Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šiemet burokėlių plotus deklaravo 663 daržovių augintojai, o pernai tokių buvo 219. Deklaruotas burokėlių plotas šiemet apima 771,07 ha, kai pernai tokių plotų buvo 713,36 ha.

Tai, kad pagal plotą burokėlių plantacijų augimas yra kuklesnis už augintojų skaičių rodo, jog dauguma burokėlių augintojų šias daržoves augina ne pramoninėms reikmėms ir ne eksportui, bet vietinei rinkai, savo poreikiams arba eksperimentuoja ir nori išbandyti naują, kiek primirštą kultūrą.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė pripažįsta, kad burokėlių paklausą augina vartotojų susidomėjimas šiomis daržovėmis. Tai susiję su populiarėjančia žaliavalgyste, ekologinėmis tendencijomis, sveikos mitybos judėjimu ir panašiais procesais.

„Be to, burokėlių kainos rinkoje ilgalaikiu periodu yra stabilesnės ir tolygesnės nei, pavyzdžiui, svogūnų, morkų ar bulvių. Jos mažiau svyruoja ir tam tikras kainų augimas fiksuojamas tik tuo metu, kai Lietuvoje prasideda „šaltibarščių sezonas“, – sako pašnekovė.

Vieno didžiausių Lietuvoje burokėlių augintojo, kooperatyvo „Suvalkijos daržovės“ vadovo Martyno Laukaičio teigimu, Lietuvoje burokėlių vartojimas auga nežymiai, o didžiausias burokėlių augintojų potencialas yra užsienyje. Anot jo, šis primirštas produktas vėl populiarėja kaip papildas įvairioms sultims, sulčių kokteiliams, salotoms, krosnyse keptoms daržovėms ir net burokėlių karpačo.

„Eksportuoti burokėlius pradėjome prieš ketverius–penkerius metus. Dabar jau vežame burokėlius į Vokietiją, Italiją, Ispaniją, Lenkiją, Švediją, – pasakoja M. Laukaitis. – Žinoma, prie burokėlių populiarėjimo prisideda tam tikra sveikos mitybos mada. Be to, labai stipriai jaučiame ir tam tikrą tvarios pasaulėžiūros, tvarios, ekologiškos gyvensenos populiarėjimą, ypač Skandinavijos šalyse. Tvarumas ten suprantamas ne tik kaip ekologiškas ūkininkavimas, bet ir racionalus logistikos, transportavimo organizavimas“.

Kooperatyvo „Suvalkijos daržovės“ nariai burokėliais šiemet yra apsėję 350 ha, o iš hektaro kasmet vidutiniškai gaunama nuo 20 iki 60 tonų burokėlių, priklausomai nuo veislės, orų ir kitų aplinkybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)