Naujas „filtras“ atsirado prieš metus

Daugiabučiai, dalyvaujantys Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, įsigyja rangovų ir techninio prižiūrėtojo paslaugas konkurso būdu per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO), Viešųjų pirkimų įstatymo nustatyta tvarka arba Aplinkos ministro patvirtinta tvarka.

Tam, kad renovacijos darbų konkursuose galėtų dalyvauti tik sąžiningi ir savo įsipareigojimus pajėgūs atlikti rangovai, prieš metus sukurta galimybė įtraukti nesąžiningai dirbantį rangovą į Nepatikimų tiekėjų sąrašą. Tiekėjams, kurie pakliūna į šį sąrašą, draudžiama dalyvauti viešuosiuose pirkimuose 3 metus.

Kas yra Nepatikimų tiekėjų sąrašas?

„Nepatikimų tiekėjų sąrašas – tai netinkamai pirkimo sutartį įvykdžiusių arba jos neįvykdžiusių tiekėjų sąrašas. Į jį pakliūna statybos įmonės, kurios, renovuodamos daugiabučius, įvykdė esminį renovacijos sutarties pažeidimą. Galimybė įtraukti blogai dirbantį rangovą į Nepatikimų tiekėjų sąrašą atsirado prieš metus. Už šios informacijos (sąrašo) administravimą atsakinga Viešųjų pirkimų tarnyba, kuri suteikia techninę galimybę perkančiosioms organizacijoms viešai paskelbti nepatikimus tiekėjus. Už informacijos teisingumą ir korektiškumą atsakingos pačios perkančiosios organizacijos. Šis sąrašas šiuo metu yra viena svarbiausių garantijų, kad renovacijos darbai bus atliekami kokybiškai ir laikantis nustatytų taisyklių“, – pasakoja Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento Būsto skyriaus vyriausioji specialistė Ona Burneikaitė-Raugalienė.

Nepatikimų tiekėjų sąrašas skelbiamas Viešųjų pirkimų tarnybos internetinėje svetainėje.

Gali prarasti svarbiausią dokumentą

Tarp kitų būdų užkirsti kelią nesąžiningiems rangovams renovuoti daugiabučius – ir neeilinis statybos proceso dalyvių kvalifikacijos vertinimas, kuris gali pasibaigti rangovo kvalifikacijos atestato, leidžiančio dalyvauti renovuojant daugiabučius, galiojimo stabdymu.

„Jeigu renovacijos metu užfiksuojamas pažeidimas, informaciją apie jį padariusias įmones ar specialistus Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija pateikia Statybos produktų sertifikavimo centrui, kuris gali sustabdyti kvalifikacijos atestato galiojimą ar jį panaikinti“, – aiškina Aplinkos ministerijos Statybos ir teritorijų planavimo departamento Būsto skyriaus specialistė.

Užsakymo nr.: PT_73636350