Didelių sutaupymų padeda pasiekti ir automatizuotos šildymo sistemos.

Siekiantiems maksimumo – automatizuotas šilumos punktas

Daugiausiai šilumos energijos sutaupo daugiabučiai, pasiryžę atnaujinti ir automatizuoti visą šilumos punktą, pastebi Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Rasa Bazarauskienė. „Svarbiausias automatizuoto šilumos punkto privalumas – jo išmanumas. Į namą paduodama tik tiek šilumos, kiek reikia – priklausomai nuo oro temperatūros lauke. Be to, šiluma paskirstoma tolygiai visame name, kas džiugina viršutinių, paskutinių ir kampinių butų gyventojus, kurie nerenovuotuose namuose dažnai turi įvairių problemų dėl centrinio šildymo ir patalpų temperatūros“, – pasakoja R. Bazarauskienė.

Didelių sutaupymų padeda pasiekti ir automatiniai balansavimo ventiliai, įtaisomi šilumos punkte. Ši automatizuota šilumos sistemos dalis diegiama visuose renovuotuose daugiabučiuose. „Ventilių įtaka sutaupymams – itin didelė, todėl jie jau montuojami visuose renovuojamuose daugiabučiuose“, – pastebi R. Bazarauskienė.

Pertvarkant šilumos punktą ir jį automatizuojant itin svarbi darbų atlikimo kokybė, akcentuoja pašnekovė. „Svarbiausia užtikrinti, kad šildymo punktas būtų atnaujintas kompleksiškai ir visi jo elementai veiktų darniai. Pavyzdžiui, paprastai pertvarkius šildymo punktą galima rinktis mažesnio galingumo šilumos siurblį taip užtikrinant, kad visa sistema veiktų optimaliu, o ne didžiausiu pajėgumu neleidžiančiu daug sutaupyti. Taip pat labai svarbu, kad net automatizuota šildymo sistema būtų tinkamai sureguliuota, o kokybiškas sureguliavimas įmanomas tik prasidėjus šildymo sezonui – tai turėtų įsidėmėti visi: gyventojai, administratoriai ir bendrųjų patalpų valdytojai, kuriems po renovacijos tenka pareiga prižiūrėti pažangų šilumos punktą“, – pabrėžia pašnekovė.

Automatika reguliuojant radiatorius

Dar viena priemonė, padedanti ne tik taupyti, bet palaikyti labiausiai patinkančią oro temperatūrą kambariuose – automatizuotas radiatorių valdymas. „Šilumą kambariuose padeda reguliuoti termostatiniai ventiliai ant radiatorių. Beje, svarbu pastebėti, kad šią automatizuotą šildymo sistemos dalį gali įsigyti net ir patys taupiausi daugiabučiai – ventiliai gali būti sumontuoti bei kokybiškai atlikti savo funkciją ir ant senųjų radiatorių. Didžiausias ventilių privalumas – galimybė nusistatyti kambariuose tokią temperatūrą, kokia yra patogiausia gyventojams. Pavyzdžiui, virtuvėje ji gali būti mažesnė, o vaikų kambaryje – didesnė ir t. t.“, – pasakoja R. Bazarauskienė.

Tiesa, nors gyventojus dažnai domina, ar įsirengus termostatinius ventilius galima bus visiškai išjungti buto šildymą, tokios galimybės nėra. „Kartais sulaukiame klausimų, ar žmonės, išvykdami atostogauti, galės visiškai išjungti šildymą ir tokiu būdu sutaupyti dar daugiau. Tačiau tokios galimybės nėra – minimali šildymo temperatūra šildymo sezono metu yra 16 laipsnių ir padaryti jos dar žemesne – neįmanoma. Išjungus šildymą viename kambaryje, jį šildys aplinkui esantys butai, be to, jeigu visi sugalvotų išjungti savo radiatorius, daugiabutis pradėtų drėgti, kas yra palanki terpė atsirasti pelėsui ar kitoms problemoms“, – paaiškina pašnekovė.

Automatizuotų sistemų pasirinkimas – platus

Nors gyventojai neretai baiminasi, kad pažangi, automatizuota šildymo sistema smarkiai padidins investicijų plano kainą, taip nėra. „Tokios sistemos labai pažangios, jų kaina įkandama, tad baimintis neverta. Be to, nereikia pamiršti, kad tokios sistemos – rimta investicija, kuri atsiperka“, – aiškina BETA specialistė.

Dar viena baimė, susijusi su tokių sistemų diegimu – jų kokybė. „Kartais žmonės nuogąstauja, kad tik pačios brangiausios sistemos – ilgaamžės. Tačiau skubu nuraminti: rinkoje yra didelis pasirinkimas patikimų gamintojų, kuriančių būtent tokias sistemas, o jų visų pagrindinės funkcijos – tos pačios. Tad telieka aiškiai įsivardyti savo daugiabučio poreikius ir ypatybes, bei pagal tai išsirinkti iš daugybės galimų sprendimų“, – sako pašnekovė.

BETA specialistė pabrėžė, kad ženkliai taupyti padedančią automatizaciją šildymo sistemose gali įsirengti ne tik prie centrinio šildymo prijungti daugiabučiai: „Daugiabučiuose, kurie naudoja kuro katilus, dujinį šildymą arba kietąjį kurą, per renovaciją gali būti įdiegta automatizuota, pažangesnė sistema, padedanti padaryti taupesne turimą sistemą. Praktika rodo, kad tokie daugiabučiai taip pat randa sau tinkamų sprendimų ir sėkmingai taupo šilumą.“

Užsakymo nr.: PT_75281839