Lietuva labai daug tikisi iš naujojo paramos pieno sektoriui paketo, kurį Europos Komisija pristatys Žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų tarybos posėdyje liepos 18 dieną. Norinčiųjų susitikti su komisaru ir aptarti rūpimus klausimus visada daug, tačiau šįkart prieš tarybos posėdį asmeninis susitikimas su komisaru skirtas tik Lietuvos žemės ūkio ministrei V. Baltraitienei.

„Mano tikslas buvo iš pirmų lūpų išgirsti, kokie komisaro planai dėl naujojo paramos pieno sektoriui paketo, išsakyti poziciją dėl mums svarbiausių elementų bei pristatyti pačią naujausią informaciją apie situaciją Lietuvoje“, – užsibrėžusi pakeisti EK planus sakė ministrė.

Siekianti padidinti Lietuvos svorį naujajame finansiniame pakete, pokalbyje su komisaru V. Baltraitienė ypač akcentavo Lietuvos išskirtinumą dėl žemiausios žaliavinio pieno kainos, sektoriaus jautrumo dėl Rusijos rinkos netekimo bei priklausomybės nuo eksporto.

„Mes pirmieji išnaudojome 2015 metų paramos paketo lėšas. Kitos valstybės narės nuo krizės rinkose nukentėjo skirtingai, ką patvirtina ir tai, kad ne visos įsisavino joms skirtas lėšas. Manome, kad naujojo paketo lėšos turėtų būti tikslingai nukreiptos šalims, kurioms to reikia labiausiai“, – susitikime kalbėjo ministrė.

Pasak ministrės, labai svarbu ir tai, kad prie ES pieno gamintojams skiriamų pinigų Lietuva gautų teisę dar tiek pat prisidėti ir nacionalinėmis lėšomis. „Žinome, kad Europos Sąjungai labai aktuali pieno gamybos pertekliaus problema – siekiama, kad gamyba nebeaugtų. Tačiau Lietuvos pagaminamas pieno kiekis neviršija net 1 proc. viso ES kiekio. Mūsų šalis sutiktų su pieno gamybos apimčių stabilizavimu tik tuo atveju, jeigu šis reikalavimas būtų taikomas visos šalies mastu, o ne kiekvienam ūkininkui atskirai“, – pabrėžė ministrė.
Karvės

Susitikime buvo aptartos ir kitos priemonės situacijai stabilizuoti. „Turime turėti daugiau lanksčių galimybių paremti savo ūkininkus, todėl prašome paankstinti ir padidinti tiesioginių išmokų avansų mokėjimus, užtikrinti tokių rinkos reguliavimo priemonių, kaip privatus pieno produktų saugojimas bei intervenciniai pirkimai, pratęsimą“, – sakė ministrė V. Baltraitienė.

Susitikime su F. Hoganu ministrė V. Baltraitienė kalbėjo ir apie situaciją Lietuvos kiaulininkystės sektoriuje. „Sutinku, kad bendra situacija ES kiaulienos sektoriuje gerėja, bet mūsų situacija specifinė – Lietuvos kiaulių augintojai kenčia nuo afrikinio kiaulių maro. Lietuvai labai svarbus klausimas dėl kainų skirtumų tarp AKM zonų ir dėl to susidarančių nuostolių padengimo, todėl prašome lankstumo iš būsimo paramos voko dalį papildyti tikslinėmis lėšomis kiaulininkystės sektoriui“, – šalies poziciją išsakė ministrė V. Baltraitienė.

„Esu labai palankiai nusiteikęs įvertinti visas specifines Lietuvos situacijos aplinkybes“, – susitikime kalbėjo komisaras F. Hoganas. Jis patvirtino, kad į paramos paketą bus įtrauktos sąlygos, susiję su perteklinės gamybos suvaldymu. Minėtasis paketas skatins ir struktūrinius pasikeitimus pieno sektoriuje. Susitikime atkreiptas dėmesys į tai, kad valstybės narės turės labai atsakingai žiūrėti į gaunamus pinigus – Europos Komisijai privalės pateikti konkrečius paketo priemonių įgyvendinimo planus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)