Pasak Vilniuje renovuojamų namų techninę priežiūrą atliekančios įmonės direktoriaus Sauliaus Skrodenio, renovacijos projekto įgyvendinimo sėkmė priklauso nuo to, ar visuose etapuose buvo priimti teisingi sprendimai. Pavyzdžiui, rengiant investicinį planą, techninį projektą, atliekant rangos darbus ir t. t. Pasak pašnekovo, pačioje projekto pradžioje svarbu, kad daugiabučio gyventojai būtų vieningi, siektų bendro tikslo, o antrame – kad rengiant investicinį planą žmonės domėtųsi juo, įsigilintų į detales.

„Taip pat svarbus etapas – konkursas rangos darbams. Konkursui egzistuoja tipinės sąlygos, kurias rekomenduoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), tačiau užsakovas, bendrija gali įtraukti papildomus pageidavimus rangovo ekonominiam pajėgumui, kvalifikacijai. Šiuo atveju galėtų padėti techninis prižiūrėtojas, inžinierius-konsultantas. Kai patvirtinamas investicinis planas, suplanuojama valstybės parama, projekte numatoma techninio prižiūrėtojo atlyginimo suma, taigi su prižiūrėtoju gyventojai turėtų pradėti konsultuotis ne tada, kai rangovas tveria tvorą aplink daugiabutį, bet kreiptis jau rengiant konkursą rangos darbams“, – sako S. Skrodenis.

Kontroliuoja prižiūrinčius

Pašnekovo manymu, gyventojai turėtų nuolat bendradarbiauti su techniniais prižiūrėtojais ir atkreipti dėmesį, ar rangovas dirba kokybiškai, naudoja numatytas statybines medžiagas, tinkamai jas sandėliuoja.

„Būtų gerai, kad gyventojai būtų aktyvūs ir domėtųsi, kaip vyksta renovacija, nes techninis prižiūrėtojas negali nuo ryto iki vakaro stovėti darbininkams už nugaros. Gyventojai, pastebėję broką, turėtų nedelsdami kreiptis į techninį prižiūrėtoją, kurio kontaktiniai duomenys yra skelbiami ant statybvietėje įrengto skydo“, – pastebi S. Skrodenis.

Renovacijos kokybės užtikrinimu rūpinasi ne tik gyventojai ir techninis prižiūrėtojas, bet ir VTPSI. Modernizuojamo namo statybos patikrinimo metu taip pat tikrinama ir statybos dalyvių – rangovo, jo paskirto statybos vadovo, statinio statybos techninio prižiūrėtojo – veikla. Pasak VTPSI vyriausiosios specialistės Vidos Aliukonienės, siekiant, kad tiek statybos vadovas, tiek techninis prižiūrėtojas rūpintųsi atliekamų darbų kokybe nuolat, o ne tik laukdami inspektorių, apie būsimą VTPSI patikrinimą statybos dalyviai iš anksto neinformuojami.

„Kontrolė griežta – netinkamai vykdantiems savo pareigas statybos dalyviams taikoma teisės aktų numatyta administracinė atsakomybė, informacija apie padarytus pažeidimus teikiama juos atestuojančiai organizacijai. Vengdami baudų, o dar blogiau – nenorėdami prarasti kvalifikacijos atestatą, už kokybę atsakingi statybos sričių vadovai vis labiau stengiasi nedaryti klaidų, o pasitaikančius trūkumus nedelsdami pašalina“, – sako V. Aliukonienė.

Bendradarbiavimas aktyvėja

VTPSI atstovės teigimu, visgi pastebima, kad tarpusavyje visos renovacijoje dalyvaujančios pusės – tiek renovacijos darbus atliekančios, tiek prižiūrinčios – bendrauja vis aktyviau.

„Suprasdami gyventojų rūpestį dėl galutinio atnaujinimo rezultato, statybos inspektoriai kiekvienu atveju išsamiai aiškinasi abejonių keliančias situacijas, reikalui esant, į pagalbą kviečiasi kitų institucijų, pavyzdžiui, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, BETA specialistus. VTPSI pareigūnai ragina statybos dalyvius aktyviai bendrauti su modernizuojamų namų gyventojais, paaiškinti projekto sprendinių esmę, jų įgyvendinimo būdus ar keitimo priežastis. Ypač džiugu pasirašant atnaujinto namo statybos užbaigimo aktą girdėti tiek statybininkų darbu patenkintų gyventojų, tiek ir konstruktyvų bendravimą su jais vertinančių rangovų gražius atsiliepimus“, – sako V. Aliukonienė.

Užsakymo nr.: PT_72532752