– Pirmąjį tavo interviu portale „Panelė“ publikavo 2016 metų pavasarį. Sakyk, kas per pusantrų metų pasikeitė tavo gyvenime?

– Jei atvirai, nelabai prisimenu ką tuomet kalbėjau, bet per tuos metus tikrai daug kas pasikeitė. Per tuos metus užaugo mano sekėjų skaičius. Aš ir pats pasikeičiau. Socialinių mokslų kolegijoje (SMK) pradėjau studijuoti kūrybos ir pramogų industrijas, sėkmingai baigiau pirmą kursą. Kolegijoje sutikau daug įdomių žmonių, susiradau naujų draugų. Pasikeitė ne tik aplinka, kurioje praleidžiu daugiausia laiko, bet ir požiūris į kai kuriuos dalykus.

Kaip pasakytų mano mama, suaugau (juokiasi). Ir pačiam keista, kad puikiai sutariu su dėstytojais, nes mokykloje su mokytojais prastai sekėsi bendrauti. Jie mane bandė perauklėti, o aš nesileidau. Vertė lankyti pamokas, o aš norėjau filmuoti. Toks jau esu: noriu daryti tai, kas iš tiesų patinka. Todėl faina, kad dabar galiu prisidėti prie daugelio kūrybinių SMK projektų, puikiai sutariu su dėstytojais ir SMK direktore Gabija Skučaite. Turiu daugiau darbo, daugiau atsakomybių ir mažiau laisvo laiko.

– Koks yra skirtumas tarp Edvino Navicko ir The3dvino arba Edvino Sajano?

– Esu Edvinas Navickas. Mano internetinis pseudonimas – Edvinas Sajanas, „YouTube“ prisistatau The3dvinu. Anksčiau stengiausi būti šmaikštus, juokingas. Norėjau, kad kitiems būtų linksma ir gal net dėl to ne visada išlikdavau savimi. Dabar tiek realiame gyvenime, tiek prieš kamerą esu savimi.

– „Facebook“ paskyroje tūkstančiai tavo gerbėjų „like“ spaudžia net tada, kai parašai vieną žodį arba tiesiog padedi tašką. Kaip manai, kur slypi tavo sėkmės paslaptis?

– Deja, paskutiniu metu konkurencija išaugo ir interneto vartotojai labai pasikeitė. Per dieną į „YouTube“ platformą vidutiniškai įkeliama 429440 vaizdo klipų, o jei užsimanytume peržiūrėti visus „YouTube“ esančius įrašus, tam prireiktų apie 1700 metų. Ir šiandien jau žmonės nespaudžia „like“ prie bet kokio įrašo, dabar jie tai daro tik tada, kai įrašas ar vaizdo filmukas tikrai patinka.

Edvinas Navickas

Ir man patinka, kad mano sekėjai yra sąmoningi ir protingi žmonės. Aišku, daugiausia „like’ų surenka linksmos istorijos ir kačiukai. Kaip bebūtų gaila, mano katino atvaizdas taip pat kartais daugiau „like‘ų“ surenka nei mano.

– Ar dažnai pasinaudoji tuo, kad esi žinomas?

– Net nežinau. Gal man lengviau susipažinti nei kitiems? Be to, gaunu įvairių pasiūlymų ar prašymų reklamuoti įvairius prekių ženklus. Turbūt tik tiek. Tačiau viskas ne taip paprasta, kaip atrodo. Tam, kad galėčiau kurti, aš investuoju ne tik savo laiką, bet ir jau uždirbtus pinigus. Kokybiškos vaizdo kameros ir jų priedai tikrai kainuoja nemažai. Todėl mainai privalo būti. Juk už turinį, kurį įkeliu į „YuoTube“ man niekas nemoka, o jei už turinį (peržiūras) mokėtų tiek, kad užmokesčio užtektų pragyvenimui, man nereikėtų imtis papildomų darbų ir galėčiau tiesiog kurti.

– SMK studijuoji kūrybos ir pramogų industrijas. Kodėl pasirinkai būtent šią specialybę? Kaip įsivaizduoji savo ateitį?

– Viskas vyko labai natūraliai. Tai, kad norėčiau studijuoti SMK pradėjau galvojau jau vienuoliktoje klasėje. O pamačius naują pastatą – neliko jokių abejonių. Mėgau filmuoti ir žinojau, kad su tuo siesiu savo ateitį, tačiau nenorėjau apsiriboti vien filmavimu. Norėjau į viską pažvelgti kiek plačiau, įgyti ir kitokios patirties.

