Renovuojamus namus administruojančių įmonių atstovai teigia, kad atnaujintuose pastatuose gyvenantys žmonės yra patenkinti ir šiltesniu būstu, ir sutaupoma šiluma, ir kokybiškai atliktais darbais. Administratoriai pataria, į ką svarbu atkreipti dėmesį renovacijos metu, kad būtų užtikrinta maksimali kokybė.

Kokybę garantuoja atidus administratorius

Pasak Molėtuose daugiabučius administruojančios įmonės direktoriaus Laimučio Lapėno, geriausiai renovacijos kokybę užtikrina atsakingas ir atidus administratoriaus darbas.

„Daugiausiai renovacijos projekto sėkmė priklauso nuo administratoriaus iniciatyvumo, jo požiūrio ir jo suformuotos pozicijos, kuri pateikiama rangovui. Administratorius statybos darbus atliekančiai įmonei turi aiškiai parodyti, kad projektu yra rūpinamasi ir kad bus siekiama, kad renovacija vyktų kuo sklandžiau ir nekiltų pastabų dėl kokybės. Nors renovacijos darbams prižiūrėti yra samdomas techninis prižiūrėtojas, tačiau administratorius yra glaudžiai susijęs su projektu, atsakingas renovuojamo namo gyventojams ir jam renovacijos kokybė turi rūpėti labiausiai“, – įsitikinęs pašnekovas.

Įtakos renovacijos kokybei taip pat turi ir gyventojų aktyvumas bei domėjimasis vykstančiais procesais.

„Jei atrodo, kad atliekant renovaciją kokie nors statybos darbai kelia įtarimų, būtina nedelsiant apie tai informuoti administratorių, statybos inspekciją ar techninį prižiūrėtoją. Nors rangos darbams prižiūrėti samdome techninį prižiūrėtoją, jo neįmanoma pastatyti šalia kiekvieno statybininko. Gyventojai turi būti aktyvūs ir teirautis – tai įpareigoja ir skatina tiek rangovą, tiek administratorių elgtis atsakingiau. Manau, kad aktyvesnių gyventojų daugiabučių kokybė po renovacijos gali būti šiek tiek aukštesnė. Būtina, kad gyventojai būtų kuo aktyvesni sprendžiant namui reikalingas modernizavimo priemones. Juk gyventojai geriausiai žino, kokios yra didžiausios namo problemos“, – mano L. Lapėnas.

Trūkumus šalina ir po renovacijos

Šiuo metu Molėtuose renovuota 40 daugiabučių, tai sudaro apie 23 % visų savivaldybėje esančių daugiabučių. Molėtuose daugiabučius administruojančios įmonės direktoriaus teigimu, renovacijos sėkmę Molėtuose pelnė nuo pat pradžių vykdyta aktyvi švietėjiška veikla.

„Vėliau renovacijos procesas įsibėgėjo savaime, nes Molėtai yra nedidelis miestas, visi pažįsta vieni kitus, taigi informacija sklido greitai ir vis daugiau prašymų renovuoti daugiabučius sulaukdavome“, – sako L. Lapėnas.

Daugiabučius administruojančios įmonės direktorius pastebi, kad Molėtuose, kaip ir kituose šalies miestuose, įgyvendinant renovacijos projektus atsirasdavo pavienių broko atvejų, tačiau visus juos pavyko sėkmingai ištaisyti.

„Nedidelių defektų pasitaiko ir geram statybininkui – tai normalus procesas. Kartais, pavyzdžiui, defektai paaiškėja praėjus tam tikram terminui ar sezonui po renovacijos. Siekiant užtikrinti kokybę, apžiūros atliekamos ir po renovacijos. Jų metu paaiškėja kad, pavyzdžiui, dėl per mažai sutankinto grunto nusėdusi nuogrinda ar stogo apšiltinimo trūkumai. Tokiu atveju pildomi aktai, kuriuose įvardijami defektai, dokumentai siunčiami rangovui, techniniam prižiūrėtojui, rengiamos apžiūros komisijos ir tie dalykai ištaisomi“, – tvirtina pašnekovas.

Ragina turėti atstovą

„Bendrai vertinant renovacijos kokybę, ji yra gera – tą patvirtina ir gražėjantis miesto vaizdas, ir patenkinti žmonės. Mes, administratoriai, daug dirbame, kad kokybė būtų užtikrinta, to reikalaujame ir iš techninio prižiūrėtojo. Mums pagelbsti ir Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), ir statybų inspekcija. Labai svarbu, kad renovuojant daugiabutį ištisą darbo dieną atnaujinimo darbus prižiūrėtų darbų vadovas – tai taip pat užtikrina darbų kokybę“, – mano pašnekovas.

T. Staskevičiaus manymu, renovacijos darbų kokybę taip pat padeda užtikrinti gyventojų pasitikėjimas visais renovacijos projekto dalyviais.

„Konkurse dalyvauja rangovai, kurie pereina tam tikrą filtrą: turi reikiamus sertifikatus, atitinka visus reikalavimus, todėl reikia tikėtis, kad darbus atliks kokybiškai. Renovuojamo namo gyventojams patarčiau turėti vieną atstovą, kuris perduotų visus klausimus dėl darbų kokybės rangovui arba techniniam prižiūrėtojui.

Dažnai gyventojai neturi žinių, todėl sekti renovacijos procesą jiems yra sunku – palikime tai visoms keturioms grandims – techniniam prižiūrėtojui, statybos inspekcijai, administratoriui, BETA. Žinoma, pastebėję elementarias klaidas, pvz., kreivai įdėtą langą, gyventojams reikėtų nedelsiant informuoti administratorių, darbų vadovą“, – sako T. Staskevičius.

Prie renovacijos lyderių priskiriamuose Druskininkuose šiuo metu renovuoti 47 daugiabučiai, tai sudaro apie 18 % visų savivaldybėje esančių daugiabučių. T. Staskevičiaus teigimu, miestui pasiekti gerų rezultatų atnaujinant daugiabučius padėjo tai, jog miestiečiai yra aktyvūs, domisi renovacija. Pasak jo, Druskininkuose butai yra paklausūs, jų kainos nėra mažos, o po renovacijos dar ūgteli apie 20 proc. – tai taip pat žmones skatina modernizuoti daugiabučius.

Užsakymo nr.: PT_72804850