Futbolas užvaldė mokykloje

Sportiškas, judrus ir itin smalsus Martynas pradinėje mokykloje išbandė aibę sporto būrelių, o atradęs futbolą daugiau nesiblaškė. Būtų sukęs futbolininko keliu, bet trauma šiuos planus pakoregavo. Optimizmo nestokojantis M. Karpavičius vis tiek liko ištikimas futbolui. „Prieš devynerius metus LSU baigiau kūno kultūros mokytojo ir trenerio kursus. Po jų dirbau kūno kultūros mokytoju Marijampolės pradinėje mokykloje. Tuo metu Marijampolėje nebuvo mergaičių futbolo komandos, tad šovė į galvą mintis ją suburti. Tiesiog iš idėjos, be atlygio. Mergaitės labai noriai žaidė, stengėsi nepraleisti treniruočių net ir spaudžiant šalčiui. Netrukus sulaukėme pasiūlymo prisijungti prie Marijampolės futbolo centro ir tapti pirmąja oficialia mergaičių futbolo komanda mieste“, – trenerio karjeros pradžią prisimena M. Karpavičius.

M. Karpavičius

Trenerio ir merginų tandemas netrukus pasiekė gerų rezultatų: marijampolietės iš pradžių tapo Lietuvos vicečempionėmis, o pastaruosius ketverius metus – savo amžiaus grupės čempionėmis. M. Karpavičiaus auklėtinėms teko garbė atstovauti Lietuvos merginų iki 15, 17 ir 19 metų rinktinėms.

Ir treneriui, ir mokytojui tobulintis – privalu

Pasak Martyno, treneris privalo nuolat mokytis, tobulintis, todėl dirbdamas naujausių treniravimo žinių sėmėsi Nacionalinėje futbolo akademijoje. Baigęs Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) B trenerio kursus nusprendė pasirinkti ištęstines kūno kultūros ir sporto studijas Lietuvos sporto universitete. Ir neatsitiktinai, mat futbolo trenerio darbą M. Karpavičius nuolat derino su kūno kultūros pedagogo veikla: iš pradžių dirbo kūno kultūros mokytoju Marijampolės, Vilkaviškio mokyklose, vėliau – Kauno gimnazijos neformaliojo ugdymo mokytoju, Kauno rajono sporto ir sveikatos veiklos organizatoriumi.

M. Karpavičius

Energingą merginų trenerį įvertino Lietuvos futbolo federacija (LFF) – prieš šešerius metus pakvietė tapti Lietuvos merginų iki 17 metų rinktinės vyriausiojo trenerio asistentu, o prieš trejus metus paskyrė merginų iki 15 metų rinktinės vyriausiuoju treneriu. Tais metais M. Karpavičiaus vadovaujamos futbolininkės laimėjo Baltijos šalių taurę.

Martynui ypač naudingi buvo įvairūs trenerių kursai Lietuvoje, Danijoje, Slovėnijoje, Azerbaidžane, stažuotės Anglijos „Charlton Athletic“ ir Škotijos „Hearts“ futbolo klubuose.

Už geras iniciatyvas pelnė UEFA pripažinimą

„Man didžiausias malonumas yra organizuoti įvairius sporto renginius: vaikų kamuolio žongliravimo konkursą, profesijų futbolo šventę, vaikų ir suaugusiųjų futbolo turnyrus. Dabar esu pasinėręs į jau dvyliktą kartą rengiamos šeimų futbolo šventės reikalus. Renginiai man – kaip pomėgis, leidžiantis realizuoti savo sumanymus. Man nuolat knieti surengti kažką naujo, originalaus, kad sudomintų ir skatintų žmones aktyviau gyventi“, – teigia M. Karpavičius, įsitraukęs ir į įvairius LFF projektus vaikams.

M. Karpavičius

Martynas sukasi širdžiai mieloje veikloje ne dėl įvertinimo, bet prieš kelerius metus gautas UEFA geriausio masinio futbolo lyderio auksinis apdovanojimas buvo malonus pripažinimas. Pernai LFF M.Karpavičiaus renginį „Močiutės už futbolą“ įvertino kaip geriausią iniciatyvą. „Per šeimų futbolo šventės, kai šį žaidimą močiutės ėmė žaisti su savo anūkais, vėliau kartu prisijungė prie projekto „Futboliukas“, man kilo mintis suburti močiutes tik į joms skirtą renginį. Pernai Lietuvos močiučių futbolo čempionate dalyvavo šešios Sūduvos krašto komandos, šiemet šis renginys jau sudomino močiutes iš visos Lietuvos. Tai puiki fiziškai aktyvi veikla, suteikianti gerų emocijų ir įrodanti, kad futbolą gali žaisti įvairaus amžiaus moterys“, – džiaugiasi Martynas.

Patirtimi noriai dalijasi su kolegomis

Be futbolo, M. Karpavičiui artimos įvairios sporto šakos ir fizinės veiklos, įtraukiančios ir ikimokyklinukus, ir ūgtelėjusius vaikus, ir senjorus. Martynui smagu, kad į sporto renginius pavyksta sukviesti ir vaikų globos namų auklėtinius.

Dirbdamas kūno kultūros mokytoju M. Karpavičius lankėsi užsienio šalių mokyklose, susipažino, kaip sekasi pedagogams, tad su kolegomis lietuviais dažnai dalijasi nauja patirtimi. Lietuvos kūno kultūros mokytojų asociacijos konferencijose Martynas veda praktines pratybas, mokyklose – seminarus apie netradicinių priemonių taikymą per kūno kultūros pamokas. Gegužės pradžioje M. Karpavičius vedė tiesiogiai interneto televizijos kanalu transliuojamą kūno kultūros pamoką. „Kūno kultūra – tai ne tik pamoka. Tai kasdienė mokytojo ir mokinių kūryba“, – teigia Martynas, sėkmingai derinantis mokytojo, trenerio darbą bei kūno kultūros ir sporto studijas LSU.

LSU informacija.

Užsakymo nr.: PT_74705020