Retas atkreipia dėmesį, kiek tenka laukti, kol atsukus karštą vandenį iš čiaupo pradeda bėgti tikrai karštas vanduo, arba į tai, kad iš pradžių plūsteli rudas vanduo. Įvairios bėdos paprastai būna apraizgiusios visą karšto vandens sistemą, todėl jų pašalinimas atrodo kaip neįmanoma misija. Būtent todėl daugiabučio renovacija yra puiki proga išspręsti net pačias didžiausias karšto vandens sistemos opas.

Neretai prisideda ir pačių gyventojų bandymai „pataupyti“, savavališkai mažinant vandens temperatūrą, prisukant prie svarbiausių karšto vandens įrenginių savadarbius reguliavimo mechanizmus. Karšto vandens ir šildymo sistemų ekspertas, inžinierius Liutauras Rimkūnas apibendrina, kad visos šios karšto vandens sistemos problemos vargina pačius gyventojus ir kai kuriais atvejais net sukelia riziką jų sveikatai.

„Kad ir kaip bebandytum, savarankiškai „pataisyti“, padaryti taupesne seną karšto vandens sistemą, neišeis. O kai kada tokie bandymai gali sukelti dar daugiau problemų. Juk ne veltui atnaujinant karšto vandens sistemas dirba visas būrys profesionalų: projektuotojai, montuotojai ir kiti specialistai, jos atnaujinimui galioja nustatytos taisyklės ir normos. Trumpesnio kelio tiesiog nėra. Na, o kokybiška karšto vandens modernizacija gali padėti pasiekti trijų svarbių tikslų. Pirmiausia – šilumos sutaupymo, antra – didesnio komforto, ir trečia – garantuoti, kad vėliau neteks iš savo kišenės mokėti už karšto vandens sistemos remontą. Imantis modernizacijos, labai svarbu turėti omeny visus šiuos tris tikslus, ir siekti, kad jie visi būtų įgyvendinti per gerai atliktą šios sistemos modernizacijos procesą“, – pabrėžia L. Rimkūnas.

Sėkmės pagrindas – atnaujintas šilumos punktas

Karšto vandens sistema „prasideda“ šilumos punkte arba katilinėje, kur vanduo ruošiamas tiekimui į butus. Čia dažniausiai sutinkamos dvi problemos – nusidėvėję, nešvarumais užsikimšę, iki tinkamos temperatūros nebegalintys kaitinti įrenginiai, ir sutrikusi hidraulinė sistema, nuo kurios priklauso vandens cirkuliacija daugiabutyje. „Šias problemas kiekvienas gali atpažinti neišeidamas iš savo buto, nes apie jas signalizuoja nepakankamos temperatūros, drungnas vanduo, ir tai, kad „piko valandomis“ kažkam naudojantis karštu vandeniu kituose butuose, pas jus jis atkeliauja tik po kurio laiko“, – dėsto L. Rimkūnas.

Kitokios problemos tyko svarbiausių karšto vandens vamzdynų. Pirmiausiai – tai korozija ir užkalkėjimas. „Dažniausiai vandenyje, kuris tiekiamas į namus, yra daug ištirpusio kalcio, kuris prie aukštos temperatūros tampa nuoviromis, vėliau kietėja ir palieka nuosėdas. Jeigu vamzdžiai nebuvo keisti nuo daugiabučio pastatymo, didelė tikimybė, kad jie stipriai užkalkėjo ir vanduo negali pro juos bėgti taip, kaip turėtų“, – sako specialistas.

Taigi – viena svarbiausių užduočių, planuojant karšto vandens sistemos atnaujinimą, identifikuoti silpnąsias sistemos bėdas ir iš pradžių jas spręsti modernizuojant šilumos punktą ir – jeigu yra poreikis – keičiant vamzdynus. „Jeigu yra neišspręstų problemų šiose sistemos grandyse, nebepadės ir vėlesnis balansavimas, stovų atnaujinimas“, – perspėja pašnekovas.

