Na, o namų šeimininkai – jie tai tikrai keisti žmonės. Kai reikia išsirinkti durų spyną, tai būtinai rinksis tokią, kuri tiesiog pati kvies įsilaužti.

80 proc. įsilaužimų – dėl prastų spynų

„Visi norime turtą atrasti ten, kur jį padėjome, tačiau nepasirūpiname, kaip tai įgyvendinti. Mūsų turimais duomenimis, net 60 proc. mūsų klientų įsitikinę, kad jų pasirinktos durų spynos saugios ir patikimos. Deja, aiškinantis įsilaužimo priežastis ir aplinkybes, aiškėja, kad toli gražu nėra taip, kaip daugelis įsivaizduoja. Net 80 proc. visų kartų mūsų apdraustuose būstuose buvo įsilaužta lengvai įveikus mažo ar vidutiniško saugumo spynas, priskiriamas ne aukštesnei kaip ketvirtajai saugumo klasei. O juk šiuolaikinės spynos gaminamos net 7 saugumo klasių, ir visų jų tikrai galima rasti mūsų rinkoje“, – sakė draudimo įmonės „Gjensidige“ Žalų departamento vadovas Gytis Matiukas.

Draudikų atstovas taip pat atkreipė dėmesį, kad neįveikiamų spynų nėra. Tačiau patikima, 6–7 saugumo klasės spyna, bent jau užtikrintų, kad neprofesionaliems ar nepatyrusiems įsilaužėliams tektų gerokai pavargti prie durų. Vadinasi, jie ne tik užtruktų, bet ir labiau rizikuotų būti pastebėti ar pričiupti nusikaltimo vietoje – kaimynų arba ir netikėtai sugrįžusių šeimininkų.

Pasak G. Matiuko, nors ir pati geriausia spyna nėra šimtaprocentinis turto saugumo garantas, tačiau ji tikrai gali gerokai padidinti jo saugumo laipsnį. „Pamatęs duris su dviem aukštos saugumo klasės spynomis, nepatyręs smulkus vagišius, kuriam rezultato reikia čia ir dabar, tikrai pasitrauks, ieškodamas lengvesnio grobio. Tuo tarpu jei tai bus vienintelė žemos saugumo klasės spyna, ji ne saugos, o tiesiog gundys įsilaužėlį. Ypač, jeigu nėra įrengtos stebėjimo kameros ar signalizacijos“, – aiškino „Gjensidige“ atstovas.

Pretekstas įsilaužti – spyna

„Spyna neabejotinai gali tapti pretekstu įsilaužti į namus“, – antrino ir saugos tarnybos „Mano sauga“ vadovas Gediminas Jankauskas. Anot jo, jei medinės durys apsaugotos tik viena spyna, net nepatyrę vagys ilgai prie jų neužtruktų. Ir veikiausiai naudotų elementarų įsilaužimo būdą – reguliuojamu veržliniu raktu perlaužtų ne itin patvarią durų spyną.

„Vis dar yra daug butų, kurių šeimininkai neva saugosi dvigubomis medinėmis durimis. Tačiau pagalvokite patys – jei vagis lengvai perlaužė vienų durų šerdį, jis tuo pačiu metodu išlauš ir antrąją. Ir užsidaręs dvejomis durimis, tikėtina, sėkmingai darbuosis“, – tokių durų savininkų iliuzijas vaikė specialistas. Paprasčiausią šerdį perlaužti ar pergręžti užtrunkama vos kelias minutes.

Nors G. Jankauskas laikosi nuomonės, kad rimto grobio ieškantys vagys prieš veikdami pašniukštinėja informacijos apie šeimininką, jis pataria durų užrakto svarbos nenuvertinti. „Paprasta poros eurų vertės šerdis yra vagių svajonė. Todėl nepirkite spynų ir šerdžių iš turgaus ar neaiškios parduotuvės. Spynos turi būti sertifikuotos, pirktos specializuotoje parduotuvėje. Tokių spynų raktų dublikatų bet kur nepasidarysite. Jei spyna patikimos kategorijos, jos raktą pagaminti užtruks arba net teks perkoduoti spynos cilindrą“, – sakė G.Jankauskas.

Jau daug metų patikimomis laikomos šarvuotosios durys įprastai iš išorės rakinamos dviem spynomis – apatine cilindrine ir plokščia viršutine. Dažnu atveju, papildomas užraktas dar įmontuojamas patalpos viduje, kad nepavyktų atrakinti durų iš lauko.

Pataria rinktis kombinuotą apsaugą

„Visų pirma, reikėtų įprasti naudoti abi išorines spynas, net jei išvykstate trumpam. Antra, ir, pasikartosiu, svarbiausia – spynos turi būti profesionalios. Ir netgi tai nėra šimtaprocentinė apsauga nuo vagių“, – teigė G. Jankauskas. Jis priminė, kad buto viduje ant durų galima sumontuoti vidinę sklendę, jei vagys įsibrauti bandytų šeimininkams miegant.

Saugos tarnybos vadovas iš praktikos pasakojo, kas vagims kartais įkvepia drąsos laužtis net pro itin saugias duris: „Individualiame ir atokiau įrengtame name vagys turi daugiau laiko darbuotis. Jei jie gerai žino, kad šeimininkai išvykę ir niekas nesutrukdys, bandys atrakinti spyną nors ir valandą. Daugiabučiuose vagims daug sunkiau, nes ten – daug kaimynų“.

„Mano saugos“ vadovo nuomone, patikimiausia – kombinuota apsauga: tai yra – patikimos durys su spyna, apsaugos sistema, veikianti radijo bangomis ar mobiliuoju ryšiu, bei geri kaimynai.

„Signalizacija vagis baido ar bent jau tarnybai bei šeimininkui duoda signalą, kad kažkas įvyko. O kaimynai visada gali užmesti žvitrią akį ir, jei ne užkirsti kelią vagystei, tai tapti vertingais įvykio liudininkais“, – reziumavo G. Jankauskas.

Užsakymo nr.: PT_74355286