Padės išgydyti daugelį ligų

„Įmonė gimė siekiant suprasti tam tikrus gamtos reiškinius – tyrėme organų ir audinių atstatymo, atkūrimo po įvairių sužeidimų, susirgimų mechanizmus. Kartu su mokslininkų grupe per penkerius metus radome būdą, kaip paskatinti tuos audinius ataugti žmogaus organizme. Tikime, kad mūsų technologija gali būti pritaikyta daugelio žmogaus negalių gydymui“, – pasakoja dr. Ramūnas Valiokas, UAB „Ferentis“ direktorius ir vienas iš įkūrėjų, Valstybinio mokslinių tyrimų instituto Fizinių ir technologijos mokslų centro Nanoinžinerijos skyriaus vadovas.

„Ferentis“ kuria tiek žmogaus fiziologijai artimų audinių atkūrimo technologijas, tiek pačias biosintetines, gyvą audinį imituojančias medžiagas. Svarbiausi įmonės išradimai susiję su akių gydymo sprendimais, ragenos, nervinių audinių, odos ir vidaus organų atkūrimu.

„Sėkmės atveju technologija turėtų būti labai plačiai pritaikoma, tačiau tai yra ilgas ir kantrybės reikalaujantis kelias, kuriuo mes pasirinkome eiti. Šios inovacijos potencialas yra itin didelis – ji galėtų leisti atkurti, pavyzdžiui, itin tikslią odos struktūrą, nepaliekant randų“, – pasakoja mokslininkas.

Solidūs partneriai iš viso pasaulio

2013 m. Vilniuje įkurta įmonė jau gali pasigirti gausiu bendradarbių būriu. „Ferentis“ aktyviausiai darbuojasi kartu su Belgijos Antverpeno ligoninėje dirbančia moksline grupe bei mokslininkais iš Kanados. Ryšys su šia šalimi itin glaudus – iš čia kilusi ir viena iš įmonės steigėjų, pasaulyje garsi regeneracinės medicinos ekspertė prof. May Griffith. Lietuvių įmonė taip pat yra užmezgusi ryšius JAV, bendradarbiauja su privačia Indijos klinika.

„Tai labai svarbus ir įdomus partneris, su kuriuo nuosekliai dirbame. Džiaugiamės, kad vienas geriausių pasaulio chirurgų mus pastebėjo ir atvyko į Vilnių. Ryšys su Indijos medikais – labai perspektyvus“, – tikina R. Valiokas.
"Ferentis" gaminiai

Gelbsti gyvūnus nuo bandymų

R. Valiokas pastebi, kad jų tobulinama inovacija pasitarnauja ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams – kuriamos biosintetinės medžiagos laboratorijose atstoja gyvūnus, su kuriais iki šiol buvo atliekami bandymai.

„Įmonę kurti sintetinį ragenos modelį paskatino su triušiais atliekami žiaurūs bandymai, pavyzdžiui, farmacijos pramonėje – norėjome sukurti pakaitalą, kurį būtų galima naudoti tokiems tyrimams. Bandymai su gyvūnais vis dažniau yra draudžiami, todėl biosintetinės medžiagos, kurios naudojamos eksperimentams su cheminėmis medžiagomis ir vaistais, tampa nepamainomos“, – tvirtina „Ferentis“ atstovas.

Svarbus verslo angelo indėlis

Kokius didžiausius iššūkius veiklos pradžioje teko nugalėti inovatyviais atradimais garsėjančiai įmonei? Pasak pašnekovo, svarbiausia buvo surasti finansinį šaltinį, leidžiantį pradėti pilnavertę veiklą, mokslą paversti gyvybingu verslu.

„Veiklą pradėjome nuo privačios investicijos, kurios sulaukėme iš verslo angelo. Ši investicija buvo esminė mūsų verslo pradžiai. Džiaugiamės, kad į įmonę investavęs verslininkas yra mūsų komandoje – tai verslo plėtros direktoriumi dirbantis Vygandas Jūras. Tokių įmonių, kaip mūsų, veiklos sėkmės garantas yra komandoje esantys plataus mąstymo žmonės. Be jo, mums, mokslininkams, būtų buvę sunku“, – kolegos indėlį įvertina R. Valiokas.

Didžiausia savo įmonės stiprybe pašnekovas įvardija skirtingų kompetencijų, įvairių sričių tyrėjų patirties kombinaciją. „Mūsų komandoje dirba nanotechnologai, medikai ir net chirurgai – dažnai šios tyrimų sritys tarpusavyje „nesusikalba“, tačiau mūsų specialistai gerai jaučia vieni kitų galimybes ir ilgai netrukę kartu randa unikalius sprendimus“.

Šiuo metu į jaunas inovatyvias įmones rizikos kapitalo fondai ir verslo angelų grupės gali investuoti per naujai įsteigtą Ko-investicinį fondą, kuris investicijomis skatins mokslo ir studijų institucijose generuojamų idėjų perdavimą verslui. Šiam fondui Ūkio ministerija yra skyrusi viso 24,1 mln. Eur ES ir nacionalinių lėšų. Be to, nuo kitų metų pradžios pradės veikti naujas Verslo angelų fondas, kuriam skirta 11 mln. Eur ES lėšų. Šiuo metu vykdoma šio fondo valdytojo atranka.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_75533213