Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos atstovai mažiesiems parodos dalyviams ir jų tėvams pasakojo apie šviežių daržovių naudą bei mokė, kaip skanių ir sveikų patiekalų iš vietinių produktų lengvai pasigaminti patiems.

„Nacionalinės šefų rinktinės“ narys Jaroslav Orševski pastebėjo, kad šiuolaikiniams vaikams visai netrūksta žinių ir noro valgyti sveikai: „Dažnai manome, kad vaikai negali atskirti, kurie maisto produktai yra naudingi, o kurie – nevertingi, tačiau su jais pabendravus greitai tampa aišku, kad mažųjų įpročius formuoja tėvai ar lankomų darželių auklėtojos. Tai rodo, kad tinkamas ugdymas nuo mažų dienų duoda naudos, – sako jis. – Žemės ūkio ministerijos inicijuotas projektas „AuGink savo kraštą“ siekia ugdyti vaikų įprotį pirmiausia rinktis sveikas šviežias daržoves ir jomis pakeisti įprastas gruzdintas bulvytes. Svarbu paaiškinti, kuo pranašesni nuosavame darže ar vietinių ūkininkų išauginti vaisiai ir daržovės bei išmokyti teisingų pirmųjų maisto gamybos įgūdžių.“

J. Orševski kartu su kitu Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos atstovu Justinu Kapkovičiumi parodoje vedė patiems mažiausiems parodos lankytojams skirtą atrakciją „Mažųjų virtuvė“. Jos metu ikimokyklinio amžiaus vaikai buvo kviečiami ragauti įvairių patiekalų ir stebėti, kaip gaminama ypatingai sveika manų košė, paskaninta tik natūraliais pagardais. Čia pat vaikai galėjo sužinoti, kuo vertingi patys įvairiausi Lietuvos ūkininkų auginami vaisiai ir daržovės: su žymių šefų pagalba vaikai puošė bei gardino nepelnytai primirštą sveiką skanėstą – keptą obuolį ir patys išmėgino savo jėgas plakdami uogų kokteilius.

„Nacionalinės šefų rinktinės“ narys J. Kapkovičius parodoje pristatė dar vieną atrakciją visai šeimai – iš įvairių regionų atkeliavusiais kiaulienos lašiniais dekoruotą Lietuvos žemėlapio kontūrą ir atrakciją „Lašinių fiesta“.

Anot virtuvės šefo, lietuviai veltui demonizuoja šį nuo seno Lietuvoje plačiai vartotą mėsos gaminį, o dauguma vaikų lašinių apskritai nėra ragavę, tad jiems tai buvo pirmoji pažintis. „Kiaulienos lašiniai turi ne tik vitaminų A, D, F, E bei mikroelementų kompleksą, svarbiausia, kad juose yra net apie 60 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios yra būtinos endokrininei sistemai, stiprina imunitetą, padeda įveikti stresą. Lašiniuose taip pat yra arachidono rūgšties, palaikančios reikalingą gerojo ir blogojo cholesterolio santykį bei padedančios saugoti kūno linijas, todėl vienas esminių „Lašinių fiestos“ uždavinių – „reabilituoti“ šį mūsų senolių pripažintą gaminį ir perduoti vaikams žinią, kad tai – įdomus ir vertingas mūsų paveldas“, – pasakoja J. Kapkovičius.

J. Orševski ir J. Kapkovičius – pripažinti vieni geriausių virtuvės šefų Lietuvoje, užėmę prizines vietas pasaulinėse kulinarijos varžybose. Šiemet jų komanda – „Nacionalinė šefų rinktinė“ – gins Lietuvos garbę Pasaulio kulinarijos Olimpiadoje. Įgyti žinių ir išsklaidyti mitų apie lašinius, vaisius ir daržoves gali visi norintys, parodoje „AgroBalt“ aplankę Žemės ūkio ministerijos stendą „AuGinkime savo kraštą“. Surengtas projektas – tai jungtinės pastangos skatinti rinktis tai, kas užauginta natūralioje aplinkoje, pagaminta švariais ir gamtą tausojančiais būdais netoli namų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją