Lietuvos darbo biržos duomenimis, 2017 m. rugpjūčio 1 d. darbo biržoje buvo įsiregistravę 21,6 tūkst. jaunuolių – tai yra, 4,3 proc. šalies 16-29 m. amžiaus gyventojų. Akivaizdu, kad darbingo amžiaus žmonėms, ypač – jaunimui, provincijoje gerokai sunkiau sekasi įsilieti į darbo rinką, nei gyvenantiems didmiesčiuose.

Daugiau kaip 500 jaunuolių, gyvenančių šalies aukščiausio nedarbo teritorijose, po Lietuvos darbo biržos programos „Atrask save“ mokymų pasirinko sau tinkamas veiklas tęstiniame projekte „Naujas startas“. Iš 262 baigusių jo veiklas 117 įgijo apskaitininkų, socialinių darbuotojų padėjėjų, virėjų, barmenų, suvirintojų ir kitas profesijas, o 146 pradėjo dirbti.

128 įmonės iš minėtų teritorijų įdarbino 200 jaunuolių. Lazdijuose veikianti ir apdirbamąja gamyba užsiimanti E. Jurkevičiaus įmonė darbo įgūdžių įgyti priėmė net 12, statybos įmonė UAB „Geividus“ – 4, Akmenėje veikianti specializuota aukštybinių darbų įmonė UAB „Luminas“ – 5, Zarasuose veikianti didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonė UAB „Langasta“ – 4 projekto „Naujas startas“ dalyvius.

Programa jaunimui „Naujas startas“ ypač aktuali aukščiausio nedarbo teritorijose

Siekiant sumažinti jaunimo nedarbą, per daugiau nei metus darbo birža į projekto „Naujas startas“ veiklas įtraukė per 5,5 tūkst. jaunuolių, iš kurių net 2,6 tūkst. – iki 25 metų amžiaus. Daugiau kaip 3,3 tūkst. jaunų žmonių pasirinko dalyvauti profesiniame mokyme ir įgyti naujas profesijas ar papildyti savo gebėjimus naujomis kompetencijomis, iš jų 1,8 tūkst. jau tapo kvalifikuotais transporto, apdirbamosios pramonės, grožio paslaugų, administravimo ir kitų sričių specialistais, 450 asmenų toliau dalyvauja projekto remiamojo įdarbinimo priemonėse.

1,9 tūkst. jaunuolių, turinčių paklausias darbo rinkoje profesijas, tačiau dėl darbo patirties stokos negalėjusių savarankiškai įsilieti į darbo rinką, įdarbinti subsidijuojant ar įtraukti į darbo įgūdžių įgijimo rėmimo veiklą, kur patyrę įmonių darbuotojai su jais dalinasi savo žiniomis ir patirtimi.

Įgyvendinamo projekto dėka darbo rinka pasipildys paklausiausių profesijų specialistais ir kvalifikuotais darbininkais – apskaitos ir buhalterijos tarnautojais (225 asmenys), administratoriais (40 asmenų), reklamos specialistais (12 asmenų), vairuotojais (854 asmenys), suvirintojais (255 asmenys), statybinių profesijų atstovais (246 asmenys), virėjais (231 asmuo), pardavėjais kasininkais (168 asmenys).

Tęstinio projekto „Naujas startas“, į kurį jaunuoliai ateina jau dalyvavę motyvaciniuose „Atrask save“ užsiėmimuose ir apsisprendę, kad nori tolesnės veiklos, teikiama nauda akivaizdi – daugiau kaip pusė projekto veiklas baigusių jaunuolių per trumpesnį nei mėnesio laikotarpį įsidarbina, o trečdalis – gauna pasiūlymus toliau mokytis, savanoriauti, vykti į stažuotę ar pradėti dirbti. Net 37 proc. projektą baigusių jaunų, tačiau iki dalyvavimo projekte jau spėjusių tapti ilgalaikiais bedarbiais, žmonių nuo šiol turi paklausias profesijas ar dirba.

