Draudikai įspėja, kad nelaimių būtų galima išvengti, jei žmonės periodiškai atliktų elektros instaliacijų patikrinimus ir jas tinkamai prižiūrėtų.

Draudimo bendrovės „Gjensidige“ duomenimis, praėjusiais metais elektros instaliacijos sukelto gaisro vidutinė atlyginta žala siekė daugiau nei 6 000 eurų. Daugiau nei 200 draudimo bendrovės klientų nukentėjo nuo ugnies, kilusios dėl elektros instaliacijos gedimo.

„Analizuodami gaisrų priežastis pastebime, kad didžioji dalis jų kyla dėl netinkamos žmogaus veiklos ar jo abejingumo. Tai reiškia, kad žmonės patys prisišaukia nelaimes neatsargiu, neatsakingu ir neapdairiu elgesiu. Neatsargus žmonių elgesys su ugnimi, netvarkinga elektros instaliacija ar elektrinių prietaisų naudojimas nesilaikant saugumo taisyklių yra dažniausios priežastys gaisrų, kylančių gyvenamojoje aplinkoje“, – sakė draudimo bendrovės „Gjensidige“ Turto žalų skyriaus vadovas Giedrius Norkus.

Remiantis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento statistika, pernai dėl elektros įrenginių, prietaisų, elektros instaliacijos gedimų Lietuvoje kilo 717 gaisrų.

„Mano Būsto“ Eksploatacijos departamento direktoriaus pavaduotojas Tadas Misevičius išskyrė pagrindines priežastis, dėl kurių bute ar name gali kilti gaisras ar tinklo perkrovos. „Problemos kyla dėl pažeistos izoliacijos ir kaistančių kontaktinių sujungimų, perkrovų vartotojo tinkluose. Taip pat dažnai pasitaiko, jog vartotojas neįvertina jam suteiktos leistinosios galios ir jungia galingus prietaisus. Tuomet kaista elektros maitinimo laidai. Automatiniai išjungikliai, kurių tarnavimo laikas iki 20 metų, paliekami instaliacijoje, todėl jie neatlieka elektros linijų apsaugos nuo perkrovimo“, – akcentavo T.Misevičius.

Specialisto teigimu, nemažai gaisrų kyla dėl netvarkingos elektros instaliacijos, buitinių elektrinių prietaisų gedimų, netvarkingų laidų, kištukų, elektros lizdų ir dėl perkrovos elektros tinkle, kai į tinklą vienu metu jungiama per daug elektros prietaisų. Tai ypač aktualu šiais laikais – projektuojant dabar jau senos statybos daugiabučius net nebuvo galima įsivaizduoti, kad kada nors gyventojai naudos tiek įvairiausių buities ir elektronikos prietaisų. Dėl to pastatų prižiūrėtojai tokiuose daugiabučiuose skatina atnaujinti senas elektros sistemas, o atliekant kapitalinį buto remontą nepamiršti ir elektros instaliacijos. Dėl minėtų priežasčių gaisrai dažnai kyla ne tik butuose, bet laiptinėse esančiose elektros skydinėse.

Į klausimą, kaip patartų prižiūrėti elektros instaliacijas, kad jos nekeltų gaisro grėsmės, T. Misevičius atsakė patarimu kreiptis į kvalifikuotus specialistus. „Jei įtariate, kad instaliacija gali neatitikti reikalavimų, geriau kvieskite specialistą, nedelskite. Kitu atveju galite sudeginti brangius prietaisus ar dar blogiau – dėl gaisro patirti nuostolių bute“, – kalbėjo „Mano Būsto“ specialistas.

„Mano Būsto“ ekspertų patarimai, kaip išvengti gaisro:

– nejunkite į vieną elektros lizdą kelių prietaisų, o ypač – galingų;
– patys neremontuokite elektros prietaisų ar laidų;
– nepalikite be priežiūros įjungtų elektros prietaisų, išeidami iš namų juos išjunkite;
– pasirūpinkite, kad šalia elektrinių šildytuvų nebūtų lengvai užsidegančių medžiagų ir nedžiovinkite ant jų drabužių.

Užsakymo nr.: PT_74444706