Kūrybinga pora – fotografė, rašytoja Agnė Gintalaitė ir dailininkas Rimas Valeikis – iš nebereikalingų, sugedusių elektronikos prietaisų: siurblių, kompiuterių ekranų, nebeveikiančių vaikiškų žaislių, perdegusių lempučių, telefonų, muzikos grotuvų, sukūrė spalvingas mandalas, primenančias puošnius gėlių žiedus. Įspūdingo projekto tikslas – priminti, kad nuolat besikeičiančiame technologijų pasaulyje atsakingai rūšiuotume daiktus, kurie gamtoje nesuyra. Išmesti ne tam skirtose vietoje, jie kenks gamtai ir jūsų vaikams.

„Kai pamačiau kalną iš elektronikos atliekų, iš pradžių mane apėmė panika. Ten visko tiek daug, dangoraižį iš šiukšlių pastatytum. Atrodė, bus neįmanoma gražiai sudėlioti paveikslų. Tačiau pamažu šiukšlių krūvose pradėjome išskirti formas, faktūras, ėmėme dėlioti daiktus.

Fotografavau užsilipusi ant aukštų kopėčių, tik taip galėjau aprėpti sudėliotas figūras, – pasakoja Agnė Gintalaitė. – Tas pats daiktas kažkada buvo geras ir gražus, o atsidūręs šiukšlyne tapo šiukšle, nereikalingu ir atstumiančiu objektu.

Pabandėme sukonstruoti atvirkštinį procesą, kai šiukšlė tampa kažkuo gražiu ir vertingu, šiuo atveju – meno kūriniu. Elektronikos perdirbėjai daro tą patį, iš šiukšlių sukuria naujus daiktus, naujas prasmes. Atiduodami perdirbti senus prietaisus, kiekvienas iš mūsų prisidedame prie kūrimo.“

Menas ne tik įkvepia. Kartais jis šokiruoja, sukrečia ir net bjaurumą paverčia grožiu.

Apie lietuvių menininkų projektą rašė užsienio spauda, net Azijos portalai stebėjosi sumanymu ir gyrė idėją.

Projektą inicijavo Elektronikos platintojų asociacija (EPA). Ji vienija kelis šimtus tarptautinių ir nacionalinių elektros ir elektroninės įrangos gamintų bei importuotojų, tarp kurių – žinomiausi pasauliniai elektronikos gamintojai, „Electrolux“, „Bosch“, „Siemens“, „Miele“, „Whirlpool“ ir kt.

Daugiau informacijos apie atsakingą elektronikos atliekų rūšiavimą galite rasti ČIA.

Šį ir kitus žurnalo „Ekektrolife“ straipsnius galite skaityti www.elektrolife.lt

Užsakymo nr.: PT_75576003