Kaip pirksime, taip statysime

Viešųjų pirkimų sritis yra labai dinamiška, nuolat besikeičianti ir norint pirkimuose sėkmingai dalyvauti būtina sekti naujoves, susipažinti su perkančiųjų organizacijų, tiekėjų, teismų patirtimi. Aktualūs statybos darbų viešųjų pirkimų probleminiai klausimai lapkričio 17 dieną bus aptariami konferencijoje „Kaip pirksime, taip statysime. Statybų viešųjų pirkimų naujienos ir patirtys“. Konferencijoje dalyvaus ir pranešimus skaitys perkančiųjų organizacijų, tiekėjų, Viešųjų pirkimų tarnybos, Konkurencijos tarybos ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo atstovai. Tikimasi konferencijoje atrasti problemų sprendimo būdus.

Kinta viešųjų pirkimų teisė

Statybų sektoriaus viešųjų pirkimų dalyvių ginčus ir pretenzijas dažnai nagrinėjanti advokatų kontoros „PKP advice“ advokatė, konferencijos moderatorė Jolita Rima Puškorienė teigia, kad viešųjų pirkimų reguliavimas nuolat keičiasi ir tobulėja, viešųjų pirkimų teisės šaka yra palyginus nauja, jos normos nuolat tobulinamos ne tik nacionaliniu, bet ir europiniu lygiu. Todėl su laiku keičiasi ir pačių pažeidimų pobūdis ir jų vertinimas, pvz., ta pati situacija, kuri prieš 10 metų nebuvo laikoma viešojo pirkimo pažeidimu, šiuo metu yra pažeidimas.

„Dėl besikeičiančio teisinio reguliavimo ir teismų praktikos, viešųjų pirkimų kontrolės tobulinimo neabejotinai mažės pažeidimų reikšmingumas. Pastaraisiais metais Lietuvoje didelį vaidmenį viešųjų pirkimų srityje atlieka teismai, kasacinio teismo išaiškinimai dažnai būna aktualus viešųjų pirkimų proceso dalyviams (tiek perkančiosioms organizacijoms, tiek tiekėjams, tiek už viešųjų pirkimų kontrolę atsakingoms institucijoms). Viešųjų pirkimų skaidrumo užtikrinimui svarbu, kad veiktų ne tik išorinė, valstybės institucijų atliekama viešųjų pirkimų kontrolė, bet efektyviai veiktų viešųjų pirkimų savikontrolės sistema, t.y. patys rinkos dalyviai pasirūpintų savo teisių gynimu, netoleruotų pažeidimų“, – tikina advokatė J. R. Puškorienė.

Naujovės atneš daugiau skaidrumo ir paprastumo

Viešųjų pirkimų tarnybos Projektų administravimo ir ekspertinio vertinimo skyriaus vedėja Jovita Petkuvienė pritaria, kad būtina toliau tobulinti viešųjų pirkimų statybų sektoriuje teisinį reguliavimą, kontrolės mechanizmus, analizuoti ir atsižvelgti į teismų praktiką. Lietuva privalo perkelti ES direktyvos dėl viešųjų pirkimų nuostatas į nacionalinę teisę, tačiau naujasis Viešųjų pirkimų įstatymas kol kas nėra priimtas. Su jo įsigaliojimu supaprastės kvalifikacijos vertinimas ir mažės administracinė našta perkančiosioms organizacijoms, nes bus tikrinama tik laimėtojo atitikimas kvalifikaciniams reikalavimams. Taip pat sutrumpės procedūrų terminai, privalomu taps ekonominio naudingumo taikymas, pirkimų skaidymas į dalis, atsiras naujovės – konsultacijos su rinka, gyvavimo ciklo kriterijų taikymas viešuosiuose pirkimuose, lankstesnis sutarčių keitimas bei paprastesnis papildomų prekių, paslaugų, darbų įsigijimas bei kitos naujovės.

Daugiau informacijos apie konferenciją „Kaip pirksime, taip statysime. Statybų viešųjų pirkimų naujienos ir patirtys“ rasite čia.

Užsakymo nr.: PT_72814598