Bendruomenės veikla suvienija 4 kaimų žmones

Šiandien 32 narius turinčios aktyvios Valkininkų bendruomenės pirmininkė Danutė Blažulionienė prisimena, jog narių būrimasis prasidėjo dar 2009-ais metais. „Kadangi dainuoju „Santakos“ ansamblyje, renginiams mums buvo reikalingi tautiniai rūbai. Taip neiškentusi pradėjau reikalauti tų rūbų ir man buvo atsakyta, kad jei kažko reikia, tai pati ir daryk. Taip ir pradėjau daryti – darau iki šios dienos“, – juokiasi moteris.

Tiesa, pirmi 4 bendruomenės veikimo metai, pirmininkės teigimu, nebuvo tokie aktyvūs, kaip šiandien: bendruomenė atgijo tik tuomet, kai pirmininke tapo D. Blažulionienė. Šiemet moteris gali suskaičiuoti 4 iniciatyvų ir idėjų pilnus metus bei 4 sėkmingus projektus būnant Valkininkų bendruomenės pirmininke.

Nors bendruomenėje oficialiai veikia 32 nariai, moteris tikina, jog bendruomenės energiją palaiko kur kas daugiau žmonių. „Tas skaičius – tik tie, kurie moka nario mokestį, bet aš nemanau, kad tik jie yra bendruomenės nariai. Mūsų bendruomenę jungia 4 kaimai ir maždaug 800 juose esančių žmonių prisideda prie bendruomenės veiklos“, – tikina pirmininkė.

Vietoves puošia naujomis skulptūromis

D. Blažulionienės veikla bendruomenėje prasidėjo nuo amatų. Pasak moters, pasiuvus kolektyvui rūbus jai pasidarė nuobodu ir todėl ji nusprendė tęsti panašią veiklą. „Esu bibliotekininkė ir viską matau per kultūrinę prizmę. Pradėjome megzti riešines, pinti juostas, šiaudinius sodus – žmonėms labai patiko tokia idėja“, – teigia moteris.

Važiuojant A4 keliu prie Valkininkų anksčiau stovėjo skulptūra su užrašu „Valkininkai", skaičiuojantis 40-us savo gyvenimo metus. „Kol buvo naujas, jis buvo gražus, bet daug metų praėjo ir važiuojant pro šalį, Dieve, širdį skaudėdavo, koks jis buvo nuvargęs. Mano tikslas buvo pakeisti tą ženklą – su vietiniu skulptoriumi Nerijumi Kavaliausku šį tikslą ir įgyvendinom“, – džiaugiasi D. Blažulionienė.

Miestelio centre stovintis lankytinų vietų stendas taip pat atsirado moters iniciatyva. Pirmininkė tikina, kad šiandien norintiems gali surengti puikiausią 3 valandų ekskursiją po apylinkes.

Šiemet D. Blažulionienė įvykdė projektą „Mylėkim savo kraštą ir žmones“, suvienijusį visus aplinkinių kaimų žmones. Moteris rengė kasdieninius siuvimo kursus, kartu buvo pasiūti Valkininkų bendruomenės marškinėliai. „Taip pat darėme 4 skulptūras „Valkininkai istorijos kelyje“, kurios tapo projekto šerdimi. Pradėjome nuo legendos apie Valkininkų įkūrimą ir pastatėme kunigaikštį Valkį, po to pastatėme gautas Magdeburgo teises simbolizuojantį pergamentą. Padarėme ir Žygimanto Augusto sostą bei skulptūrą knygnešiams atminti – taip papuošėme erdves“, – teigia pašnekovė.

