Virtuvės klasika iš Ohajo

Pasaulyje, kurį iki kaklo užtvindė praktiški, pigūs, plastikiniai rakandai, vis dar stūkso kelios salos. Viena jų vadinasi „KitchenAid“. Tai vieta, kur puoselėjamos tradicijos ir grožis.

Ši istorija prasidėjo seniai – prieš visus XX amžiaus karus ir industrinę revoliuciją. Apie 1908 metus jaunas amerikietis inžinierius Herbertas Johnsonas nutarė, kad rankomis maišyti tešlą labai sunku. Ilgai stebėjęs kone automatiškus kepėjo rankų judesius, jis ėmėsi konstruoti metalinį maišytuvą. Palengvinsiu šitą pragarišką ir nuobodų darbą! Toks buvo jaunojo Ohajo valstijos gyventojo iššūkis. Tiesa, tai nebuvo taip paprasta. Bėgo mėnesiai ir metai, kepėjai rankomis maišė tešlą, o inžinierius vieną po kito kūrė nesėkmingus prietaisus.

Galų gale 1914 metais jam pavyko. Parduotuvėse pasirodė pirmasis 75 litrų talpos kūrinys profesionalams „Hobart Model H“. Jis tiko daugeliui. Dar po penkerių metų atsirado daiktas, tinkamas naudoti namuose, – buvo pristatytas modelis H-5. Šis naudingas prietaisas tapo toks populiarus, kad galų gale po vieną tokį atsirado kiekviename JAV karinio laivyno laive. Tais pačiais metais Grinvilio miestelyje užregistruotas ir prekės ženklas „KitchenAid“.

Šį vardą netyčia sugalvojo vienas kompanijos vidutinės grandies vadovas, susirinkime apie bevardį plaktuvą pasakęs: „Man nesvarbu, kaip jį vadinsime, žinau tik tiek, kad tai yra geriausias virtuvės pagalbininkas (kitchen aid), kokį esu turėjęs.“ Šis vardas prigijo visai kompanijai.

Pradžia buvo nelengva. Kompanija savo produkciją siūlė ūkininkų žmonoms, o plaktuvai buvo parduodami ūkinių prekių parduotuvėse. Įkurtas net prekybos agentų tinklas, tačiau apie 200 dolerių (dabartine suma – apie 2700) kainuojantys prietaisai daug kam buvo neįperkami.

Viskas pasikeitė sukūrus gerokai pigesnį „Sunbeam MixMaster“ modelį, su kuriuo prasidėjo pergalingas žygis į amerikiečių virtuves. Didžiausias proveržis įvyko 1936 metais, kai leidėjas, menininkas ir dizaineris Egmontas Arensas sukūrė naujo plaktuvo dizainą „Model K“. Tai buvo laikmetį pralenkęs aparatas. Nieko nuostabaus, kad ir mūsų laikais jis parduodamas beveik nepakitusios formos.

Egmontas Arensas tuo metu dirbo populiaraus žurnalo „Vanity Fair“ meno redaktoriumi, tačiau didžioji jo aistra buvo produktų dizainas. Jis sukūrė daugybę kultinių formų objektų – nuo automatinių plokštelių leidimo aparatų iki žiebtuvėlių. Kaip tais laikais rašė kritikai, Arensas mokėjo praktiškus buities daiktus paversti susižavėjimą keliančiais meno objektais.

„Model K“ tebėra amerikietiškojo dizaino stilistikos ikona. Kaip kompanijos „Chrysler“ dangoraižis Manhatane, „Coca Cola“ buteliukas ar Andy Warholo darbai.

Visa tai mažai pasikeitė per kitus 80 metų. Didelė naujovė įdiegta 1955-aisiais. Kompanija pasiryžo kurti spalvotą produkciją. Milijonų pamėgti aparatai tapo dar labiau geidžiami. Jie ne tik tarnavo visą amžinybę, bet ir puošė amerikiečių virtuves. Atsirado naujų linijų, kuriose pristatomus gaminius irgi noriai pirko klientai ir kurios žmones tebedžiugina mūsų laikais.

