2015 m. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) atlikusi Lietuvos viešojo valdymo peržiūrą pastebi, kad šalies institucijos yra įgyvendinusios eilę iniciatyvų, skirtų skatinti visuomenės dalyvavimą viešojo valdymo sprendimų priėmimo procese. Tačiau vis dar reikalinga pažanga, siekiant pilnai įtraukti piliečius į viešąjį valdymą ir atkurti piliečių pasitikėjimą Vyriausybe bei viešojo valdymo institucijomis.

Vyriausybės kanceliarijos Viešojo valdymo ir socialinės aplinkos departamento direktorės, šio projekto vadovės Jurgitos Domeikienės teigimu, informacijos teikimas piliečiams, konsultavimosi galimybės, įvairios piliečių įtraukimo praktikos didina viešojo valdymo veiksmingumą ir efektyvumą, pagerina viešojo sektoriaus skaidrumą ir atskaitomybę.

„Piliečių dalyvavimo viešojo valdymo procesuose potencialas leidžia viešajam sektoriui išbandyti valdymo inovacijas, plėsti įvairias partnerystės iniciatyvas, kuriant, teikiant, tobulinant paslaugas, kas, savo ruožtu, sudaro prielaidas abipusiam pasitikėjimui, geram valdymui ir demokratinių institucijų stiprinimui“, – sako J. Domeikienė.

Jurgita Domeikienė

Projekto vadovė pabrėžia aktyvaus dialogo tarp piliečių ir viešojo valdymo institucijų būtinybę. „Labai svarbu, kad būtų įsiklausoma į piliečių pageidavimus, išgirstami jų poreikiai – taip sumažėtų atotrūkis tarp visuomenės ir viešojo valdymo institucijų“, – pažymi J. Domeikienė.

NVO teisės instituto direktorė Aurelija Olendraitė sako, kad nevyriausybinės organizacijos, norėdamos, jog jų balsas būtų išgirstas valstybės institucijų, vis dar susiduria su sunkumais. „Siekiant išreikšti poziciją svarstomais klausimais, nevyriausybinėms organizacijoms tenka pavargti, kol sužino apie vykstančius posėdžius ar darbo grupes, o galimybių pasisakyti, būti išklausytiems ir gauti grįžtamąjį ryšį kol kas nėra daug. Šis projektas – svarbus žingsnis į priekį link pilietinės visuomenės ir valstybės institucijų glaudesnio bendradarbiavimo, tai teikia vilties“, – sako A. Olendraitė.

Anot Vyriausybės kanceliarijos atstovės J. Domeikienės, dabar valstybės institucijos konsultacijas su visuomene pradeda tuomet, kai jau yra parengtas teisės akto projektas. „Norime pakeisti šią nusistovėjusią praktiką, kad konsultacijos su visuomene prasidėtų anksčiau, kai dar nėra apsispręsta dėl galimų sprendimo alternatyvų. Tai užtikrintų geresnę Vyriausybės ar Seimo priimamų sprendimo kokybę, o ir patys sprendimai labiau atlieptų visuomenės poreikius“, – teigia J. Domeikienė.

Trejų metų trukmės projektu bus siekiama esminio proveržio konsultavimosi su visuomene sityje: planuojama suformuoti bendrą viešųjų konsultacijų praktiką viešojo valdymo institucijose, įvykdyti 69 konsultacijas su visuomene, stiprinti viešojo valdymo atvirumo plėtrai reikalingas kompetencijas, padidinti Vyriausybės veiklos informacijos prieinamumą ir atvirumą visuomenei, paskatinant piliečių susidomėjimą viešaisiais reikalais.
Vyriausybės ir visuomenės ryšys

Projekto vadovės J. Domeikienės teigimu, įgyvendinus numatytas projekto veiklas bus sudarytos galimybės visuomenei aktyviau ir veiksmingiau dalyvauti viešojo valdymo procesuose, piliečiai taps labiau įgalinti, o institucijos bus paskatintos daugiau dėmesio skirti konsultavimuisi su visuomene, įsiklausimui į piliečių nuomonę.

Atkreipiame visuomenės dėmesį, kad portale E. pilietis jau dabar vyksta valstybės institucijų ir įstaigų inicijuojamos viešosios konsultacijos, visuomenės nuomonės apklausos. Pasibaigus viešajai konsultacijai ar apklausai portale yra skelbiami jų rezultatai, visuomenė turi galimybę stebėti, ar nevyriausybinių organizacijų, piliečių pateikti pasiūlymai turėjo įtakos konkretiems priimtiems sprendimams.

Portale galima dalyvauti ne tik vykstančiose viešosiose konsultacijose, piliečiai kviečiami patys siūlyti viešąsias konsultacijas jiems rūpimais klausimais, reitinguoti kitų internautų pateiktus pasiūlymus.

Projektas „Atviros Vyriausybės iniciatyvos“ finansuojamas Europos Sąjungos fondų ir valstybės biudžeto lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_73142138