Programa jaunimui „Naujas startas“ ypač aktuali aukščiausio nedarbo teritorijose

Projektas naudingas ne tik nedirbančiam jaunimui, tačiau suteikia galimybę ir darbdaviams rasti reikiamos kvalifikacijos darbuotojus bei gauti subsidiją jų darbo užmokesčiui, kol įdarbinti jaunuoliai įgis patirties ir įsitvirtins darbo vietose. Daugiau kaip 2 tūkst. šalies darbdavių sudarė 433 trišales profesinio mokymo sutartis, taip užsitikrindami, kad mokymus baigę jaunuoliai taps jų darbuotojais bei pasinaudodami galimybėmis gauti subsidijas darbo užmokesčiui, įdarbino per 2,3 tūkst. jaunuolių.

Įdėtos pastangos atsipirko su kaupu

Jurbarke gyvenantis Arnas pasirinko studijuoti įstaigų vadybą. Pasimokęs pusantrų metų, suprato, kad šitas kelias ne jam ir studijas nutraukė.

„Nepatiko studijos. Mano „universiteto“ vizija nesutapo su realybe. Gal ir mokytis tuo metu nenorėjau, neturėjau aiškaus tikslo, ką gyvenime veiksiu, nebuvo motyvacijos“ – kalbėjo Arnas.

Savarankiškai ieškojęs ir neradęs darbo, jis nusprendė į pagalbą pasitelkti darbo biržos specialistų paslaugas ir dar tą patį mėnesį buvo pakviestas dalyvauti projekte „Atrask save“.

Programa jaunimui „Naujas startas“ ypač aktuali aukščiausio nedarbo teritorijose

Savo sprendimu Arnas liko patenkintas: „Smagu buvo susipažinti su naujais žmonėmis – tiek kitais dalyviais, tiek užsiėmimų vadovais, kurie noriai dalijosi savo patirtimi.

Per interaktyvius užsiėmimus mokėmės komandinio darbo, streso valdymo, savęs pažinimo ir daug kitų dalykų. Kad ir kiek manytum žinąs, kitos patirtys ar paprasčiausiai tų pačių dalykų įvertinimas kitu kampu, kurio pats galbūt nesuvokei esančio, plečia tavo akiratį ir augina vidinį „žmogiuką“. Aišku, tik jei žmogus to siekia“.

Nepraėjus nei porai savaičių po projekto pabaigos, Arnas išvažiavo į Klaipėdą mokytis internetinių sistemų vidinio programavimo kursų pasirinktoje MB „Ingenium Balticum“ mokymo įstaigoje.

„Mokymai buvo intensyvūs, teko skirti nemažai laiko darbui namuose“, – sako Arnas. Tačiau visos įdėtos pastangos atsipirko su kaupu.

Jaunuolis, atlikęs praktiką įmonėje UAB „Profis“, sėkmingai toliau ten dirba ir planuoja pradėti nuosavą verslą.

„Norėjau siekti daugiau ...“

Arūnas Narkevičius Kauno teritorinės darbo biržos Kauno miesto skyriuje registruotas nuo 2016 m. liepos mėn. 14 d. Jis jau turėjo šiek tiek darbo patirties reklamos srityje – anksčiau dirbo pagalbiniu darbininku įmonėje, gaminančioje reklaminius stendus.

Siekiant padėti apsispręsti dėl tolimesnių karjeros tikslų, A. Narkevičiui buvo pasiūlyta dalyvauti projekte „Atrask save“. Projekto metu vaikinas, dalyvaudamas motyvaciniuose seminaruose, grupiniuose užsiėmimuose, darbinių gebėjimų konsultacijose, tvirtai apsisprendė savo karjerą sieti su reklamos sritimi. Arūnas sako: „Norėjau siekti daugiau, o ne tik talkinti gaminant reklaminius stendus“.

Po projekto „Atrask save“ vaikinui buvo pasiūlyta dalyvauti antrinės intervencijos projekto „Naujas startas“ profesinio mokymo priemonėje ir įgyti žinių vizualinės reklamos kūrimo srityje.

Baigęs profesinio mokymo programą, sėkmingai dirba UAB „Lazertechas“, kurdamas reklaminius leidinius gali puikiai pritaikyti įgytas žinias ir įgūdžius.

„Labai džiaugiuosi, kad dalyvavau projekte ir siūlau dalyvauti kitiems“,- sako Arūnas“.

Užsiėmimai padėjo pažinti save

Tauragės rajone Kalniškiuose gyvenantis Kęstutis baigė suvirintojo elektra, o vėliau – automobilių mechaniko mokymus, tačiau darbą rasti trukdė įgūdžių stoka, todėl vaikinas kreipėsi į darbo biržą, tikėdamasis pagalbos.