„KitchenAid“ – Amerikos kompanija, visų pirma vertinama šioje itin daug dėmesio maistui skiriančioje šalyje. Tačiau pasaulis globalus ir geri dalykai kada nors pasklinda plačiau. Europiečiai aparatus veždavosi dovanų ar lauktuvių, tačiau mūsų žemyne kompanija oficialiai pradėjo prekiauti tik 2002 metais.

Dabar „KitchenAid“ produkcija plačiai pripažinta visame pasaulyje ir itin mėgstama kino kūrėjų. Būtent šio gamintojo plaktuvai, kombainas ir kiti aparatai dažniausiai atsiduria filmo kadre, kai veiksmas vyksta kokioje nors gražioje virtuvėje. Tačiau kompanijos filosofija nėra elitinė, nes „KitchenAid“ tinka kiekvienai virtuvei – ir kaimo trobai malkomis kūrenama krosnimi, ir moderniai iš metalo ir stiklo.

Detalės gaminamos įvairiose pasaulio šalyse, tačiau kiekvienas prietaisas surenkamas ten, kur viskas prasidėjo – Grinvilyje, Ohajo valstijoje. Gamykloje darbuojasi 1400 žmonių, nuspalvinančių, surenkančių ir supakuojančių tai, kas vėliau keliauja į virtuves.

Esminės „KitchenAid“ savybės:

Patvarus metalas ir nerūdijantis plienas
Galingumas
Tvirtumas
Paprastumas
Dizainas
Elegancija

Žaliavalgiai ir kūdikiai

Maisto trintuvą, kuris buvo skirtas gaminti košeles ir tyreles kūdikiams, pirmieji tikriausiai nusižiūrėjo ir savo poreikiams ėmė naudoti žaliavalgiai. Tyrelės kūdikiams įprastai gaminamos iš termiškai apdorotų produktų, todėl ir nedidelio galingumo prietaisai puikiai susidorodavo su užduotimis.

Tuo tarpu žaliavalgiams reikėjo kur kas galingesnių aparatų, nes jie norėjo malti šakniavaisius, riešutus ir sėklas, o kūdikių prietaisai nuo to duso, strigo, kaito ir buvo išmetami į šiukšlynus. Vienas iš pirmųjų suaugusiųjų poreikius atitinkančių prietaisų buvo garsusis „Vitamix“, kuris sukosi kaip pašėlęs ir jau 1955 metais gebėjo malti ledus, grūdus, minkyti duonos tešlą ir šildyti sriubą.

Anot žaliavalgių, didelis galingumas reikalingas tam, kad būtų suskaidytos augalų celiuliozinės ląstelių sienelės, tokiu būdu jie taptų lengvai įsisavinami, lyg termiškai apdoroti, tačiau neprarastų vitaminų ir gydančiųjų savybių.

Sveikas greitas maistas

Šiandien, kai net pirmoje klasėje kalama, kad maistas turi būti sveikas, net labiausiai skubantieji jaučia sąžinės graužimą į skrandį „šaudami“ mikrobangėje šildytus užvakarykščius pietus. Ką gi daryti? Skrandis neišvengiamai sustos, jei ne nuo seno maisto, tai nuo sąžinės graužimo! Idealus greitas ir sveikas maistas yra įvairių skonių švieži kokteiliai, kuriuos vos per kelias minutes nesunkiai pasigamins ne tik senas virtuvės asas, bet ir bet kuris paauglys. Reikia tik galingo trintuvo ir nepamiršti apsirūpinti šviežiais produktais (beje, puikiai tinka ir šaldyti).

Sotūs ir kaloringi vaisių ir sėklų kokteiliai pusryčiams

„Sportininko pusryčiai“

1 bananas
2 apelsinai
2–3 datulės
stiklinė tyro vandens
4–5 šaldytos braškės
1 valgomasis šaukštas linų sėmenų arba chia sėklų
1 valgomasis šaukštas lukštentų kanapių sėklų

„Hulko svajonė“

1 avokadas
1 bananas
1 apelsinas
stiklinė tyro vandens
sauja šaldytų juodųjų serbentų
100 g špinatų lapų
arbatinis šaukštelis spirulinos miltelių
1 porcija vanilės skonio sportininkams skirtų baltymų miltelių arba 1–2 valgomieji šaukštai lukštentų kanapių sėklų.

