Šiame rašinyje aptarsime, kaip veikia šis prietaisas ir kodėl verta jį įsigyti, net jei jums labai patinka bute džiūstančių baltinių drėgmė ir kvapas.

Senas prancūziškas išradimas

Skalbinių džiovinimo mašina – ganėtinai senas išradimas, tačiau artėti tobulumo link pradėjo tik XX amžiaus pabaigoje. Ko gero, vyresnės kartos lietuviai dar prisimena sovietinius nuolat prakiūrančius skalbimo agregatus, kurių „komplekto“ sudėtinė dalis buvo ir vadinamoji džiovyklė. Tiksliau – du volai su rankena, kurią sukant buvo išgręžiami skalbiniai. Tiesa, po to šie vis tiek būdavo šlaputėliai, todėl viską tekdavo kabinti balkone (vasarą) arba ankšto buto vonioje ir koridoriuje (kitais metų laikais).

Tokie primityvūs prietaisai Europoje naudoti iki 1799 metų, kai prancūzas Michelis Pochonas išrado skylėto būgno principą. Šilumai išgauti buvo naudojamos anglys. Vėliau visa tai ne sykį tobulinta, kol 1938 metais JAV prasidėjo masinė gamyba. Džiovyklės su stikliniu langu pradėtos gaminti tik po Antrojo pasaulinio karo. Sovietinio lagerio šalių šie technikos stebuklai taip ir nepasiekė.

Iš tiesų tai atrodo keista, nes aparatas labai paprastas ir patikimas. Jį galima aptikti kiekvieno save gerbiančio amerikiečio namuose. Kaip kondicionierius po šampūno, taip ir džiovyklė po skalbyklės jiems atrodo savaime suprantama. Principas nesudėtingas. Variklis. Būgnas, kurio viduje sukasi drabužiai. Šildytuvas, kaitinantis orą (ir vandenį skalbiniuose). Ertmė garams išleisti.

Funkcija irgi nesikeičia daugelį metų: karštas oras pučiamas per drabužius. Būna dujinių ir elektrinių džiovinimo mašinų, pastarosios Europoje gerokai populiaresnės. Naujieji laikai reiškė mikroschemas ir jutiklius, todėl vėlesnės kartos agregatai jau ėmė „suprasti“, kada metas baigti ciklą. Kai drėgmė skalbiniuose sudaro ne daugiau kaip 10 proc., darbas stabdomas.

Daugelis šiuolaikinių džiovyklių šio proceso metu surenka distiliuotą vandenį, kuris vėliau to paties aparato panaudojamas drabužiams lyginti. Žinoma, yra ir visokių savaime suprantamų priedų, kaip antai batų džiovinimo lentynėlė. Džiovinant batus, drėgmę patartina pašalinti visą, o ne 90 proc.

Kada jos genda?

Dažniausiai gedimų kyla dėl netinkamos prietaiso instaliacijos, tiksliau trikdžių, kurie neleidžia iš aparato pašalinti drėgmės. Šis ima naudoti daugiau energijos, blogai džiovinti ir gali net užsidegti. Todėl labai svarbu tikrinti, ar anga neužsikimšusi dulkėmis, drabužių dalelėmis bei visokiais objektais, kurių galbūt buvo likę kišenėse.

Dabar džiovyklės gaminamos su LSD ekranais, daugybe džiovinimo programų, atidėjimo funkcijomis ir galimybe jungtis prie namų tinklo. Visa tai gražu, tačiau esmė lieka nepakitusi – tai kaitinimo elemento ir būgno medžiagų, surinkimo kokybė. Būtent todėl kelių gamintojų panašiai atrodančių prietaisų kaina gali labai skirtis.

Dar viena ne esminė, bet patogi funkcija – galimybė perkelti duris, kad šios varstytųsi į jums patogią pusę.

Rekomenduojama jas statyti taip, kad atidarius neblokuotų erdvės tarp skalbyklės ir džiovyklės, taip lengviau perkelsite krovinį. Kitaip tariant, jei džiovyklė stovi skalbyklės kairėje, pirmosios durelės turėtų būti korpuso kairėje pusėje. Tai neaktualu tuo atveju, jei agregatus statote vieną ant kito – ši konfigūracija taupo vietą, o kai kurie gamintojai net siūlo specialius ištraukiamus stalviršius, montuojamus per vidurį ir labai patogius baltiniams susidėti.

Viena įdomesnių pastarojo meto naujovių – džiovinimas garais. Išgarinto vandens šuorai vėl išpučiami į drabužius, taip pašalinant galbūt užsilikusias dėmes ir nemalonų kvapą. Tai labai praverčia atgaivinant neskalbiamus daiktus – minkštus žaislus, kai kurias pagalves. Šis principas padeda ir lyginti didžiausias drabužių raukšles. Tiesa, net geriausios džiovyklės negali išlyginti taip, kaip tai padaro garų lygintuvai ar juos pamažu keičianti technika.

TOP5 džiovyklių modeliai 2017 metais*

Miele TMB 340 WP Eco

Geriausia, ką šiuo metu galima įsigyti iš šio segmento gaminių, jeigu pinigai nėra svarbiausias faktorius, renkantis džiovyklę.

Miele TKB 340 Wp eco

AEG T65170AV

Antras geriausias vartotojų pasirinkimas. Žymiai pigesnė, tačiau gaminama Vokietijoje ir itin kokybiška. Kritikai turi pastabų tik dėl ne itin vykusio dizaino.

AEG T65170AV

AEG 8000 Series T8DEC946R

Dar viena vokiečių koncerno pažiba, geriausia pagal energijos suvartojimo efektyvumą savo klasėje. Populiariausia metų prekė šiame segmente.

AEG 8000 Series T8DEC946R

Beko DCR9316

Mėgstantiems taupyti, bet ilgai naudotis. Turkiškas produktas, pasižymintis dideliu būgnu, daugybe funkcijų ir ilga garantija.

Beko DCR9316

LG Gentle & Cozy RC7066A2Z

Adelės pasirinkimas: „Visos mano draugės turi džiovykles, tik mūsų namuose jos dar nebuvo. Pagaliau prisiruošėme šiam pirkiniui. Aš labai mėgstu, kai buities darbai netrunka ilgai, taigi renkantis man buvo svarbus džiovinimo greitis, dizainas ir, aišku, protinga kaina.“
Korėjiečių technikos šedevras. Džiovyklė su itin greito džiovinimo programa. Ir mobiliojo telefono programėle, savaime suprantama.

LG Gentle & Cozy RC7066A2Z

*Pagal apibendrintus buitinės technikos katalogų duomenis.

Užsakymo nr.: PT_75588147