Šiaip ar taip anksčiau ar vėliau teks pakeisti dabartinę neišmanią maisto laikymo spintą į naują šaldytuvą. Tada ir sužinosite, kaip toli nužygiavo kūrėjai per tą laiką, kol naudojotės senuoju. Kad paskui būtų lengviau, štai keli esminiai jau įvykę dalykai ir planuojamos naujovės. Kai kurios jų tokios, kad sužinai ir lieki apšalęs. Kas vyksta ir kurios kompanijos pirmauja šiose fantastiškose lenktynėse?

Taigi apie viską nuo pradžių. XXI amžiaus pradžios inžinieriaus logika: jeigu ant elektrinio produkto korpuso yra vietos lytėjimui jautriam ekranui, jis privalo ten būti. Šaldytuvas šia prasme itin dėkingas, ant jo galima sumontuoti rimtą ekraną.

Svarbiausias namų objektas

Štai jums vieno rinkos lyderių „Samsung“ naujausias gaminys, kurį kompanija pavadino „Family Hub“. Atseit, šeimos centras. Tiesa, kol kas mūsų rinkos jis nepasiekė, bet tai tik netolimos ateities reikalas.

Tai mūsų šalyje vis labiau populiarėjančio tipo „šonas prie šono“ arba dviejų durų agregatas, žadantis ne tik dosnų talpumą, švytinčias erdves, bet ir apskritai naują požiūrį į ateities žmogaus būstą. Žinoma, jis turi didžiulį (kaip šaldytuvui) 21,5 colio įstrižainės ekraną, labai panašų į „Android“ planšetę. Yra belaidė sąsaja su namų tinklu bei produktų galiojimo laiko tikrinimo funkcija.

Temperatūra bei parametrai valdomi ne tik ekrane, bet ir per mobilųjį telefoną. Ir ne tik iš namų.

Tai savaime suprantami dalykai. Kur kas įdomesnis korėjiečių inžinierių tikėjimas, kad būtent šaldytuvas taps namų centru. Todėl į šitą monstrą montuojamas galingas procesorius, kuris sujungia namų apsaugos sistemą su apšvietimo, garso ir kitais komponentais. Su galimybe visa tai daryti per specialią mobiliojo įrenginio programėlę. Arba balsu.

Ne tik skenuoja galiojimo laiką ir apie praneša ekrane: „Petrai, tą sūrį jau reikia išmesti.“ Panorėjus, jis ims kalbėti pasirinkto tembro balsu. Ar norėtumėte, kad su jumis virtuvėje šiuos reikalus aptarinėtų Inga Jankauskaitė? O gal – Rasa Tapinienė?

Tai dar ne viskas. Tas šaldytuvas, nors liežuvis jau sunkiai verčiasi jį taip vadinti, pranešinėja orų prognozes, parenka naujus įdomius maisto receptus ir netgi groja jūsų pasirinktą muziką. Juk jis sujungtas su „Pandora“, „YouTube“ ar kitais jūsų mėgstamais kanalais. Į dureles įmontuoti galingi garsiakalbiai (kalbama ir apie žemų dažnių kolonėlę), tad šis daiktas pretenduoja įsivežti ir į ankštą belaidžių stereosistemų teritoriją.

JAV rinkoje jis kainuoja apie pusšešto tūkstančio dolerių.

Šaldytuvas

Aš esu valdovas

Kiti gamintojai irgi rimtai ruošiasi šuoliui į naujos kartos vartotojų namus. Japonų kompanija „Sharp“ pernai rudenį paskelbė apie naują šaldytuvą „4LifeHub“. Jo esminė savybė – belaidės jungtys su kitais dideliais namų apyvokos prietaisais: skalbykle, indų džiovykle, orkaite ir taip toliau. Tiesa, visi jie turi būti to paties gamintojo.

21 colio įstrižainės ekranu valdomos kitų įrenginių funkcijos bei nustatymai. Žinoma, ir jo paties funkcijos. Tai pirmasis šio segmento „Sharp“ gaminys, bet japonai siunčia rimtus signalus rinkai, kad yra pasiruošę pakovoti su kaimynais iš Rytų ir Vakarų.

Skaidrus ekranas duryse

Korėjiečių elektronikos milžinas LG neseniai pristatė labai savotišką „Signature“ linijos įrenginį ilgu pavadinimu „Smart InstaView Door-In-Door“. Vienas įdomesnių triukų – šaldytuvas pajunta tam tikroje vietoje greta jo pastatytą pėdą ir pats atsidaro. Patogu tiems, kurie pirkinius atsineša laikydami abiejose rankose.

Šio agregato ekranas dar didesnis. O kodėl gi ne? Ant vienų durų montuojama „Windows 10“ planšetė. Net 29 colių skersmens permatomo stiklo plokštė. Speciali mobilioji programėlė kontroliuoja produktų galiojimo laiką, taip pat ant sienelės galima klijuoti virtualius „lipdukus“. Be to, pro stiklą matosi šaldytuvo lentynos, tad atidarinėti galima rečiau. Maža to, viduje sumontuota kamera, tad dairytis ten galima patogiausiu jums būdu – spoksant į išmanųjį telefoną.

Šaldytuvas

Kai ateina daug svečių

Neatsilieka ir kiti. Galbūt jų idėjos ne tokios drastiškos, tačiau kryptis ta pati. Antai „Whirlpool“ pristatė naują „Smart French Door“ šaldytuvą. Jis praneša šeimininkams apie elektros ar interneto sutrikimus, taip pat apie atėjusį laiką keisti oro bei vandens filtrus.

Esama ir daugiau patogių patobulinimų, štai kad ir nustatymas „Vakarėlis“. Šaldytuvas supranta, kad teks paplušėti, ir ima kaip pašėlęs gaminti ledo kubelius. Taip pat aktyviau šaldyti, nes vakarėlių metu durelės juk varstomos gerokai dažniau. Kainuoja jis apie 3800 dolerių. Kol kas – tik JAV.

Štai jums sąrašiukas!

Kol kiti rūpinasi įspūdinga išvaizda ir jungtimis, garsūs vokiečių gamintojai „Liebherr“ suvieniję jėgas su „Microsoft“ sugalvojo, kaip dar labiau palengvinti sunkų ištikimo vartotojo gyvenimą.

Naujovė vadinasi „SmartDeviceBox“. Ji analizuoja, skaičiuoja produktus ir praneša, kurių iš jų galiojimo laikas baigiasi. Tiesiai į mobilųjį.

Nesinori rūpintis pirkiniais? Naudokitės režimu, kuriuo būsite sujungti su interneto parduotuve ir bus pateiktas užsakymas. Tik prieš tai jis suderins laiką, nes priimti prekių dar nemoka. Galbūt tai, kada bus leista atidarinėti duris ir skenuoti įeinančius asmenis, taip pat tėra tik laiko klausimas.

Šį ir kitus žurnalo „Elektrolife“ straipsnius galite skaityti ir www.elektrolife.lt

Užsakymo nr.: PT_75591649