„Studentiškas“

1 bananas
1 apelsinas
sauja džiovintų vaisių, geriausia mirkytų
1 stiklinė tyro vandens
3–4 šaukštai viso grūdo avižinių dribsnių

Viską gerai sutrinti iki vientisos masės

Ką reiškia mistiškasis 42?

Žaliavalgiai įsitikinę, kad iki 42 laipsnių sušildytas maistas ir gėrimai nepraranda sveikatai naudingų savybių, todėl maždaug tiek pašildyti plakamą maistą yra kiekvieno naujos kartos trintuvo būtina funkcija. Šiltos trintos sriubos ir 100 procentų augalinės kilmės sūrio pyragai – štai keletas žaliavalgiškos virtuvės išradimų, kurie šiandien itin populiarūs ir namuose, ir brangiausiuose restoranuose, nes skonio ir sveikatingumo atžvilgiu praturtina bet kokio stiliaus virtuvę.

Trinta pomidorų sriuba

5 gerai sunokę pomidorai
česnako skiltelė
svogūnų laiškų, druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
1–2 džiovinti pomidorai
pusė stiklinės mirkytų saulėgrąžų sėklų

Plakti trintuvu šildant iki 42 laipsnių (pageidautina).
Patiekti su anakardžių grietine ir citrinos sultyse marinuotais svogūnais.
Sotesniam ir ne žaliavalgiškam variantui prie šios sriubos tinka orkaitėje keptos bulvės su kmynais ir čiobreliais.

Anakardžių „varškės“ kremas

2 stiklinės anakardžių riešutų
pusė stiklinės cukraus
pusė arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
pusė citrinos

Riešutus pamerkti 2 valandoms.
Viską gerai sumalti.
Kepti sūrio pyragą pagal mėgstamą receptą, vietoje įprastos varškės ar ricotta sūrio naudoti pasigamintą anakardžių kremą.

Namų virtuvės šefams

Maisto trintuvas, ypač montuojamas su įvairiais priedais, svarbus ne tik sveiko greito maisto fanatikams. Tai nepakeičiamas įrankis tiems, kurie niekur neskuba, o savo namų virtuvę yra pasiryžę paversti tikra maisto gaminimo šventove, kurioje nuodėmė naudoti bet kokius pusgaminius. Vis daugiau žmonių linkę nepasitikėti maisto pramone ir patys gamintis ne tik padažus, majonezą, bet ir makaronus, netgi malti mėsą, miltus, kepti duoną.

Mums patinka „KitchenAid“ virtuvės technika, kuri pilnai aprūpins visais reikalingais prietaisais ir indais kad ir patį priekabiausią namų virtuvės šefą.

„KitchenAid“ produktai estetiški, stilingi ir ilgaamžiai – naujausios kolekcijos flagmanu skelbiamam trintuvui ARTISAN Power Plus suteikiama net 10-ies metų garantija. Nejučia jį norisi lyginti su automobiliu Mini Cooper: retro dizainas, ryškios spalvos ir net 30 įvairių priedų, kuriais galima tiuninguoti savo mėgstamiausią prietaisą.

KitchenAid ARTISAN Power Plus trintuvas

1800 W galingumo prietaisas su asimetriškos formos nerūdijančio plieno peiliukais dar geresniam smulkinimui, 2,6 l talpos karščiui nepralaidus plastiko be BPA indas, silikoninis padėkliukas stabilizavimui. Įvairūs greičiai, skirtingo galingumo pulso programos tinkamos bet kokiems maisto produktams smulkinti ir trinti. Yra šildymo funkcija, galima trinti ledą ir karštus produktus.

Užsakymo nr.: PT_75588471