Svarbiausi pokyčiai susiję su projektų vertinimo ir įgyvendinimo priežiūros tvarka, taip pat su projektavimo darbais.

Dėmesio centre – projektuotojas

Siekiant užtikrinti geresnę renovacijos projektų įgyvendinimo kokybę įstatymo pakeitimuose siūloma atskirti projektavimo ir rangos darbus.

„Šiuo metu projektavimo ir rangos darbus labai populiaru pirkti drauge, o tai reiškia, kad projektavimą dažniausiai atlieka pats rangovas. Tokia situacija rizikinga, nes gyventojai nėra apsaugoti nuo to, kad rangovas nepasirengs sau naudingesnio projekto. Todėl siekiant užtikrinti geresnę projektavimo ir vėliau – renovacijos įgyvendinimo kokybę – siūloma šiuos darbus atskirti: su rangovu niekaip nesusijęs projektuotojas parengs techninius sprendinius, parinks medžiagas, o rangovui liks viską įgyvendinti“, – komentuoja Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.

Dar viena su renovacijos darbų projektavimu susijusi naujovė – siūlymas įgyvendinti autorinę priežiūrą, kurią atliktų projektuotojas. „Numatoma, kad projektuotojas, rangovui jau darbuojantis prie namo, apsilankytų ir įvertintų, kaip įgyvendinami jo numatyti projektiniai sprendiniai. Taigi – galima sakyti, kad renovacijos kokybę prižiūrės dar vienas specialistas“, – pasakoja pašnekovas.

Darniau bendradarbiaujančios institucijos

Naujajame įstatyme ypatingas dėmesys skiriamas ir atnaujinimo proceso kokybės tobulinimui. Nors šiuo metu renovacijos pažeidimų mažėja, o ir rangovai, ir administratoriai įgauna vis daugiau patirties renovacijos srityje, nuspręsta daugiau dėmesio skirti projektų vertinimo ir įgyvendinimo priežiūros tvarkai.

„Šioje tvarkoje planuojama detaliau aptarti ne tik projektų vertinimo procedūras, bet ir reglamentuoti procese dalyvaujančių priežiūros institucijų veiksmų koordinavimą“, – pasakoja Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento Būsto skyriaus vyriausioji specialistė Ona Burneikaitė-Raugalienė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad atsirado ir naujas punktas dėl renovacijos viešinimo: „Įstatyme numatyta, kad renovacijos projekto administratorius privalo viešinti faktą apie daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektą. Taip siekiama atskleisti daugiabučio namo atnaujinimo faktą tretiesiems asmenims. Toks viešinimas itin svarbus kitiems civiliniams santykiams, pavyzdžiui, buto ar kitų patalpų atnaujintame name pirkimo-pardavimo santykiams – tokio objekto pirkėjas turi būti informuotas apie visus su įsigyjamu turtu susijusius juridinius faktus, taip pat susijusius būsimus mokėjimus.“

Užsakymo nr.: PT_75303883