Kaip renovacijos metu atnaujinami balkonai bei ką svarbiausia atsiminti gyventojams, norintiems kokybiško, saugaus ir gražaus modernizuoto balkono – pasakoja patyrę renovacijos administratoriai, nebe pirmus metus besirūpinantys renovacijos kokybe.

Pradžia – rimčiausių problemų sprendimas

Vieno iš renovacijos miestų čempionų – Molėtų – patirtis renovuojant senus daugiabučius tikrai turtinga. Nuo 2013 m. Molėtų rajone jau įgyvendintas 41 renovacijos projektas. Daugumą šių projektų administravusios įmonės vadovas Laimutis Lapėnas pasakoja, kad susidurti su apverktinos būklės balkonais ir užtikrinti kokybišką jų renovaciją teko ne kartą, o tokiais atvejais balkonų atnaujinimas pradedamas nuo jų konstrukcijos sutvirtinimo.

„Balkonų būklę ir kokius reikia atlikti darbus turi įvertinti administratorius. Kai kada iš tikrųjų reikia ne tik apdailos, apšiltinimo darbus atlikti, bet ir įvertinti balkonų techninę būklę. Pavyzdžiui, mes dirbome su keliais namais, kurių balkonų betonas jau buvo bekrentantis, iš jų kyšojo korozijos išraižyta armatūra. Per renovaciją visas šias bėdas pavyko sutvarkyti ir namus sėkmingai renovuoti“, – pasakoja pašnekovas ir atkreipia dėmesį, kad blogos būklės balkonų tvarkymo darbai turi būti aptarti gyventojų susirinkime ir įtraukti į investicijų planą.

„Administratorius numato, kad reikalingos investicijos šiems darbams, tai būna užrašyta investicijų plane ir rangovas, renovuojantis tokį daugiabutį, turi gauti aiškią užduotį, kokius darbus reikia atlikti. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad jeigu laikomasi visų taisyklių, bėdų turintys balkonai sutvarkomi ir jokių problemų nekyla“, – nuramina L. Lapėnas.

Rūpesčių gali sukelti padidinti balkonai

Molėtų rajone dirbantis administratorius akcentuoja, kad renovacijos sklandumui ir kokybei svarbus ir kitas parengiamasis balkonų modernizacijos etapas – informacija apie gyventojų savarankiškai perdarytus balkonus.

„Pasitaiko, kad gyventojai savarankiškai pasididina savo balkoną. Apie tokius pakeitimus būtinai reikia pranešti rengiant investicijų planą ir pateikti atitinkamus dokumentus. Juk padidinus balkoną neretai padidėja kambario plotas, o tai reiškia ir kitokį techninį projektą, ir didesnes investicijas renovacijai šiam padidintam butui. Norint išvengti painiavos ir renovacijos darbų atidėliojimo, apie visus šiuos darbus būtina informuoti renovacijos administratorių“, – pabrėžia pašnekovas.

Tuo atveju, jeigu gyventojai nutaria pasididinti balkonus renovacijos metu, taip pat reikia atsižvelgti į didesnes investicijas šiems darbams, pabrėžia techninius projektus rengiančios ir su renovacijos projektais dirbančios įmonės vadovas Paulius Jaškūnas: „Balkonų didinimas reikalauja papildomų darbų – pavyzdžiui, betonavimo, specialaus pamatų įrengimo. Tokio masto darbai paprastai brangūs ir dėl jų gyventojai turi sutarti atskiru sprendimu“. Pašnekovas priduria, kad prieš svarstant „prabangesnius“ balkonų atnaujinimo variantus, svarbu racionaliai įvertinti tokių pokyčių poreikį – darbai, kurių metų keičiamas balkonų tūris, plotas ne tik brangiau kainuoja, bet ir reikalauja daugiau laiko.

Galima rinktis įvairius stiklinimo variantus

Kalbėdami apie įvairius balkonų modernizavimo pasirinkimus, abu pašnekovai pabrėžia, kad svarbiausia užtikrinti, kad iš vidaus būtų apšiltintos balkono sienos, besiribojančios su kambariu. Tai numačius, gyventojai turi didelę laisvę pasirinkti tokią balkono apdailą, kokia jiems patinka. Kai kas išsirenka įstiklinti balkonus nuo grindų iki lubų, kitais atvejais pasirenkami termoizoliacinio užpildo atitvarai. Tačiau P. Jaškūnas pažymi, kad bet kuriuo atveju pagal renovacijos taisykles į balkonų apšiltinimą žiūrima labai atidžiai ir vien minimalaus balkonų apšiltinimo nepakanka.

Kalbėdamas apie apdailos pasirinkimą, L. Lapėnas pabrėžia kokybiško investicijų plano reikšmę. Būtent šiame dokumente turi būti numatyta, koks balkonų modernizavimas yra tinkamiausias konkrečiam daugiabučiui. „Investicijų plano rengėjai apskaičiuoja tam tikrų atitvarų termoizoliacines savybes ir kokie yra leistini šilumos praradimai per šias atitvaras. Kadangi balkonas vertinamas kaip šaltoji patalpa, pasirinktas įstiklinimo variantas neturi didesnės įtakos šildymo sutaupymui“, – sako pašnekovas.

Molėtuose dirbantis administratorius atkreipia dėmesį, kad ypatingą reikšmę balkono modernizavimui turi darbų kokybė bei pabrėžia, jog gyventojai turi visas galimybes kontroliuoti, kaip šie darbai atliekami. „Gyventojai yra geriausi techniniai prižiūrėtojai, nepriklausomai nuo to, ar jie turi žinių apie pastatų inžineriją ar neturi. Balkonų modernizavimo darbai visada sulaukia gyventojų dėmesio, mat vyksta prie pat gyventojo buto“, – komentuoja L. Lapėnas ir neslepia, kad gyventojai, savarankiškai pasidarę balkono apdailą, pavyzdžiui, apkalę vidines sienas lentutėmis, turi būti pasiruošę tam, kad ši apdaila bus pakeista kita, labiau taupančia šilumą: „Didesnių ginčų dėl šio aspekto nekyla, tačiau diskusijų būna. Todėl reikia kuo daugiau informacijos ir supratimo apie tai, kad visi balkonai yra daromi pagal vieningą projektą ir siekiant viso daugiabučio energinio efektyvumo. Tai reiškia, kad visi balkonai turi būti tinkamai apšiltinami.“

Užsakymo nr.: PT_74358754