Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė, akcentavusi, kad šalies žemdirbiams šiandien labiausiai rūpi superkamo pieno kaina, domėjosi pieno perdirbimo įmonių planais. Ne viena jų patvirtino atrandanti naujas eksporto rinkas. Nors į gerėjančią situaciją pasaulinėse rinkose žiūrima vis dar atsargiai, tačiau pieno perdirbėjai užtikrino, kad jau rugpjūtį pieno gamintojų pajamos bus didesnės nei liepą – perdirbimo įmonių biudžetuose tai jau yra numatyta. Pabrėžta, kad peržiūrimi net ilgalaikiai kontraktai su pieno gamintojais ir keliamos kainos.

Į ministrės klausimą apie į Lietuvą importuojamą pieną iš Latvijos ir Estijos, įmonės atsakė, kad pieno įsivežama, tačiau jo kiekis ne tik nepadidėjęs, bet kai kuriose įmonėse ir sumažėjęs. Perdirbėjų tvirtinimu, už šį pieną kaimyninių šalių pieno gamintojai gauna mažesnę kainą negu stambūs Lietuvos pieno ūkiai.

Kalbai pasisukus apie superkamo pieno kokybę, įmonės pabrėžė neturinčios priekaištų stambiems šalies ūkiams, kurie daug investuoja gerindami pieno kokybę. Pastaruoju metu stebima tendencija, kad smulkiems pieno gamintojams traukiantis iš pieno gamybos, mažėja ir pieno supirkimo punktų skaičius. Susitikime taip pat pažerta kaltinimų kooperatyvams, kurie patys nesuinteresuoti ilgalaikių pieno pirkimo–pardavimo sutarčių pasirašymu. Visi pieno perdirbėjai akcentavo ūkių efektyvinimo, šeimos ūkių stambėjimo svarbą.

Susitikimo metu buvo aptarti ir sėkmingų derybų su Europos Komisijos žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaru Filu Hoganu rezultatai. Rugsėjo pabaigoje pieno gamintojus turėtų pasiekti išskirtinio dydžio ES ir valstybės tikslinė parama – apie 25 mln. eurų. „Tikimės, kad tai neatsilieps žemdirbių gaunamai kainai už parduodamą pieną“, – pabrėžė ministrė V. Baltraitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)