Vedamas noro dirbti ir gyventi savarankiškai, Kęstutis nedvejodamas sutiko dalyvauti jaunimui skirtame projekte „Atrask save“.

Programa jaunimui „Naujas startas“ ypač aktuali aukščiausio nedarbo teritorijose

„Projekto veiklos patiko, nebuvo kada nuobodžiauti, užsiėmimai – įdomūs, linksmi ir įtraukiantys. Tai ką sužinojau buvo aktualu ir naudinga. Užsiėmimų metu įsitikinau, kad pasirinkau tinkamą profesiją ir judu reikiama linkme“ – dalijosi mintimis Kęstutis.

„Projekto dėka ne tik susipažinau su naujais žmonėmis, bet ir įsidarbinau. Tai man labai svarbu“, – patenkintas pasakojo Kęstutis. Darbą jam pavyko rasti dėka darbo įgūdžių įgijimo rėmimo programos, finansuojamos projekto „Naujas startas“ lėšomis. Iki šiol vaikinas sėkmingai dirba suvirintoju UAB „Autrota“.

Projekto nauda džiaugiasi ir darbdavys ir darbuotoja

Karolina, baigusi Šiaulių valstybinę kolegiją ir įgijusi burnos higienistės profesiją, tačiau nesuradusi tinkamo darbo, nusprendė įsiregistruoti darbo biržoje.

Jau pirmo apsilankymo metu mergina buvo supažindinta su Jaunimo garantijų iniciatyvų projektu „Atrask save“, jo veiklomis ir galimybėmis jame dalyvauti.

Nedvejojusi apsisprendė, kad projektas gali padėti įgauti pasitikėjimo savimi, įvertinti savo gebėjimus ir įgyti papildomų kompetencijų. Darbo birža su darbdaviu UAB „Dantida“ aptarė merginos įdarbinimo galimybes, jai dalyvaujant projekte „Naujas startas“.

Netrukus Karolina čia buvo įdarbinta burnos higieniste, kad įgytų darbo įgūdžius. Įmonės direktorės nuomone, Karolina puikiai prisitaikė kolektyve, turi labai gerus bendravimo įgūdžius tiek su kolegomis, tiek su pacientais, paslaugi, komunikabili, draugiška, sąžininga ir atsakinga darbuotoja. Puikiai vykdo paskirtas užduotis, tobulėja ir stengiasi.

Programa jaunimui „Naujas startas“ ypač aktuali aukščiausio nedarbo teritorijose

Tiek darbdavys, tiek Karolina džiaugiasi, kad įgyvendinami tokie projektai, kurie rūpinasi jaunais žmonėmis, padeda jiems įsitvirtinti darbo rinkoje. Karolina dėkinga Jaunimo garantijų iniciatyvoms už suteiktą galimybę per tokį trumpą laiką įsitvirtinti darbo rinkoje.

Siūlo naudotis darbo biržos teikiamomis paslaugomis

Linas, netekęs darbo, kreipėsi į Tauragės teritorinės darbo biržos Šilalės skyrių. Tikėjosi, kuo greičiau vėl pradėti dirbti, tačiau neturint jokios profesijos, vaikinui vis nesisekė gauti darbo pasiūlymų. Darbo birža jam pasiūlė dalyvauti projekto „Atrask save“ motyvacijos didinimo užsiėmimuose, po kurių Linas nusprendė įgyti suvirintojo elektra profesiją.

Šios profesijos vaikinas mokėsi Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokykloje finansuojant projekto „Naujas startas“ lėšomis. Mokymą baigė su pagyrimu. Darbštų ir pareigingą vaikiną greitai pastebėjo vienas iš didžiausių rajono darbdavių – UAB „Kvėdarsta“. Kadangi vaikinas šiuo metu darbo patirtį tik įgyja, kaupia žinias ir mokosi iš savo kolegų, darbdaviui finansuojama dalis jo darbo užmokesčio ir mokymo išlaidų.

Dabar Linas labai patenkintas įgyta kvalifikacija, gaunamu darbo užmokesčiu ir rekomenduoja visiems, darbo ieškantiems jaunuoliams, drąsiai praverti darbo biržos duris ir pasinaudoti visomis jos siūlomomis galimybėmis.

Projektas „Atrask save“ finansuojamas Jaunimo užimtumo iniciatyvos ir Europos socialinio fondo lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_75496241