Pastaraisiais metais Lietuvoje vis didėja internetu apsiperkančių vartotojų skaičius, naudojantis vidaus rinkos suteikiamomis galimybėmis. Europos Sąjungos statistikos tarnybos (Eurostato) duomenimis, 2015 m. apsiperkančių internetu dalis Lietuvoje sudarė 44 proc. Palyginus 2015 m. ir 2014 m. metų apklausų rezultatus, matyti, kad apsiperkančių internetu asmenų Lietuvoje padaugėjo 8 proc. Eurostato duomenis, Lietuvoje 2015 m. internetu prekiaujančių įmonių dalis sudarė 18 proc., ir tai yra šiek tiek daugiau nei Europos Sąjungos vidurkis (17 proc.).

Visgi esant dideliam elektroninės prekybos potencialui ir nuolat augant elektroninės prekybos rinkai, vartotojai susiduria su vis naujomis problemomis – vartotojų teisių pažeidimais elektroninėje erdvėje, kuriems užkirsti kelią reikia naujų sprendimų ir efektyvių priemonių.

„Elektroninė prekyba suteikė vartotojams alternatyvą įsigyti prekes ir paslaugas iš Lietuvos bei kitų šalių patogiau, greičiau ir pigiau. Tačiau Lietuvos vartotojai kol kas dar atsargiai žiūri į šį prekybos būdą, todėl reikėtų įgyvendinti saugumo ir pasitikėjimo elektronine prekyba priemones, didinant žinomumą apie galimybes pirkti internetu bei tobulinti elektroninę prekybą reglamentuojančius teisės aktus”, – teigia Valstybinės vartotojų teisių apsaugos direktorius Feliksas Petrauskas.

„Lietuvos elektroninės komercijos asociacija visada pasisakė už skaidrų verslą, vartotojų teises ir lygias sąlygas visiems rinkos žaidėjams. Mes esame už rinkos švietimą – savo lėšomis reguliariai organizuojam mokymus e. komercijos įmonėms, tarp jų – ir vartotojų teisių bei reklamos įstatymų klausimais. Mes taip pat esame sukūrę geros praktikos taisykles įmonėms, besiverčiančioms elektronine prekyba, visi mūsų nariai yra jas pasirašę. Asociacija savo nariams teikia ženklą, kuris liudija internetinės parduotuvės patikimumą. Daugeliu klausimų mes taip pat glaudžiai bendradarbiaujame su valstybinėmis institucijomis“, – sako Lietuvos elektroninės komercijos asociacijos valdybos pirmininkas Vytautas Vorobjovas.

Pasak V. Vorobjovo, Asociacija pasisako prieš bet kokius veiksmus, kurie būtų taikomi išskirtinai e. prekybos įmonėms, nes taip būtų iškreipta rinka. „E. komercijos įmonės ir taip yra labiau pažeidžiamos dėl griežtesnių reikalavimų, susijusių su prekių grąžinimu. Jei prie jų prisidės dar ir papildomi apribojimai, kurie būtų taikomi vien e. prekybos įmonėms, o ne visiems rinkos dalyviams vienodai – tai pažeistų laisvosios rinkos principus ir labai neigiamai paveiktų konkurencinę aplinką, dėl ko nukentėtų pirmiausia vartotojai, kurių interesus bandoma saugoti“, – dėsto Lietuvos elektroninės komercijos asociacijos valdybos pirmininkas V. Vorobjovas.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos duomenimis, vartojimo prekių ir paslaugų srityje 2015 m. daugiau nei pusę visų išnagrinėtų ginčų sudarė ginčai dėl nuotoliniu būdu (internetu, telefonu) sudarytų sutarčių. Vartotojai dažniausiai skundėsi dėl sutartu laiku nepristatomų užsakytų ir iš anksto apmokėtų prekių bei už jas negrąžinamų pinigų; atsisakomų pristatyti prekių pagal nurodytą informaciją (motyvuojant, jog prekių nebėra arba prekės kaina yra žymiai didesnė); pristatytų ne tokių prekių, kokias užsakė; nesutikimo atsisakyti pirkimo–pardavimo sutarties; nenutraukiamo prekių siuntimo, vartotojui nebepageidaujant jų gauti.

Atlikti tyrimai rodo, kad Lietuvos interneto vartotojai dažniau nei kitų Europos Sąjungos valstybių interneto vartotojai nerimauja dėl įvairių kibernetinių nusikaltimų grėsmių, kylančių naudojantis internetu: 66 procentai apklaustųjų teigė nerimaujantys dėl asmens duomenų vagystės ir neteisėto jų naudojimo, pavyzdžiui, apsiperkant internetu (ES vidurkis – 52 procentai), 63 procentai baiminasi dėl pavojaus tapti sukčiavimo, naudojant kredito kortelių arba banko duomenis, aukomis (ES – 49 procentai), 59 procentai bijo, kad gali būti įsilaužta į jų asmeninę socialinio tinklo ar elektroninio pašto paskyrą (ES – 45 procentai).

Šie duomenys rodo, kad turėtų būti stiprinama elektroninės prekybos priežiūra bei skatinamas vartotojų pasitikėjimas elektronine prekyba.

Įgyvendindama projektą „Atviros Vyriausybės iniciatyvos“, Vyriausybės kanceliarija kviečia piliečius dalyvauti portale „E. pilietis“ vykdomoje viešojoje konsultacijoje „Pasiūlymai kovai su nesąžininga prekyba elektroninėje erdvėje“.

Užsakymo nr.: PT_72493684