Paskutinis akordas – termobalansavimas

Kai šilumos punkto ir vamzdynų problemos išspręstos, galima pereiti prie antrosios karšto vandens sistemos darbų pakopos – stovų atnaujinimo ir termobalansavimo.

„Net jei vanduo gali laisvai pratekėti, jis gali cirkuliuoti bet kaip. To rezultatas – vėlgi „vėluojantis“ karštas vanduo. Geriausias būdas to išvengti – karšto vandens termobalansavimas, kurį užtikrina specialūs termobalansiniai vožtuvai su įtaisytomis temperatūrinėmis skalėmis. Kokybiškas tokių vožtuvų sumontavimas garantuoja ir tolygią vandens cirkuliaciją, ir pakankamą jos temperatūrą, todėl gyventojai, atnaujinę savo karšto vandens sistemą tokiu būdu, gali būti ramūs dėl legionelės bei kitokių bakterijų. Vamzdynuose nusėdęs dumblas, rūdys, sumažėjusi cirkuliacija pagerina sąlygas legionelės bakterijoms daugintis, ypač esant 20-45 laipsnių temperatūrai. Žemesnėje nei 20 ir aukštsnėje nei 60 laipsnių temperatūrai legionelės nesidaugina. Vanduo atnaujintoje sistemoje ne tik neužsistovės, bet ir bus pakankamai aukštos temperatūros“, – sako pašnekovas.

Mažinant šilumos nuostolius

Įgyvendinant kokybišką karšto vandens sistemos atnaujinimą svarbi kiekviena detalė. Netikėta, tačiau vieną svarbiausių renovacijos tikslų – šildymo sutaupymą – padeda pasiekti net kokybiška karšto vandens vamzdynų izoliacija.

„Jau planuojat renovaciją ir rengiant investicijų planą svarbu iš akių neišleisti karšto vandens vamzdynų izoliacijos. Neretai senuose daugiabučiuose tokia izoliacija būna smarkiai pažeista, kartais – net pradėjusi pūti. Nors gali pasirodyti, kad tai – smulkmena, tačiau tokios izoliacijos reikšmė labai didelė ir atnaujinant karšto vandens sistemą, būtina užtikrinti, kad ji būtų kuo kokybiškesnė ir kuo ilgiau tarnautų. Tokiu būdu ji ne tik ilgiau taupys šilumą, bet ir bus atsparesnė aplinkos poveikiui, pavyzdžiui, drėgmei, taip pat bus išvengta šalto vandens vamzdyno rasojimo ir metalinių vamzdžių korozijos“, – akcentuoja pašnekovas.

Kokybės garantas – informacija

„Gyventojai, siekiantys kuo kokybiškiau atnaujinti karšto vandens sistemą, turėtų kruopščiai įvertinti dabartinę jos būklę bei aplankyti jau renovuotą daugiabutį – „susipažinti“ su pačia sistema ir, pavyzdžiui, termobalansiniais vožtuvais, įsitikinti jų paprastumu, atkreipti dėmesį ir į tai, kaip jie eksploatuojami. Taip pat galima pasidomėti tuo, kas vyksta karšto vandens sistemos rinkoje – kitaip nei prieš kelerius metus, šiuo metu galima rasti daug paprastos ir kokybiškos informacijos apie tai ir internete, ir spaudoje“, – pasakoja ekspertas.

Jis taip pat atkreipia dėmesį į karšto vandens sistemos atnaujinimo kainą. „Lyginant šios sistemos atnaujinimą su šildymo sistemos atnaujinimu, investicijų suma yra kur kas mažesnis, o tiesioginis efektas, kurį pajus kiekvienas gyventojas – itin didelis. Todėl į karšto vandens sistemos atnaujinimą tikrai verta pasižiūrėti rimtai ir nebijoti investuoti. Beje, daugiabučiai turintys mažesnes finansines galimybes neturėtų baimintis ir prieinamų variantų – kad ir kurio gamintojo produktai bus pasitelkti, jie vis tiek turės atitikti renovacijos nustatytus standartus ir normas“, – primena pašnekovas.

Užsakymo nr.: PT_74408514