Motyvuoja galimybė visiems pabūti kartu

Šiandien Valkininkų bendruomenės pirmininkė džiaugiasi, jog netrukus bendruomenė turės savo namus. „Iki šiol jų neturėjome, tačiau lapkričio mėnesį savivaldybė pažadėjo namus. Prieš tai sakiau sau, jog viskas, ilsėsiuosi, nedarysiu nieko, bet dabar reikės įrengti namus. Juos įsivaizduoju kaip muziejų ir informacijos centrą, kuriame būtų surinkta vietos istorija. Tokie planai ateičiai, jei gyvi dar būsim“, – juokiasi D. Blažulionienė.

Pastarajam projektui 10 proc. lėšų skyrė vietos savivaldybė.

Panašu, jog moteris dar negreit galės atsikvėpti, nes galvoje sukasi daugybė idėjų naujiems projektams. „Artimiausiu metu planuoju sutvarkyti Pranciškonų vienuolyno teritorijas, reikia sutvarkyti ir buvusią piliavietę. Oi, planų šitoj galvoj kaip kokiam kompiutery pridėta“, – juokiasi D. Blažulionienė.

Paklausta, kas prisideda prie idėjų generavimo, Valkininkų bendruomenės pirmininkė atsako, jog svarbiausia, kad niekas netrukdo svajoti. „Gal ne tiek padeda, kiek netrukdo – tai yra labai gerai. Juk visaip būna, o aš džiaugiuosi, kad visiems tinka mano idėjos“, – prisipažįsta moteris.

Pasak D. Blažulionienės, į bendruomenės veiklą žmones labiausiai motyvuoja jungtis pats draugiškas buvimas kartu. Pajutę bendrumo jausmą ir draugišką atmosferą, kitąkart žmonės atsiveda ir savo draugus.

Bendruomenė įgyvendina vis daugiau tikslų

Pastarojo projekto metu bendruomenė išsikėlė daug tikslų: skatinti vietos gyventojų užimtumą ir saviugdą, populiarinti bendruomenėje savanorišką veiklą, gražinti savo kraštą, telkti žmones bendram darbui, stiprinti finansinį savarankiškumą valdymo ir vadybos srityje.

Projekto įgyvendinimo metu organizuojant plenerą medžio drožėjams padarytomis skulptūromis papuoštos Valkininkų viešosios erdvės. Į seminarą įtrauktas ir jaunimas – buvo ugdomi jų darbiniai įgūdžiai, skatinta per meną geriau suprasti krašto istoriją, domėtis ja. Bendruomenė išsikėlė tikslą sutelkti socialinę atskirtį turinčius žmones bendram darbui ir įtraukti į bendruomenės gyvenimą. Organizuoti išvyką bendruomenės nariams, vykdyti edukacines programas.

Varėnos rajono savivaldybės administracijos Ekonomikos ir žemės ūkio skyriaus vyr. specialistė Tatjana Saulevičienė tikina, jog D. Blažulionienė iškart aktyviai įsijungė į Valkininkų miestelio bendruomenės veiklą, vos tik 2013 m. išrinkta pirmininke. Jos teigimu, 2013, 2014, 2015 metais Valkininkų miestelio bendruomenė pasinaudojo lėšomis iš Bendruomenių vietos savivaldos 2013-2015 m. programos.

2013 m. įgyvendino projektą „Valkininkuose atgimsta amatai” ir įsigijo 12 tautinių kostiumų, 2014 m. įgyvendino projektą „Norim būti žinomi ir matomi” ir pastatė skulptūrą „Valkininkų liūtas”, du informacinius stendus ir pranciškonų vienuolyno maketą.

Pasak T. Saulevičienės, lėšos gautos iš Varėnos krašto vietos veiklos grupės strategijos. 2016 m. Valkininkų miestelio bendruomenė gavo lėšų dviem projektams: „Mylėkime savo kraštą ir žmones” iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir „Antaninių kermošius” iš Žemės ūkio ministerijos.

Primenama, kad š.m. rugsėjo 30 dieną Marijampolėje vyks Bendruomenių metų šventė, kurioje vyks edukacinės programos, „Kartu mes – Lietuva!“ mugė.

Užsakymo nr.: PT_72428182