Planuojama, kad kaimo bendruomenes šį vakarą sveikins ir nugalėtojus paskelbs lengvaatletis, Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių aukso ir sidabro medalių laimėtojas Mindaugas Bilius, taip pat auksą iškovojusios Lietuvos Golbolo rinktinės atstovai. Bendruomenes sveikins premjeras Algirdas Butkevičius, architektas ir muzikantas Algirdas Kaušpėdas, verslininkas ir fotografas Marius Jovaiša, dainininkas Gabrielius Liaudanskas Svaras, folkloro dainininkė Veronika Povilionienė, brolis pranciškonas Evaldas Darulis.

Apdovanojimus įsteigusi Žemės ūkio ministerija paskelbs vieną specialų apdovanojimą „Už nuopelnus Lietuvos kaimui”, kurį įteiks Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

„Tikiu, kad bus nuostabi šventė, mano komanda tam labai nuoširdžiai rengiasi, bendruomenių laukia ne viena staigmena. Šis vakaras – tai proga pagerbti veiklias kaimo bendruomenes ir pasakyti joms ačiū, nes būtent šie žmonės yra tikrieji Lietuvos kūrėjai”, – sakė ministrė V. Baltraitienė.

Bendruomenėms nugalėtojoms šį vakarą bus įteiktos specialiai apdovanojimams sukurta statulėlė „Spindulys”, kurios autoriai – šiuolaikinių menininkų duetas Liudvikas Buklys ir Nick Bastis. Moderni statulėlė vaizduoja ąžuolą – tvirtybės, išminties ir ilgaamžiškumo simbolį. Jo šerdis – aukso spalvos spindulys – tai tos veiklios ir kuriančios bendruomenės, kurios yra mūsų krašto ir tautos stiprybės pamatas.

Anot pačių menininkų, statulėlė „Spindulys” – tai ir burtų lazdelė, kuri daro stebuklus ir kraštui atneša tikėjimą.

„Man įdomi bendruomenė kaip struktūra. Ji žymiai įdomesnė nei individas. Bendruomenė nesiekia nieko auklėti ar mokyti. Bendruomenės tiesiog daro, ir tame daryme yra tikroji kūryba”, – sakė menininkas L. Buklys.

Daugiau nei mėnesį per 100 Lietuvos kaimo bendruomenių varžėsi dėl geriausios vardo. Iš visų pateiktų paraiškų apdovanojimų komisija atrinko 24 bendruomenes, kurios nominuotos į 8 apdovanojimų kategorijas: už socialinį jautrumą, už kultūros ir tradicijų puoselėjimą, už pozityvius pokyčius, taip pat bendruomenės varžosi dėl versliausios, inovatyviausios, jaunatviškiausios, sveikiausios ir sportiškiausios vardo.

Kurios bendruomenės labiausiai vertos apdovanojimo sprendė ir visuomenė, balsuodama interneto svetainėje www.spindulys216.lt

„Lietuvos kaimo spindulys” yra tradiciniai Lietuvos Žemės ūkio ministerijos rengiami apdovanojimai, šiemet vyksiantys jau septintą kartą. Vietos bendruomenių metų proga, pirmą kartą bus apdovanoti ne pavieniai šviesuoliai, o kaimo bendruomenės, kurių stiprybė – veiklumas, pilietiškumas ir mokėjimas susitelkus nuveikti daugiau. Į apdovanojimus galėjo pretenduoti kaimų, kuriuose gyvena ne daugiau kaip 6 tūkst. gyventojų, bendruomenės.

Lietuvos kaimo bendruomenių apdovanojimų „Spindulys 2016” transliaciją žiūrėkite spalio 1 d. nuo 16:40 val. per LNK televiziją.

Bendruomenės, pretenduojančios į apdovanojimus:

Versliausia bendruomenė

Antalieptės kaimo bendruomenė, Zarasų r.
Brožių kaimo bendruomenė, Klaipėdos r.
Budraičių bendruomenė, Kelmės r.

Inovatyviausia bendruomenė

Pilnų namų bendruomenė, Varėnos r.
Vilkyškių bendruomenė, Pagėgių r.
Margininkų bendruomenė, Kauno r.

Už kultūros puoselėjimą

Asociacija „Gasčiūnų kaimo bendruomenė“, Joniškio r.
Kaunatavos kaimo bendruomenė, Telšių r.
Abromiškių bendruomenė, Elektrėnų r.

Jaunatviškiausia bendruomenė

Ilgių bendruomenė, Ignalinos r.
VO „Kiaunorių kaimo bendruomenė“, Kelmės r.
Pačkėnų krašto bendruomenė, Utenos r.

Už pozityvius pokyčius

Sigutėnų kaimo bendruomenė, Pakruojo r.
Parovėjos kaimo bendruomenė, Biržų r.
Plungės rajono Alsėdžių seniūnijos bendruomenė, Plungės r.

Už tradicijų puoselėjimą

Sudargo bendruomenės centras, Šakių r.
Vajasiškio bendruomenė, Zarasų r.
Kaimų bendruomenė „Betygala“, Raseinių r.

Už socialinį jautrumą

Žlibinų bendruomenė, Plungės r.
Užusalių kaimo bendruomenė, Jonavos r.
Sužionių bendruomenė, Vilniaus r.

Sveikiausia ir sportiškiausia bendruomenė

Tiskūnų bendruomenės centras, Kėdainių r.
Degaičių kaimo bendruomenė, Telšių r.
Kūlupėnų bendruomenės centras „Kūlupėnai“, Kretingos r.

Užsakymo nr.: PT_72406414

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją