Vyriausybė itin didelį dėmesį skiria ir skirs antikorupciniam valstybės institucijų ir įstaigų sąmoningumui, kurio dėka užtikrinamas veiksmingas valstybės valdymas, ir bendromis Vyriausybės, Specialiųjų tyrimų tarnybos ir visos visuomenės pastangomis siekia ir sieks kontroliuoti korupciją ir eliminuoti bet kokias galimybes jos žalai valstybėje. Todėl minint Tarptautinę antikorupcijos dieną šiais metais, Vyriausybė nori akcentuoti pastarųjų metų ryžtingą ir nuoseklią Vyriausybei atskaitingų kontrolės funkcijas vykdančių įstaigų imuniteto tarnybų veiklą, kovojant su korupcijos apraiškomis, kuri parodo brandžią valstybės institucijų nuostatą nesitaikstyti su institucinės korupcijos apraiškomis valstybės įstaigų viduje ir supratimą, kad pirmiausia patys galime ir privalome užtikrinti sąžiningą valstybės institucijų veiklą.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Imuniteto ir kontrolės skyriaus, Kalėjimų departamento Imuniteto skyriaus, Muitinės departamento Imuniteto tarnybos, Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos Imuniteto skyriaus pareigūnus pasveikino paskirtasis Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Rimantas Vaitkus perdavė Rygoje su vizitu viešinčio laikinojo premjero Algirdo Butkevičiaus sveikinimo žodį.
Renginys Vyriausybėje

Sveikindamas pareigūnus paskirtasis Ministras Pirmininkas S. Skvernelis, pats buvęs Policijos departamento Imuniteto valdybos kūrėju, prisiminė, kad vienas didžiausių iššūkių buvo įrodyti pačiai bendruomenei, kad tokia tarnyba reikalinga. „Matymas, kad su korupcija turi kovoti vien Specialiųjų tyrimų tarnyba yra klaidingas“, – sakė paskirtasis premjeras. Pasak jo, turi būti dedamos vieningos Vyriausybės, Specialiųjų tyrimų tarnyba, visuomenės ir pačių Vyriausybei atskaitingų kontrolės funkcijas vykdančių įstaigų imuniteto tarnybų, kurioms ir skirtas šis renginys, pastangos.

„17-oji Vyriausybė yra tvirtai pasiryžusi įveikti korupcijos vėžį ir, paprastai tariant, neleisti vogti mūsų visų bendrų pinigų. Juk nuo to priklauso ir visų kitų permainų sėkmė. Naujosios Vyriausybės ir mano asmeninę paramą jūs turite“, – teigė paskirtasis premjeras, linkėdamas imuniteto tarnybų pareigūnams ištvermės jų atsakingame darbe.

„Gerbiamieji imuniteto tarnybų pareigūnai, pastarųjų metų ryžtinga ir nuosekli imuniteto tarnybų veikla kovojant su korupcijos apraiškomis parodo brandžią valstybės institucijų nuostatą nesitaikstyti su institucinės korupcijos apraiškomis viduje ir supratimą, kad pirmiausia patys galime ir privalome užtikrinti sąžiningą valstybės institucijų veiklą. Didžiuojuosi ir džiaugiuosi, kad šalies imuniteto tarnybos stiprėja ir yra pajėgios spręsti joms keliamus tikrai sudėtingus uždavinius“, – sakoma laikinojo premjero A. Butkevičiaus sveikinimo žodyje.

„Naudodamasis proga noriu nuoširdžiai padėkoti Jums už tai, kad demonstruojate aukštą profesionalumą, ištvermę ir kantrybę. Kiekvieną dieną susiduriate su iššūkiais, kurie reikalauja profesinės kompetencijos, nuovokos, įgūdžių ir išskirtinės doros. Kiekvieno Jūsų indėlis į skaidresnę valstybę yra ypač svarbus ir vertingas, o pasirinktas kelias reikalauja itin tvirtų moralinių nuostatų ir atsakomybės. Tegul Jums einant šiuo keliu visada pakanka jėgų, tikėjimo, vilties ir ištvermės visuose siekiuose ir darbuose“, – linki A. Butkevičius.
Renginys Vyriausybėje

Renginio metu apdovanoti labiausiai pasižymėję imuniteto tarnybų pareigūnai. Apdovanoti ir mokiniai, kurių sukurti filmukai korupcijos tematika nugalėjo Policijos departamento Imuniteto valdybos organizuotame konkurse, skirtame būtent šios - Tarptautinės antikorupcijos dienos - proga. Į sceną kilo ir už kūrybingumą bei moralinių vertybių puoselėjimą pelnytus apdovanojimus iš policijos generalinio komisaro Lino Pernavo rankų atsiėmė 5-9 klasių kategorijai atstovavę Joniškio „Saulės" pagrindinės mokyklos mokiniai bei 10-12 klasių kategorijoje laimėjusi Kaišiadorių rajono Kruonio gimnazijos 10 klasės mokinių komanda „iks de“.

