Apie tai, kaip užtikrinti kokybišką nestandartinių renovacijos projektų įgyvendinimą – pokalbis su Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus specialistu Rimu Kalvaičiu ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Pastatų energetikos katedros docentu Giedriumi Šiupšinsku.

Galimybė gauti nemokamą šilumą

BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus specialistas R. Kalvaitis atkreipia dėmesį, kad atsinaujinančios energijos šaltinio įrengimas daugiabutyje leidžia gyventojams apsirūpinti nepriklausomu šilumos šaltiniu ir sutrumpina visos renovacijos atsipirkimo laiką.

„Ir saulės kolektoriai, ir vėjo jėgainės, ir kiti žaliosios energetikos įrenginiai leidžia gyventojams gauti nemokamą šilumą iš gamtos. Nors tokie įrenginiai reikalauja investicijų, jie gana greitai atsiperka. Skaičiuojama, kad jeigu po tokios renovacijos daugiabutis sutaupo apie 50–70 proc. šilumos energijos, atsinaujinančią energiją gaminantys įrenginiai leidžia sutrumpinti visos renovacijos atsipirkimo laiką keleriais metais. Pavyzdžiui, jei įprastas renovacijos atsipirkimo laikas yra 15–20 metų, tokie įrenginiai leidžia jį sutrumpinti iki 13–18 metų“, – pasakoja R. Kalvaitis.

Naujausiais duomenimis, nuo 2013 m. atsinaujinančią energiją gaminantys įrenginiai sumontuoti maždaug 20-yje daugiabučių. Tarp populiariausių sprendimų – saulės kolektoriai ir geoterminis šildymas. Mažiau populiarūs – vėjo energijos naudojimas ir kiti atsinaujinantys šaltiniai.

Svarbu nustatyti daugiabučio poreikius

Kalbėdamas apie modernių energiją taupančių priemonių įgyvendinimą daugiabučiuose, G. Šiupšinskas atkreipia dėmesį, kad dėl inovatyvių sprendimų įgyvendinimo gyventojai turėtų apsispręsti pirmuose renovacijos etapuose. „Apie inovatyvius sprendimus turi būti diskutuojama nuo pat pradžių per gyventojų susirinkimus. Ko siekiama įsirengus pažangią technologiją? Labai svarbu turėti keletą nešališkų nuomonių dėl tinkamiausio energijos šaltinio, o geriausia – techninę – ekonominę alternatyvų analizę. Nesiūlyčiau aklai pasikliauti vien tam tikrų technologijų pardavėjų nuomone. Verčiau investuoti į profesionalias konsultacijas nei įsirengti brangiai kainuojančias, bet namui netinkančias technologijas, nes investicijos joms yra santykinai didžiausios“, – sako G. Šiupšinskas.

Pašnekovas pabrėžia, kad nestandartinę renovaciją svarbu matyti kaip visumą ir neskirti viso dėmesio tik vienos pažangios priemonės įgyvendinimui. „Darbus pradėti siūlyčiau nuo kruopštaus tradicinių priemonių įgyvendinimo, pavyzdžiui, nuo šildymo sistemos modernizavimo, termostatinių ventilių įrengimo, vamzdynų izoliavimo, atitvarų apšiltinimo ir kt. Inžinerinių sistemų atnaujinimas būtinas, nes tinkamai atnaujinus namo šildymo sistemą bus lengviau panaudoti ir integruoti šilumą, pagamintą iš atsinaujinančių šaltinių. Jeigu šildymo sistema nebus tinkamai sutvarkyta, gali būti sunku išvengti painiavos ir, pavyzdžiui, įsirengti per didelę saulės kolektorių sistemą, kuri kainuoja brangiau nei tipinių sprendimų įgyvendinimas“, – akcentuoja mokslininkas.

Montavimą prižiūri ekspertai

Įsirengiant žaliosios energijos šaltinius svarbų vaidmenį vaidina ekspertų pagalba, atkreipia dėmesį BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus specialistas R. Kalvaitis. „Pasirinkus konkretų atsinaujinančios energijos šaltinį, labai svarbus projektuotojo vaidmuo ir jo kompetencija. O jau montuojant modernias priemones, pavyzdžiui, saulės kolektorius, už darbų kokybę atsako rangovas ir techninis prižiūrėtojas. Montuojant pažangius įrenginius, rangovas privalo apmokyti, kaip jais naudotis gyventojų atstovą arba namo administratorių, taip pat – parengti naudojimosi instrukciją“, – pasakoja R. Kalvaitis.

BETA specialistas primena, kad kilus bet kokiems įtarimams dėl nekokybiškai atliekamų renovacijos darbų, taip pat žaliosios energetikos įrenginių montavimo, gyventojai gali kreiptis į techninį prižiūrėtoją, taip pat BETA bei Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją prie Aplinkos ministerijos. „Kol kas daugiabučių, įsirengusių atsinaujinančius energijos šaltinius, nėra daug, bet pastebime, kad tuose namuose, kurie pasirinko tokias priemones, didesnių statybos kokybės pažeidimų nenustatyta“, – sako R. Kalvaitis.

Užsakymo nr.: PT_72500300