Tarpusavio skolinimo platformos finbeeverslui.lt vadovas Audrius Griškevičius pabrėžia, kad šiuo metu ekonominė situacija tokia, kad neįdarbinti laisvi pinigai kasmet vis labiau nuvertėja.
Lietuvos ekonomika bei atlyginimai nuosekliai auga jau keletą metų iš eilės, o kartu su jais – ir infliacija. Kitaip tariant, pinigai nuvertėja ir jų laikymas bankuose ar po čiužiniu tampa nuostolingu“, - pažymi A. Griškevičius.

Pasak jo, tai supranta vis daugiau lietuvių ir todėl ieško būdų, kaip investuoti pinigus, kad jie nenuvertėtų ir uždirbtų. Nuo seno, turėdami laisvų pinigų, daugelis mūsų šalies piliečių ieško nekilnojamojo turto (NT), kurį galėtų įsigyti.

„Nors nekilnojamasis turtas yra laikomas stabilia investicija, dabartinė realybė yra tokia, jog didelės objektų kainos mažina ir taip nedidelę grąžą. Be to – investuoti į NT gali tik keliasdešimt ar kelis šimtus tūkstančių eurų turintys žmonės, mažesniems investuotojams šis laisvų lėšų įdarbinimo būdas netinka“, - pasakoja „FinBee Verslui“ vadovas.

Investiciniai fondai – dar vienas dažnai žmonių lūpose besisukantis papildomų eurų investavimo būdas. Renkantis šį būdą, nereikia turėti didelio kapitalo. Tačiau reikia būti pasiryžus nemažai sumokėti fondų valdytojams.

„Akcijos ar obligacijos dažnam žmogui yra žodžio „investicija“ sinonimas. Dažniausiai žmonės renkasi investicinius fondus, kuriuos prižiūri kvalifikuoti specialistai. Už jų paslaugas, be abejo, reikia mokėti komisinį mokestį. Tokiu atveju potencialiai geras uždarbis smarkiai sumažėja, o kritus investicinio portfelio vertei jo išvis gali ir nebūti“, - pažymi A. Griškevičius.

Pastaruoju metu vis garsiau kalbama apie investavimą į kriptovaliutas, ypač po to, kai per kelis mėnesius žymiausios iš jų – Bitcoin – vertė išaugo šimtais procentų. Anot A. Griškevičaus, svarstantiems tokią galimybę, vertėtų labai gerai pagalvoti.

„Bitcoin yra brangus malonumas. Vieno jo kaina šiuo metu siekia apie 4500 JAV dolerių. Kriptovaliutų nėra pagrįsta niekuo, todėl staigiai pakilusi ji gali lygiai taip pat staigiai leistis. Patyrę investuotojai labai skeptiškai žiūri į spekuliavimą tradicinėmis valiutomis, o ką jau kalbėti apie kriptovaliutas“, - pažymi „FinBee Verslui“ vadovas.

Lietuvoje vis labiau populiarėja investavimas, kuomet žmonės skolina savo pinigus kitiems žmonėms ar verslams per internetines platformas.

Investicija

„Investuojantys į paskolas Lietuvoje gali uždirbti 10-20 procentų nuo savo investuotos sumos per metus. Tokia grąža atbaido opurtunistus, ieškančius lengvų pinigų, bet puikiai tinka norintiems protingai ir saugiai įdarbinti pinigus“, - sako A. Griškevičius.

Anot jo, investavimas visada yra rizika ir ją prisiimti turėtų tik gerai visus pliusus ir minusus apsvarstę žmonės, galintys sau ją leisti. Į paskolas asmenims arba verslui dažniausiai investuoja atliekamų pinigų turintys žmonės, savo santaupas bandantys padidinti asmenys ir net pensininkai.

„Išgirdus žodį „investuotojas“ dažniausiai pagalvojame apie bankininką su brangiu kostiumu, tačiau realybė tokia, kad į paskolas investuoja paprasti žmonės, kuriuos kiekvieną dieną sutinkame darbe, gatvėje ar prekybos centre. Vis daugiau lietuvių nori leisti savo pinigams uždirbti“, - pasakoja „FinBee Verslui“ vadovas.

Anot jo, norint investuoti į paskolas asmenims arba verslui pakanka užsiregistruoti „FinBee“ svetainėje. Per maždaug vieną darbo dieną patvirtinus asmens tapatybę, galima pradėti investuoti ir uždirbti.

Užsakymo nr.: PT_75624911