Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė susitiko su Vokietijos maisto ir žemės ūkio ministru Kristianu Šmitu (Christian Schmidt) ir aptarė bendrosios žemės ūkio politikos (BŽŪP) klausimus, situaciją pieno rinkoje bei afrikinio kiaulių maro problemą.

Ministrai pripažino, kad šis metas nėra pats lengviausias, ima trūkti pasitikėjimo Europos Sąjunga ir jos vykdoma politika, todėl reikia sutelkti valstybių-narių jėgas sprendžiant visai Europai aktualius klausimus. Vienas svarbiausių prioritetų šiame kontekste – supaprastinta, lankstesnė BŽŪP, kuri būtų gerai suprantama tiek ūkininkams, tiek visuomenei, teigiama LR žemės ūkio ministerijos pranešime spaudai.

Vokietijos maisto ir žemės ūkio ministro teigimu, svarbu užtikrinti, kad visų valstybių narių žemdirbiai gautų vienodas tiesiogines išmokas. Anot jo, ateities BŽŪP labai priklausys ir nuo šiai politikai teksiančio finansavimo.

Ministrai aptarė ir sudėtingą vis dar plintančio afrikinio kiaulių maro situaciją. Pripažinta, kad tai visai Europai svarbi problema, kelianti nerimą ne tik tiesiogiai paveiktoms šalims. „Dėl šios ligos mūsų ūkiai patiria ne tik ekonominių, bet ir socialinių nuostolių, labai aktualus išlieka ES paramos klausimas. Dedame visas galimas pastangas, kad užkirstume kelią šios ligos plitimui, todėl situacija mūsų šalyje yra pakankamai stabili ir valdoma“, – kalbėjo V. Baltraitienė.

Aptardami pieno rinkos klausimus ministrai sutiko, kad po tikrai sunkaus laikotarpio situacija stabilizuojasi, nors atsigavimas vis dar išlieka pakankamai trapus. V. Baltraitienė teigė, kad rinka po truputį atsigauna, didėja pieno supirkimo kaina.

„Nors Rusijos embargas sudavė skaudų smūgį, susiklosčiusi situacija privertė ieškoti naujų eksporto galimybių. Pradėjome daugiau eksportuoti į kitas šalis, vilčių teikia Kinijos rinka. Lietuva pasinaudojo tiesiogine parama, išmokėjo žemdirbiams avansus ir aktyviai naudojosi parama pieno kiekiui sumažinti“, – kalbėjo ministrė.

Savo ruožtu K. Šmitas pažymėjo, kad Vokietijoje taip pat vykdomos priemonės pieno kiekiui mažinti. Ūkininkai raginami ne tik tikėtis ES ir valstybės paramos, bet ir patys imtis priemonių, kurios leistų efektyviau valdyti savo ūkius.

„Džiaugiuosi, kad šios dienos diskusija tik patvirtino tai, jog dauguma aptartų klausimų mūsų požiūriai sutampa. Vokietijos supratimas ir palaikymas visada buvo ir išliks Lietuvai ypač svarbus. Labai tikiuosi, kad šis konstruktyvus bendradarbiavimas tęsis ir ateityje“, – užbaigdama susitikimą sakė ministrė.

Užsakymo nr.: PT_72736156