Rūbai, mažinantys celiulitą

Lietuviška tekstilės gamintoja be tradicinių trikotažo gaminių kuria inovatyvią aprangą, kurią naudoja ne vienos NATO valstybės kariuomenė. Įmonė bendradarbiauja su austrų, danų ir šveicarų mokslininkais, o taip pat buria lietuvių inovatorių komandą.

10 tūkst. gyventojų turinčioje Garliavoje įsikūrusi įmonė pirmoji Europoje trikotažo aprangos gamybos procese pritaikė žaliavas su nanotechnologijomis. Jos leidžia sukurti unikaliomis savybėmis pasižyminčius megztinius. Pavyzdžiui, vitaminu E prisotintas megztinis, skirtas kariams, tarnaujantiems povandeniniuose laivuose, kuriuose kasdien jaučiamas saulės spindulių trūkumas; ultravioletinę apsaugą turinčius megztinius NATO šalys perka kariams, vykstantiems į karšto klimato šalis, tokias kaip Irakas, Afganistanas.

Lietuvos mokslininkų dėka „Garlita“ pasauliui taip pat gali pristatyti tokius drabužius, kuriuos nešiojant naikinamas celiulitas. „Pagaminome anticeliulitinį gelį, kuris gamybos proceso metu integruojamas į megztą trikotažą. Liečiantis su kūnu prakaitas išardo gelio nano detales, patenka ant odos ir jo savybės mažina celiulitą“, – inovaciją aiškina įmonės direktorius Juozas Martikaitis.

Mokslo ir verslo partnerystė naudinga abiems pusėms

Nuo 1970 m. veikiančios įmonės direktorius pasakoja, kad didžiausias iššūkis – suburti profesionalius žmones, galinčius sėkmingai dirbti vienoje komandoje. „Sunkiausia yra suburti kolektyvą, kurį jungtų vienas tikslas. Komanda, gebanti koncentruotai ir tikslingai dirbti, skatina efektyviau pasirodyti ir kitus darbuotojus. Jauni specialistai, baigę magistrantūrą arba doktorantūrą, savo entuziazmu ypač prisidėjo prie sėkmingos įmonės veiklos“, – džiaugiasi J. Martikaitis.

"Garlita" direktorius Juozas Martikaitis

Reikalingų specialistų toli ieškoti nereikia – juos puikiai paruošia Lietuvos universitetai. Pašnekovas teigia, kad Kauno technologijos universitetas (KTU) yra vienintelis universitetas Baltijos valstybėse, galintis paruošti įmonei reikalingus lengvosios pramonės ir aprangos specialistus bei turintis įmonei reikalingas laboratorijas.

„Mūsų specialistų komandoje beveik visi yra baigę KTU lengvosios pramonės ir aprangos fakultetą, šiuo metu taip pat padaugėjo mechatronikos specialistų. Galima drąsiai teigti, kad visi Lietuvoje išsilavinimą įgavę specialistai yra puikūs“.

Nors aukštąjį išsilavinimą turinčių darbuotojų netrūksta, didesnė problema, anot direktoriaus, yra mažėjantis gamyboje dirbančių specialistų skaičius. Išėjusių darbuotojų nėra kuo pakeisti, todėl bandoma darbo jėgos trūkumo problemą išspręsti technologiškai.

„Planuojame projektą drauge su KTU mechatronikos fakultetu. Mokslininkų pagalba stengsimės robotizuoti gamybos procesus, kurie padėtų išvengti kvalifikuotų gamybos darbuotojų trūkumo. Sieksime automatizuoti sunkius rankų darbo reikalaujančius procesus, pavyzdžiui, siuvimą“, – tikisi pašnekovas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_75602071