Edvinas Navickas

O dėl ateities labai sunku kažką pasakyti. Filmuoti pradėjau 2012 metais. Buvau vienas pirmųjų Lietuvoje, kuris kūrė vaizdo filmukus ir kėlė į „YouTube“ platformą. Tuo dar metu niekas nesuprato, kam to reikia ir kas iš to bus. Nelabai ir aš supratau (juokiasi). Man tiesiog buvo smagu tai daryti. Patiko kurti ir viskas. Po kurio laiko pradėjau gauti užsakymų ir taip mano pomėgis tapo darbu. Dabar mane kviečia filmuoti renginius ir vestuves, nors mano pagrindinis darbas yra montuoti.

– Išduok, ar labai reiklūs tavo klientai?

– Būna visko. Atsiunčia prastos kokybės įrašus ir nori, kad padarytum gerą vaizdo klipą. Taip nebūna. Jei dreba vaizdas – ne montuotojo, o filmuotojo problema (juokiasi). Tačiau dauguma klientų džiaugiasi mano darbais. O man patinka, kai matau laimingus užsakovų veidus, kai žinau, kad jie ne tik vėl grįš, bet ir kitiems mane rekomenduos. Pinigų užsidirbu ir iš įvairių reklaminių projektų.

– Kokių keisčiausių pasiūlymų esi sulaukęs iš užsakovų?

– Kartą manęs prašė reklamuoti striptizo trumpikes (juokiasi). Esu atsakingas prieš savo auditoriją ir labai atidžiai renkuosi, ką rodyti savo sekėjams. Todėl reklamuoju tik tuos produktus ar prekių ženklus, kurie man tikrai patinka.

– Ar moki save įvertinti ir pasakyti, kiek kainuos paslaugos?

– Dirbu su Roku Kondratu „Videostars.lt“ įkūrėju. Rokas pirmasis Lietuvoje sukūrė „YouTube“ reklamos tinklą (angl. Multi Channel Network), padedantį „YouTube“ kanalų savininkams užsidirbti iš reklamos, rodomos prie jų sukurto turinio. Rokas ieško projektų ir galimybių. Kartais užsakovai paskambina ir tiesiogiai man, bet retai. Man svarbiausia, kad darbas patiktų. Jei projektas prieštarauja mano įsitikinimams ar yra neįdomus, kad ir kiek mokėtų – nesiimčiau jo. Viena televizija jų internetiniam portalui siūlė filmuoti vaizdo filmukus ir tikrai nemažą sumą žadėjo, tačiau nesutikau. Koks tikslas? Aš juk turiu savo kanalą.

– Naujausi tyrimai sako, kad žmonės labiau pasitiki interneto „influenceriais“ nei tikromis žvaigždėmis, todėl ir reklamuoti prekių ženklus dažniau pasirenkami jie, o ne aktoriai ar dainininkai. O tu daug pasiūlymų gauni?

– Dažniausiai manę prašo reklamuoti drabužius arba batus (juokiasi). Smagu, kad vis dažniau gaunu rimtų projektų, kad rinkodaristai ar reklamų kūrėjai vis dažniau bendradarbiauja su internetiniais kūrėjais.

– Liepos pradžioje Klaipėdoje vykusiame jaunimo festivalyje „Galiu kurti prie jūros“ debiutavai kaip lektorius, o susirinkę jaunuoliai klausėsi tavęs net nekvėpuodami. Kuo taip juos sužavėjai?

– Reikėtų jų paklausti. Nustebsite, bet savo kalbos nerepetavau ir beveik nesiruošiau. Žinojau, kad būsiu atviras ir nuoširdus, ir kalbėsiu apie save. Taip ir buvo. Jei būčiau pasirašęs kalbą ir ją išmokęs, nežinau, kaip viskas būtų buvę (juokiasi).

Ir man ši patirtis labai patiko, todėl rudenį, kai prasidės paskaitos, būtinai vėl SMK organizuosime panašią paskaitą. Visi laukiami ir jau gali man rašyti bei registruotis.

– Svarbiausi tavo patarimai svajojantiems tapti vaizdo tinklaraštininkais?

– Kiekvienam savo kelias, tačiau svarbiausia – būti savimi. Man kartais atrodo, kad merginoms paprasčiau, nes jos greičiau „like’us“ renka, nei vaikinai. Man patinka kurti, filmuoti ne tik save, bet ir kitus, aplinką, renginius, parodyti įvykius ar detales taip, kaip aš matau. Norint sukurti gerą vaizdo klipą reikia gerokai padirbėti. Ir tam reikia ne tik geros vaizdo kameros ir noro, bet ir idėjų, jausmo, emocijų. Tai kūrybinis darbas, o kurdamas parodai, koks pats esi, kaip supranti ir matai pasaulį.

– Kaip manai, ar esi aktyvus studentas ir išnaudoji visas SMK galimybes?

