Tai lemia ir kintantis žmonių gyvenimo būdas. Aktyvius ūkio darbus dažnai pakeičia pusdienį trunkantis sėdėjimas prie kompiuterio, todėl atsižvelgti į tai, ką valgome, tampa dar svarbiau. Vis dėlto, sveikos mitybos specialistai ir medikai ant lietuvių stalo pasigenda naudingomis medžiagomis ypač vertingų žuvies produktų.

Statistika rodo, kad nepajėgiame suvalgyti net savo pačių akvakultūrose užaugintos žuvies, todėl šviežią žuvį tenka tiekti kaimyninėms šalims. Įprotį vertinti žuvies produktus sunku įskiepyti ir vaikams. Pasak maisto technologės, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotojos, Ramintos Bogušienės, į ugdymo įstaigose sudaromą 15 dienų valgiaraštį žuvį prašoma įtraukti ne daugiau nei du kartus, nes vaikai atsisako ją valgyti.

Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos nuotr.

Kodėl iš savo valgiaraščio išbraukiame vertingą vitaminų ir mikroelementų šaltinį? Ugdymo įstaigų darbuotojai tikina, kad vaikams žuvis atrodo neskani, be to, skleidžia nemalonų kvapą. „Lietuviai tikrai suvartoja per mažai žuvies ir aš manau, kad problema slypi tame, kad jie nevalgo kokybiškos žuvies, o nekokybiški žuvies produktai turi specifinį kvapą, kuris neturi patikti žmogui. Prie jo net neverta pratintis, bet reikia ieškoti kokybiškos žuvies, o ją paruošti labai elementaru. Žuvis yra puikus pasirinkimas ir daugelis ją pamėgtų, jei tik išsirinktų kokybiškus produktus,“ – įsitikinusi R. Bogušienė.

Paklysti tarp gausaus pasirinkimo parduotuvėje nesunku, todėl užsukus į žuvies produktų skyrių svarbu žinoti, kaip ketinama ją ruošti. Tam, kad atsiskleistų visas žuvies maistinis potencialas, geriausia atkreipti dėmesį į šviežią atvėsintą žuvį ir gaminti ją garuose, troškinti arba kepti orkaitėje, įsukus į foliją. Nevertėtų persistengti ir sūdant žuvį, nes žuvyje yra pakankamai natūralių druskų, o pernelyg sūrus patiekalas organizme gali sutrikdyti skysčių šalinimo funkciją.

Taigi, siekiant išlaikyti žuvyje kuo daugiau organizmui naudingų medžiagų, vertėtų pradėti nuo paprastų ir daug laiko bei pastangų neatimančių patiekalų. R. Bogušienė pataria į maisto racioną įtraukti ir riebią žuvį: „Folijoje galima paruošti karpį arba plačiakaktį ar kitą riebią žuvį. Tereikia žuvį apšlakstyti citrinos sultimis, įdėti juodųjų pipirų, prieskoninių žolelių, tarkime, raudonėlio. Taip paruoštą žuvį įsukus į foliją ar kepimo popierių ir iškepus orkaitėje be kitų papildomų priedų, gausime skanų ir sveiką patiekalą.“

Raminta Bogušienė

Kitas paprastas ir sveikatai naudingas žuvies paruošimo būdas – gaminimas garuose. Garų puoduose paruošta žuvis ne tik pasižymi natūraliai sodriu skoniu, bet ir puikiai atrodo patiekus ją ant stalo. Tokie žuvies patiekalai sveikos mitybos entuziastų ypač vertinami dėl to, kad žuvį apdorojus garu, joje išlieka daugelis žmogaus organizmui naudingų medžiagų, be to, patiekalas išlaiko savo struktūrą ir natūralią spalvą.

Įstaigos „Sveikatai palankus“ įkūrėja R. Bogušienė šypsosi, kad lietuviams dar reikėtų mokytis, kaip sveikai paruošti žuvies produktus. „Dar atsimenu, kaip vaikystėje tėtis man sakydavo, kad žuvį valgo kiekvieną dieną. Jis labai mėgdavo žvejoti, tad šviežios žuvies netrūko, bet gamindavo ją tik riebaluose arba kepdavo tešloje. Tai yra pagrindiniai žuvies paruošimo būdai, kuriuos naudoja lietuviai, tačiau čia su žuvimis sunaudojamas nemažas kiekis termiškai apdorotų riebalų, šie būdai nėra palankūs sveikatai. Žinoma, kepta žuvimi taip pat galima pasimėgauti, tačiau net ir, tarkime, maltus žuvies kotletus geriau kepti orkaitėje, pasirinkus garų režimą.“

Pramoniniu būdu perdirbtos žuvies produktus, tokius kaip rūkytus, marinuotus, kulinarinius gaminius ir kitus, žuvies mėgėjams vertėtų rinktis pagal savo skonį. Taip akvakultūros įmonėse iš gyvos, šviežios žuvies paruošti žuvies produktai išsaugo visas vertingas medžiagas. Tiesa, sveikos mitybos ekspertė rekomenduoja žuvies produktų nepersūdyti: „Žuvies produktai ir taip turi labai daug skoninių savybių, todėl papildomo sūdymo reikėtų vengti. Didelis kiekis druskos maiste žmogaus organizme sulaiko skysčius, o tai nėra sveika. Kartais žmonės skundžiasi, kad atsikėlus ryte svarstyklės rodo dviem kilogramais daugiau nei prieš užmiegant, tačiau šie du papildomi kilogramai ir atsiranda dėl to, kad organizme užlaikomi skysčiai. Stebėdamas save ir savo mitybą, žmogus gali daug ką atrasti,“ – komentavo R. Bogušienė.

Taigi, nusprendus atnaujinti savo įprastą mitybos racioną, į jį būtina įtraukti ir sveikatai naudingus žuvies produktus, tačiau ne mažiau svarbu mokėti, kaip juos tinkamai paruošti. Kadangi gyva, šviežia žuvis natūraliai pasižymi turtingu skoniu ir puikiomis maistinėmis savybėmis, termiškai ją apdorojant verta atkreipti dėmesį į paprastus ir daug laiko nereikalaujančius būdus – gaminimą garuose, kepimą orkaitėje, troškinimą. Šiais būdais paruošta ir šviežiais prieskoniais pagardinta žuvis paįvairins ne tik kasdienį maisto racioną, bet ir puikiai tiks pavaišinti svečius ar patiekti ant šventinio stalo.


Užsakymo nr.: PT_73191212