„Bored Panda“ - tai laisvalaikiui skirta internetinė svetainė, kurioje galima rasti įdomios ir įkvepiančios vaizdinės medžiagos - meniškų nuotraukų bei vaizdo įrašų.

T. Banišauskas internetinius puslapius pradėjo kurti dar studijuodamas Vilniaus universitete. Su kurso draugu vaikinas ėmė rašyti apie kitų žmonių sėkmės istorijas. „Gali skambėti kurioziškai, bet mes mokėme kitus, kaip užsidirbti internete, to dar neišmanydami patys. Bet čia ir visas genialumas – kol tiri medžiagą, reikalingą straipsniams paruošti, pats mokaisi iš geriausiųjų. Nušovėme du zuikius vienu šūviu – mokėme kitus ir mokėmės patys“, – pasakojo T. Banišauskas.

Tiesa, nors ir neblogai sekėsi, tačiau greitų darbo vaisių vaikinams ragauti neteko. „Po metų darbo kartais uždirbdavome pietums universiteto valgykloje“, – neslėpė projekto įkūrėjas.

Netrukus kurso draugas išvyko į Škotiją ir T. Banišauskas nutarė kurti naują projektą, kurį ir pavadino „Bored Panda“. Nors daugelis linkę pirma sukurtus produktus išbandyti Lietuvos rinkoje, tačiau jaunas verslininkas iškart orientavosi į užsienį.

„Kai renkiesi tarp 3 milijonų ir kelių milijardų rinkos – pasirinkimas iškart aiškus. O juk ir rašant anglų kalba mus gali skaityti lietuviai. Net ir žvelgiant pro patriotizmo prizmę – tai Lietuvai atneša kur kas didesnę naudą nei atneštų, jei būtume mažas, lokalus tinklaraštis. Esame eksportuotojai, kurie pritraukia pinigus iš užsienio, mokame konkurencingus atlyginimus, kuriuos darbuotojai išleidžia Lietuvoje ir taip skatina kitas verslo sritis“, – sakė T. Banišauskas.

Tomas Banišauskas

Savarankiškai ėmęsis antrojo projekto verslininkas jau pirmą mėnesį ėmė uždirbti 1-3 dolerius per dieną, kurie padėjo apmokėti serverio išlaikymą. T. Banišauskas neslėpė, kad veiklos pradžioje dažniausiai susidurdavo su techniniais iššūkiais, kuriuos turėjo spręsti vienas, nes samdyti žmonių tiesiog neišgalėjo. Verslininkas prisimena, kad tekdavo gerai pasukti galvą, kaip atlaikyti mažą virtualų serverį netikėtai užplūdusį lankytojų srautą, įdiegti tam tikras naujoves ar iki išnaktų spręsti iškilusias problemas.

„Viena didžiausių klaidų buvo per didelis užsisėdėjimas „miške“. Taip vadinome Saulėtekio slėnio biurą, kuris yra įsikūręs tarp miškų. Per mažai bendravome su išoriniu pasauliu. Kai tik užmezgėme kontaktą su kitais žmonėmis iš mūsų industrijos, mums atsivėrė akys ir visai kiti horizontai. Įmonė ėmė augti didžiausiais šuoliais“, – pasakojo T. Banišauskas.

Nusitaikė į video pasaulį

Netrukus prie „Bored Panda“ vystymo prisidėjo ir T. Banišausko mergina, o kiek vėliau ir verslininko klasiokas, kurį teko atsivilioti iš Anglijos: „Susidūręs su daugybe techninių problemų, kone metus įkalbinėjau klasioką, kuris dirbo puikiai apmokamą programuotojo darbą Londone, grįžti atgal į Lietuvą.“
Tomas Banišauskas

Išsprendus technines bėdas, T. Banišauskas susikoncentravo į projekto turinį, tačiau didžiausiu organizacijos šuoliu jis įvardija lemtingą pokalbį su verslininku iš JAV.

„Susiskambinome su verslininku iš Amerikos, kuris jau buvo pardavęs savo verslą už 100 milijonų dolerių. Jis trumpai papasakojo apie savo svetainę ir mes jau po labai trumpo pokalbio supratome, ką turime daryti. Per pusmetį kompanija paaugo kelis kartus“, – teigė T. Banišauskas.

Dabar verslininkas taikosi į vaizdo įrašų pasaulį tiek „Facebook“, tiek „Youtube“ platformose: „Tai yra didžiulis verslas, kuriame sukasi nemaži reklamos pinigai. Dabar buriame video komandą ir ieškome patalpų studijai. Manome, kad „Bored Panda“ kolektyvas artimiausiu metu gali net padvigubėti“.

Ragina nebijoti veikti

Organizacijos darbuotojai motyvuojami priedais, kuriems nėra nustatytos jokios ribos. „Kiekvienas žmogus gali pasireikšti ir jam yra atlyginama už pastangas. Darbuotojas gali pasidvigubinti ar net pasitrigubinti gaunamą atlyginimą“, – pasakojo T. Banišauskas.

Patį verslininką įkvėpė dvi sėkmės istorijos: „Viena jų – „One red paperclip“ istorija. Kanadietis Kyle'as MacDonaldas raudoną sąvaržėlę keitė vis į vertingesnius daiktus. Iš pradžių sąvaržėlę iškeitė į žuvies formos rašiklį, rašiklį – į rankų darbo rankeną, rankeną – į nešiojamą dujų viryklę, viryklę – į „Hondos“ generatorių. Keitė tol, kol po paskutinio keitimo jam atiteko dviejų aukštų namas, prie kurio jis pastatė didžiulę raudonos sąvaržėlės skulptūrą.

Kita labiausiai mane įkvėpusi istorija buvo „Milijono pikselių puslapis“. Studentas Alexa Tew iš Anglijos sumąstė išdalinti puslapį į milijoną pikselių ir parduoti kiekvieną pikselį už vieną dolerį. Įsigytuose pikseliuose buvo galima talpinti bet ką – pasisveikinimą, reklamą – kas tik šauna į galvą. Atskiram pirkėjui vienas doleris buvo nedaug, bet kai Alexa viską pardavė – sąskaitoje turėjo milijoną dolerių.“

Kitus T. Banišauskas skatina nebijoti ir tiesiog imtis veiksmų. „Tiesiog pradėkite kažką daryti net jei ir nieko toje srityje neišmanote. Viską išmoksite tiesiog darydami. Mokytis galite iš gausybės nemokamų ar nebrangiai kainuojančių PDF knygų ir straipsnių internete. Jei turite pakankamai noro ir užsispyrimo, tai tik laiko klausimas, kada jums pasiseks“, – teigė verslininkas.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_75466411