Pasak policijos generalinio komisaro L. Pernavo, Lietuvos policija šiuo metu pasitiki daugiau kaip 75 proc. Lietuvos gyventojų. Tai aukščiausias pasitikėjimo rodiklis nuo 1998 metų. „Tokie rezultatai nėra pasiekiami greitai, tą reikia užsitarnauti, ir tai yra visų mūsų, visos policijos – sąžiningų bei lojalių sistemai pareigūnų sunkaus darbo įvertinimas. Imuniteto padalinių įsteigimas prieš penkerius metus buvo svarbus ir logiškas žingsnis ir visuomenės pasitikėjimo policija didėjimas taip pat yra ir šių padalinių pareigūnų nuopelnas. Imuniteto padaliniai turi orientuotis į sisteminius pažeidimus, keliančius grėsmę geram paslaugų teikimui, pasitikėjimui policijos bendruomene, įvaizdžiui visuomenėje. Tačiau svarbiausias uždavinys – apsaugoti pareigūną nuo galimų neigiamų įtakų, spaudimo, grėsmių iš išorės“, – teigė šalies policijos vadovas.

Šiandien Vinco Kudirkos aikštėje Vilniuje taip pat prasideda akcija ,,Vokelis ne kyšiams, o Jūsų šventiniams linkėjimams“, kurios metu Specialiųjų tyrimų tarnyba kartu su Lietuvos jaunimo organizacijų taryba dalina stilizuotus voko formos atvirlaiškius, kuriuose sveikinimas su Tarptautine antikorupcijos diena, o kartu ir priminimas, kad vokai skirti ne kyšiams, o turi kitą paskirtį, ypač artėjančių švenčių proga. Taip pat praeiviai kviečiami parašyti savo linkėjimus antikorupciniame stende ir taip išreikšti savo netoleranciją korupcijai.
Renginys Vyriausybėje

Atvirlaiškiai, kuriuose pavaizduotas stilizuotas vokas su antikorupcine žinute ir palinkėjimu bus dalinami visoje Lietuvoje – iki Naujųjų metų sutiktuvių numatoma išdalinti per 10000 vokelių. Perduoti žinią visuomenei padės Lietuvos policijos, muitinės, Valstybinės sienos apsaugos, Kalėjimo departamento ir kitų šalies institucijų Imuniteto tarnybų pareigūnai.

„Tai pirma akcija, kai antikorupcinę žinią visuomenei perduosime kartu su net kelių tarnybų pareigūnais ir jaunimo atstovais. Tikime, kad žinia, raginanti netoleruoti korupcijos ir nedalyvauti nusikalstamoje korupcinėje veikloje, plačiai pasklis po visą Lietuvą, paskatins visuomenę susimąstyti ir susitelkti kovai su korupcija. Drauge mes galime nuveikti daugiau ir priartinti mūsų šalį prie skaidriausių Europos valstybių“, – sako Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Saulius Urbanavičius.

Visuomenės apklausos atskleidžia, kad gyventojai vis labiau linkę nepateisinti ir netoleruoti korupcijos, nuosekliai mažėja pasiruošusių duoti kyšį ir (ar) davusių kyšį asmenų skaičius. Gera žinia ir tai, kad daugėja teigiančių, jog kyšio davimas yra ne tik nusikalstama veika, kuria pažeidžiami valstybės įstatymai, bet kyšio davimas ar gavimas prieštarauja ir jų įsitikinimams, moralinėms vertybėms.

„Naujausių apklausų duomenimis, beveik absoliuti dauguma jaunų žmonių (iki 23 m.) mano, jog duoti kyšį yra nusikaltimas. Jauniems žmonėms tampa nepriimtina duoti kyšius gydytojams, policininkams ar dėstytojams, jie teigia, kad net nežinotų, kaip pasiūlyti vokelį, ir nesuprastų užuominų, jei valstybės tarnautojas kyšio bandytų reikalauti. Tad jaunimo sąmoningumas išties džiugina ir rodo, kad auga karta, kitaip žiūrinti į kyšius“, – teigia Lietuvos jaunimo organizacijų (LiJOT) prezidentas Mantas Zakarka.

Užsakymo nr.: PT_73125246