Svarbiausius pasikeitimus, susijusius su modernizacijos darbų kokybės užtikrinimu, pristato Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento Būsto skyriaus vedėjas Ramūnas Šveikauskas.

Aiškesnės atsakomybės

Siekiant užtikrinti kuo geresnę daugiabučių atnaujinimo kokybę, kiekvieną renovuojamą daugiabutį prižiūri nepriklausomas statybos techninis prižiūrėtojas, kuris tiesiogiai bendrauja su gyventojais ir su rangovais, tikrina, kad darbai būtų atliekami tinkamai. Būtent su technine priežiūra susijusios ir svarbiausios šių metų renovacijos naujovės.

„Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo statybos techninio reglamento straipsnis, kuriame detaliau nei iki šiol apibrėžiami statybos techninės priežiūros ypatumai vykdant daugiabučių atnaujinimą (modernizavimą)“, – pasakoja Ramūnas Šveikauskas.

Techninio prižiūrėtojo pareigos

Statybos techninis prižiūrėtojas tikrina ir atsako, kad statybos darbai būtų vykdomi pagal statinio projektą, laikantis įstatymų, kitų teisės aktų, normatyvinių statybos techninių dokumentų, normatyvinių statinio saugos ir paskirties dokumentų.

„Taip pat techninis prižiūrėtojas turi kontroliuoti statybos darbų kokybę, jų atlikimo nuoseklumą pagal darbų technologiją bei tikrinti, kad statybos metu naudojamų statybos produktų ir įrenginių kokybė, nurodyta atitikties dokumentuose, atitiktų statinio projekto techninėse specifikacijose nurodytus reikalavimus“, – dėsto ekspertas.

„Svarbu pažymėti ir tai, kad techninis prižiūrėtojas, priimdamas statybos darbus ir pasirašydamas atliktų darbų aktus, savo parašu patvirtina darbų būtiną normatyvinę kokybę ir dokumentuose nurodytų statybos darbų atitikimą faktiniams darbų kiekiams“, – sako R. Šveikauskas.

Ką prižiūri atsakingos institucijos?

Kaip ir ankstesniais metais, svarbų vaidmenį užtikrinant modernizavimo darbų kokybę, vaidina dvi institucijos – Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) ir VšĮ Būsto energijos taupymo agentūra (BETA).

„Ypatingą dėmesį statybos darbų kokybei skiria VTPSI, kuri nuolat vykdo atnaujinamų namų patikrinimus, tikrina bendruosius duomenis apie statinio statybą – leidimus, projektus. Taip pat įsitikinama, kad statybos dalyviai, pavyzdžiui, statybininkai, yra kvalifikuoti ir apsidraudę. Patikrinama, ar tinkamai organizuojami statybos darbai ir ar modernizavimas vykdomas pagal projektą ir laikantis teisės aktų reikalavimų“, – pasakoja Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento Būsto skyriaus vedėjas.

Atnaujinamus namus nuolat tikrina ir BETA specialistai, reaguodami į daugiabučių namų butų ar kitų patalpų savininkų pranešimus apie galimus pažeidimus.

Užsakymo nr.: PT_73713678