Iš tiesų praeitą savaitę Klaipėdoje vykusio jaunimui skirto festivalio „Galiu kurti prie jūros“ metu oras tikrai nedžiugino – buvo vėjuota ir šalta, tačiau išradingų ir optimistiškai nusiteikusių festivalio organizatorių bei kūrybingo ir žingeidaus Lietuvos jaunimo planams tai neturėjo įtakos.

Kaip ir buvo numatyta festivalio programoje, Melnragės paplūdimyje vyko smagūs, nuotaikingi, fantazijos ir kūrybiškumo reikalaujantys užsiėmimai – smėlio pilių statymo konkursas „Mano pilis – Klaipėdai“, kūno dailės ir puošybos pamokos „Vasaros spalvos“, vasaros šokis zumbos ritmu su profesionalia trenere Gabriele Gageckaite. O vietoj suplanuotų vėjo aitvarų kūrybinių dirbtuvių, kurioms trukdė šaltas ir žvarbus Klaipėdos pajūrio vėjas, renginio organizatoriai filmavo nuotaikingą vaizdo klipą „Gelbėtojai“.

„Galiu kurti prie jūros”

„Nors oras trukdė kai kurioms veikloms ir neleido pasipuošti maudymosi kostiumėliais, tačiau įkvėpė į viską pažvelgti kūrybiškai: mes ne tik radome būdą, kaip pasipuošti maudymosi kostiumėliais, bet ir nufilmavome nuotaikingą vaizdo klipą. Visada vieną veiklą galima pakeisti kita, svarbiausia – į viską žvelgti optimistiškai ir su polėkiu“, – šypsojosi viena iš renginio organizatorių, SMK marketingo skyriaus vadovė Laura Skučienė.

Įkvėpimo ir motyvacijos kurti jaunimas sėmėsi iš žinomų Lietuvos menininkų

Antrą festivalio dieną, SMK direktorei G. Skučaitei pristačius iniciatyvos „Kūrėjų karta“ veiklas bei planus, Klaipėdos kūrybinėje platformoje „Menų zona“ atsivėrė net trys atliekamųjų menų, vaizduojamosios kūrybos bei kūrybiškumo dirbtuvės, kuriose jaunimas įkvėpimo ir motyvacijos kurti sėmėsi iš žinomų Lietuvos menininkų, atlikėjų bei visuomenės veikėjų.

Atliekamųjų menų dirbtuvėse jaunųjų kūrėjų laukė Klaipėdos jaunimo teatro aktorė Evelina Šimelionė, vokalo mokytoja Rosita Čivilytė, choreografas, šokio pedagogas Dainius Biskis bei radijo laidų vedėjas Simas Buziliauskas. Vaizduojamosios kūrybos dirbtuvėse jaunimas į kūrybines improvizacijas leidosi kartu su kampanijos „Už saugią Lietuvą“ ambasadoriais, žinomais ir pripažintais menininkais Algirdu ir Remigijum Gataveckais, režisiere, prodiusere Jūrate Klumbiene, dramaturgu Raimondu Paškevičiumi.

Tuo tarpu kūrybiškumo dirbtuvėse savo patirtimi dalinosi meno provokacijų kūrėjas Andrius Ramanauskas, TV laidų kūrėja, filmų įgarsintoja Giedrė Vaičekauskienė, baleto artistė Inga Briazkalovaitė, dailininkė Lidija Skačkauskaitė Kuklienė.

Daugiausia jaunimo dėmesio sulaukė populiariausios Lietuvos socialinių tinklų žvaigždės Ignas Lelys ir Edvinas Sajanas

Trečią festivalio dieną jaunųjų kūrėjų laukė susitikimas su radijo laidos „Radistai“ redaktoriumi Ignu Leliu ir vienu populiariausių Lietuvos vlogeriu Edvinu Sajanu (The3Edvinas). Susipažinti su socialiniuose tinkluose išpopuliarėjusiais vaikinais susirinko pilna SMK salė. Kuklus ir labiau už kadro mėgstantis dirbti vlogeris Edvinas Sajanas išbandė naują amplua – jam pirmą kartą teko stoti prieš realią auditoriją ir dalintis patirtimi. Naujas iššūkis SMK studentui labai patiko.

Edvinas Sajanas (The3Edvinas)

Pasibaigus seminarui, jaunuoliai išėjo sužavėti ir motyvuoti atviru, informatyviu ir įdomiu Edvino pasakojimu. Kartu su Edvinu vlogus kūrė ir festivalį filmavo „sTimoMedia“ įkūrėjai, broliai Miroslavas ir Artūras Traškos.

