iš užsienio šalių: jų šiemet priimta 306“, – džiaugėsi universiteto Studijų centro vadovė.

Kaip mintį papildydamas teigė universiteto prorektorius studijoms, užsienio studentai prisideda prie universiteto studijų kokybės gerinimo: dėstytojai priversti ieškoti naujų mokymo metodų, gilinti kompetencijas.

Šventės tradicijos siekiančios tarpukarį

Kaip ir kasmet, universiteto studentai šventę pradėjo iškilminga LSMU akademinės bendruomenės eisena, kuri nusidriekė centrinėmis Kauno miesto gatvėmis - nuo Nepriklausomybės aikštės, Laisvės alėja iki Rotušės aikštės. Taip tęsiama beveik 10 metų senumo universiteto tradicija.

Kauniečiai stabčiojo pasigėrėti togomis pasipuošusiais universiteto Senato nariais ir linksmai nusiteikusiais studentais.

Tiesa, pati Kauno studentų eisenos tradicija kur kas senesnė – siekia tarpukario laikus. LSMU profesorius habilituotas daktaras infektologas Alvydas Laiškonis dalijosi prisiminimais apie anksčiau vykusias studentų eisenas Kaune ir teigė, kad šios tapdavo svarbiu tuometiniu vietos reginiu.

„Jos buvo spalvingos, nes kiekvienas fakultetas žygiuodavo su savo atributika, vėliavomis. Skiriamasis studentų ženklas buvo kepuraitės“, – pasakojo profesorius.

Šalia senųjų tradicijų ir įspūdingas reginys – šimtai balionų nudažė Kauno padangę

Kauno rotušės aikštėje studentų laukė išskirtinė scena.

Pirmakursius, dalyvavusius rugsėjo 1-osios šventėje, pasitiko universiteto vyresnių kursų studentai ir įdavė heliu pripildytą balioną. Kiekvienas pirmojo kurso studentas buvo paprašytas popierinėje kortelėje įrašyti savo svajonę bei prikabinti ją prie baliono.

Vienu metu šimtai spalvotų balionų, nešančių studentų svajones, kilo į orą. Spalvotai nudažyta Kauno senamiesčio padangė reginiu nudžiugino ir stebino tiek universiteto bendruomenę, tiek ir kauniečius. Pasak universiteto atstovų, taip studentai išlaisvino ir paleido skrieti savo ateities svajones.

Taip pat, aikštėje akademinę bendruomenę bei studentus pasitiko ir iš balkono sveikino Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis ir LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas.

Šventės akimirka

Savo kalboje Visvaldas Matijošaitis atviravo, jog labiausiai viliasi visus studentus matyti įsikūrusius Kauno mieste ir po studijų. „Didžiausia mano, kaip miesto mero, svajonė – kad po keleto metų, baigę universitetą, jūs būsite pamilę šį miestą taip, kad norėsite jame likti ir kurti šeimas“, – svajone dalijosi Kauno meras.

Prof. R Žaliūnas pasidžiaugė, jog studijos LSMU išlieka vienos patraukliausių Lietuvoje ir studijuoti pritraukia ne tik talentingiausią Lietuvos jaunimą, bet ir gausų būrį užsienio studentų. „Universitetas tampa tarptautiškiausia šalies aukštąja mokykla: šiemet sulaukėme rekordinio skaičiaus studentų iš užsienio šalių, kurių pusė atvyko iš Europos Sąjungos šalių. Tai rodo aukštą universiteto studijų kokybę“, – kalbėjo LSMU vadovas.

Šventės pabaigoje buvo laikomos Šv. mišios už akademinę bendruomenę.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu.

Užsakymo nr.: PT_75638223

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)