– Iš tiesų po metų studijų SMK galiu pasakyti, kad intuicija, jog čia labai kūrybiška ir faina aplinka, draugiški dėstytojai – neapgavo. SMK puikiai jaučiasi visi. Niekas nekritikuoja ir neskirsto žmonių nei pagal tai kaip jie atrodo, nei kokią muziką klauso.

O mokyklose vis dar žmonės skirstomi pagal tai, kaip jie rengiasi ir kokią muziką klauso. Smagu, kad čia visi motyvuoti, žino, ko nori ir siekia savo tikslų. Smagu, kad čia mokosi asmenybės. Radau bendraminčių ir, pavyzdžiui, su grupioku Mantu Čirpliu taip susidraugavome, kad nuo rudens pradėsime kartu dirbti. Planuojame kartu filmuoti įvairius renginius.

– Kaip save motyvuoji, kai trūksta energijos darbui, kūrybai ar mokslams?

– Mane įkvepia vaizdo filmukai. Pasižiūriu kitų kurtus filmukus ir pats noriu kurti. Jei kiti randa laiko kūrybai, vadinasi, ir aš galiu. Aišku, daug laiko suryja darbas. Daug laiko reikia skirti ir mokslams. Man patinka lankyti paskaitas, todėl stengiuosi jų nepraleisti. Į mokslus žiūriu rimtai ir atsakingai. Tikrai noriu gauti žinių ir įgyti patirties. Juolab, kad paskaitos tikrai labai įdomios ir vertingos.

Edvinas Navickas

Nors pamokas mokykloje dažnai praleisdavau, nes man labiau patiko kurti filmukus ir kelti juos į „YuoTube“ kanalą nei eiti į pamokas. Aišku, mokytojai pyko, daugelis keršijo rašydami prastus pažymius, tikėdamiesi, kad niekur neįstosiu. Bet aš žinojau, ką ir kodėl tuo metu darau. Manau, dauguma kuriančių ir savo pasaulyje gyvenančių žmonių didžiąją dalį savo energijos ir laiko skiria kūrybai, o ne mokslams.

– Ką dar norėtum veikti, jei turėtum daugiau laiko?

– Kadangi didžiąją mano laiko dalį suvalgo montavimas todėl, jei turėčiau daugiau laiko, tikrai daugiau filmuočiau. Būtų smagu daugiau laiko skirti kūrybai ir filmuoti įdomius video, vietas, savo ar kitų nuotykius. Gal daugelis nesupranta, tačiau norint sukurti gerą kelių minučių vaizdo filmuką, užtrunka kelias dienas ar net savaites. Pavyzdžiui, filmuką iš festivalio „Galiu kurti prie jūros“ nufilmuoti ir sumontuoti užtruko beveik savaitę. Tris dienas filmavau festivalyje ir keturias (po 3-4 valandas per dieną) skyriau montavimui.

Edvinas Navickas

Jei nori sukurti gerą vaizdo filmuką, reikia laiko. Tačiau man patinka. Smagiausia filmuoti keliones. Daugelis man rašo, kad daugiau kelčiau vaizdo klipų. Patikėkite, tikrai labai norėčiau, bet tam reikia laiko ir pinigų.

– Ką darytum kitaip, jei turėtum daugiau pinigų?

– Jei uždirbčiau daugiau pinigų, pirkčiau naują vaizdo kamerą, o jei staiga praturtėčiau, investuočiau į nekilnojamąjį turtą (juokiasi). Mano supratimu, pinigai turi būtų investuojami į kūrybą arba naujus projektus, kurie padėtų dar daugiau uždirbti.

– Domiesi žinomų žmonių biografijomis. Sakyk, ką patartum tiems, kam sunku išsirinkti profesiją ar studijų kryptį?

– Man atrodo, kad žmonės kartais per daug viską sureikšmina. Niekas nepririša ir nesurakina, juk pasirinkus ne tą kryptį ar specialybę, visada galima ją pakeisti. Sunku patarti, nes kiekvienas turi klausyti savo širdies. Rinktis tai, kas jam patinka ir ką jis nori daryti. Ir aš norėjau būti padavėjas, virtuvės šefas, bet pasirinkau kūrybines industrijas.

Jei atvirai, iš pradžių net nežinojau kas tai per studijos, bet paskaičiau aprašymą, patiko ir pasirinkau. Dabar labai džiaugiuosi. O jei trumpai, svarbiausia – nebijoti. Juk gyvenimas nepriklauso nei nuo studijų nei nuo pirmo darbo. Ir jei kažkas netinka, visada galima ieškoti naujų galimybių. Dabar mums visas pasaulis atviras.

Užsakymo nr.: PT_75436221