Lietuva pagaliau sulaukė to, ko taip ilgai ir atkakliai siekė. Įvertinusi kritinę situaciją mūsų šalies pieno sektoriuje, smulkių ūkių padėtį ir dėl Rusijos embargo patirtus didžiulius nuostolius, Europos Komisija Lietuvos pieno gamintojams palaikyti šiemet skyrė didžiausią galimą sumą – 12,5 mln. eurų. Iš viso ES šalių narių pieno gamintojams skirtas 350 mln. eurų finansinis vokas.

„Džiaugiuosi, kad iš Europos Komisijos sulaukėme tokio didelio ir svarbaus Lietuvos palaikymo. Siekdami padidinti Lietuvos svorį naujajame finansiniame pakete, susitikimuose su EK žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaru Filu Hoganu nuolat akcentavome Lietuvos išskirtinumą dėl žemiausios žaliavinio pieno kainos, sektoriaus jautrumo dėl Rusijos rinkos netekimo bei priklausomybės nuo eksporto, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. – Bendromis jėgomis padarėme viską, kad mūsų šalis viena pirmųjų pasinaudotų šia labai svarbia pieno sektoriui tiksline parama iš ES biudžeto. Ypač svarbu ir tai, kad mūsų valstybė, suprasdama ypatingą situaciją pieno sektoriuje, rado galimybę paremti savo pieno gamintojus tokia pačia suma – 12,5 mln. eurų –ir iš nacionalinio biudžeto“.

Visi pieno gamintojai gaus vienodą išmoką už kilogramą pieno, tik kooperuotiems gamintojams ši išmoka 10 proc. didesnė. Paramos dydis už toną parduoto natūralaus riebumo pieno siekia 30 eurų (15 eurų ES lėšų ir 15 eurų nacionalinių lėšų). Kooperatyvų, kurie supirko iš savo narių daugiau kaip 50 proc. pieno, nariams išmokos dydis – 33 eurai už toną.

Šiemet gegužę Lietuvos pieno gamintojams taip pat jau išmokėta 18 mln. eurų de–minimis paramos, kuri buvo mokama už laikomas pienines karves. Kooperatinės bendrovės (kooperatyvo), superkančio iš savo narių daugiau kaip 50 proc. viso superkamo pieno, nariams pagalbos dydis buvo padidintas 10 proc.

Šių metų birželį nacionalinėms išmokoms už pieną už 2016 m. skirta didžiausia leistina suma – 17,2 mln. Eur. Ši parama, kaip ir 2015 m., išmokėta tik tiems ūkiams, kurie laiko pienines karves.

„Jau nuo spalio 17 d. bus pradėti mokėti ir tiesioginių išmokų už 2016 metais deklaruotus žemės ūkio naudmenų plotus avansai. Iš viso žemdirbiams avansu planuojama išmokėti 250 mln. eurų. Į šią sumą įeina ir susietosios paramos už pienines karves avansai“, – sako žemės ūkio ministrė V. Baltraitienė.

Už pieninę karvę bus mokamas 91 (avansas – 63) euras. Iš viso 2016 m. ES susietajai paramai už pienines karves numatoma skirti 25,3 mln. eurų.

Užsakymo nr.: PT_72431566