„Šios programos veiklioji medžiaga buvo gyventojams patraukli renovacijos darbų finansavimo tvarka ir savivaldybių įtraukimas. Savivaldybės atrinko neefektyviausiai energiją naudojančius daugiabučius, kurie pirmiausia ir buvo pradėti pertvarkyti į šilumą taupančius ir miesto ar miestelio vaizdą puošiančius pastatus. Energinio efektyvumo programa Lietuvai svarbi ne tik dėl pačios renovacijos. Ši programa suaktyvino reikšmingas ekonomines ir socialines permainas – pirmiausia iš nuosmukio dugno į plėtros aukštumas pakėlė statybų verslą ir padėjo atgaivinti krizės metais sustingusią nekilnojamo turto rinką“, – teigia Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius.

Šiuo metu įgyvendinamų renovacijos projektų vertė sudaro beveik dešimtadalį praėjusių metų statybos sektoriaus apyvartos. Investicijos į jau atnaujintus ir šiuo metu renovuojamus pastatus viršija pusę milijardo eurų. Skaičiuojama, kad dabar daugiabučių atnaujinimo programoje dalyvauja daugiau kaip 300 statybos bendrovių. Dauguma jų – smulkaus ir vidutinio verslo įmonės, kurios steigia naujas darbo vietas, ypač regionuose, teigiama pranešime spaudai.

Lietuva dar tebevartoja labai daug energijos – pastatams apšildyti tenka maždaug 40 procentų. Akivaizdu, kad pavienių tiek daugiabučių, tiek viešųjų pastatų atnaujinimas negarantuoja greitesnio energinio taupumo efekto valstybės mastu. Įvertinusi esminius dabartinio renovacijos modelio privalumus, Vyriausybė numatė naujas energinio efektyvumo didinimo kryptis. Nuo pavienių pastatų pereinama prie kompleksinių priemonių. Pradedama atnaujinti šilumos gamybos ir tiekimo sektorių, gatvių apšvietimo tinklus, inžinerinę infrastruktūrą, ir – Vokietijos pavyzdžiu – ištisus miestų kvartalus.

„Daugiabučių namų atnaujinimo programa išgyvena istorinį progresą. Tad šiandien labai svarbu tinkamai įvertinti dabartinių renovacijos procesų poveikį ne tik atnaujintų namų gyventojams, bet ir galimą įtaką šalies energetikos ūkiui bei ekonomikai. Šiais tikslais Būsto energijos taupymo agentūra, praėjus metams po renovacijos, įvertina kiekvieno atnaujinto namo faktinius energijos suvartojimo duomenis, analizuoja suvartotos šilumos energijos sąnaudas prieš ir po renovacijos“, – teigia Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) direktorius Valius Serbenta.

BETA atlikto renovuotų daugiabučių energinio audito naujausios ataskaitos duomenimis, atnaujinus daugiabutį namą, jo suvartojamos energijos sąnaudos gali sumažėti ir daugiau kaip 80 proc. Be to, audito, kurio metu buvo vertinami visi 2014 m. atnaujinti šalies daugiabučiai, duomenys parodė, kad renovacijos rezultatai kai kuriais atvejais netgi geresni nei planuota.

Didžioji dalis, t. y. 73 proc., vertintų atnaujintų daugiabučių po renovacijos sutaupo nuo 50 iki 70 proc. šilumos energijos, 9 proc. namų – 70 proc. ir daugiau.

„Akivaizdu, kad įgyvendinus standartines energiją taupančias priemones – apšiltinus stogą ir sienas, pakeitus langus ir atnaujinus šildymo sistemą – suvartojamos šilumos sąnaudos daugeliu atvejų sumažėja perpus, o dažnai ir daugiau“, – tvirtina BETA direktorius.

BETA duomenimis, nuo 2013 m. užbaigtų atnaujinti 1150 daugiabučių skaičiuojamasis sutaupytos šiluminės energijos kiekis sudaro apie 115 GWh, o finansine išraiška – daugiau nei 7 mln. eurų. Įvertinus tai, kad šiais metais ketinama užbaigti dar 500 projektų, iš viso per aptariamąjį laikotarpį bus sutaupyta daugiau kaip 10 mln. eurų.

Pasak Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento direktorės Elvyros Radavičienės, faktinių energijos suvartojimų duomenų analizė labai aiškiai atskleidžia didžiules galimybes ne tik sutaupyti energiją senuose šalies daugiabučiuose, bet ir sumažinti finansinę naštą gyventojams, priklausomybę nuo dujų tiekėjų ar išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Aplinkos ministerijos atstovės teigimu, renovacija taip pat skatina gyventojų visuomeniškumą ir bendruomeniškumą, o tai yra ne mažiau svarbu negu statistiniai renovacijos rezultatai.

Vyriausybės kanceliarija, įgyvendindama projektą „Atviros Vyriausybės iniciatyvos“, kviečia piliečius dalyvauti portale E. pilietis vykdomoje apklausoje Jūsų nuomonės apie daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą.

Užsakymo nr.: PT_72281860