Festivalį „Galiu kurti prie jūros“ vainikavo talentų konkursas

Festivalį vainikavo nuotaikingas talentų konkursas, kuriame dalyvius vertino žinomi ir pripažinti komisijos nariai – jos pirmininkė dainininkė ir vokalo pedagogė Rosita Čivilytė, SMK direktorė Gabija Skučaitė, dainininkas Sasha Song, atlikėjas, SMK studentas Audrius Janonis ir kiti.

Komisija vieningai nusprendė, kad 2017 metų festivalio „Galiu kurti prie jūros“ talentų konkurso nugalėtojai yra Edmundas Gylys (Jaunasis muzikos talentas), Gabrielė Vydmantaitė (Jaunasis šokio talentas), Emilija Korsakaitė (Originaliausias talentas), akordeonistų duetas „Tautinis Aidas“ (Kūrybiškiausias talentas), „Barzdoti vyrukai“ (Kylančios žvaigždės).

Rosita Čivilytė

Kol komisija skaičiavo balus ir rinko nugalėtojus, festivalio dalyviams muzikinius pasirodymus dovanojo „Victoria & Martin Lu“, „DiscoVery“, Evelina Šaltytė bei šokių kolektyvas „Intrus“. Nugalėtojams atiteko festivalio rėmėjų bei draugų dovanos: nuotykių parko „Kar Kar“, Skypark“ bei„SPA Vilnius“ dovanų čekiai, „Mentos“ saldainiai, „Bon Chance“ traškučiai, „Manillos“ kremai, „Domino“ teatro bilietai. Festivalio ledai – „Baltoji varnelė“.

Festivalio „Galiu kurti prie jūros“ tikslas – skatinti jaunimo kūrybiškumą

Festivalis „Galiu kurti prie jūros“ yra vienas iš jaunimo iniciatyvos „Kūrėjų karta“ projektų. Pasak G. Skučaitės, visi jaunimo iniciatyvos „Kūrėjų karta“ projektai skatina jaunimo kūrybiškumą, buria juos bendrai, įdomiai ir kūrybiškai veiklai bei suteikia galimybę susitikti ir pabendrauti su žinomais Lietuvos atlikėjais, menininkais, kūrėjais, daug pasiekusiais ir pripažintais visuomenės veikėjais, iš jų pasimokyti bei pasisemti įkvėpimo.

„Būtent realiais darbais: inicijuodami tokius projektus, organizuodami įvairius jaunimo kūrybiškumą skatinančius renginius, o ne postulatais, popieriais, strategijomis ar reformomis, kalbant apie kūrybiškumą, mes siekiame pokyčių, kurie padarytų ženklią įtaką jaunimo ugdyme ir pasaulėžiūros formavime bei nulemtų pažangios visuomenės plėtrą“, – sakė festivalio iniciatorė ir pagrindinė organizatorė G. Skučaitė.

„Galiu kurti prie jūros”

Pasak organizatorių, festivalis „Galiu kurti prie jūros“ neatsitiktinai organizuotas Klaipėdoje, nes vienas iš jo tikslų ir buvo didinti Klaipėdos miesto kaip kūrybinės veiklos centro patrauklumą, pritraukiant daugiau aktyvaus jaunimo ir sudarant jiems sąlygas kūrybinei veiklai, talentų atskleidimui ir savirealizacijai. Šiuo projektu taip pat buvo siekiama prisidėti ir prie sudedamosios programos „Lietuvos kultūros sostinė Klaipėda – neužšąlantis kultūros uostas 2017 m.“ kūrybinės platformos „Neužšąlantis menas“ įgyvendinimo. Festivalyje apsilankiusių jaunuolių įspūdžiai buvo patys geriausi, daugelis sakė, kad jau dabar laukia kitos vasaros ir kitų metų festivalio „Galiu kurti prie jūros“.

Festivalio metu susibūrė didžiulė savanorių grupė. Jaunuoliai yra pasirengę prisidėti prie visų jaunimo iniciatyvos „Kūrėjų karta“ projektų bei renginių ir taip įgyti darbo rinkoje reikalingos patirties ir praktikos. Renginio organizatoriai tikisi, kad festivalis ateityje ne tik taps tradicija, bet ir dar labiau išaugs – taps tarptautiniu jaunimo kūrybos festivaliu, subursiančiu jaunimą ne tik iš Lietuvos, bet ir iš visos Europos.

Užsakymo nr.: PT_75262389