Šiuo metu kooperacija yra viena iš galimybių padėti žemės ūkio sektoriui atsigauti ir jį sustiprinti. „Visus įstatymo pakeitimus esame suderinę su socialiniais partneriais. Džiaugiuosi, kad Seimui pagaliau užteko politinės valios priimti šį sprendimą. Kooperacija mūsų žemdirbiams, ypač smulkiesiems, yra ypatingai svarbi. Dabar mūsų kooperatyvai galės dirbti skaidriau, o žemdirbiams bus suteiktos kur kas geresnės galimybės burtis ir dirbti kartu, kad galėtų išsilaikyti ir išlikti nelengvoje konkurencinėje kovoje“, – pabrėžia žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Griežtesni pripažinimo žemės ūkio kooperatyvu reikalavimai leis tiksliau išskirti žemės ūkio kooperatyvus iš kitų ūkio sektorių kooperatyvų ir nepaliks galimybės kooperatyvams gauti pripažinimą, kai jie savo veikloje yra nutolę nuo visuotinai pripažintų kooperacijos principų ir vertybių.

Įstatyme įtvirtintas reikalavimas pripažintam žemės ūkio kooperatyvui turėti reikšmingą apyvartą su savo nariais, kurių dauguma turi būti žemdirbiai. Pagal patikslintas nuostatas pripažinimo žemės ūkio kooperatyvu siekiantis kooperatyvas privalės daugiau kaip 50 proc. visos savo veiklos (produktų supirkimas, prekių pardavimas, paslaugų teikimas) vykdyti su kooperatyvo nariais. Tokiu teisiniu reglamentavimu siekiama užkirsti kelią kitiems ūkio subjektams, kurie tik vadinasi kooperatyvais, bet savo veikloje nesivadovauja visų narių dalyvavimo sprendimų priėmime principais. Pripažinimo siekiančio kooperatyvo steigėjai negalės būti kito ar kelių kitų tokios pat rūšies produktų supirkimu užsiimančių kooperatyvų steigėjai.

Kooperatinė bendrovė (kooperatyvas) visą pripažinimo žemės ūkio kooperatine bendrove (kooperatyvu) laikotarpį privalės atitikti nustatytus reikalavimus, pagal kuriuos ji yra pripažinta.

Priimtais pakeitimais taip pat nustatyta miško savininkų kooperatyvų pripažinimo tvarka. Šios nuostatos, numatančios kooperatyvo pripažinimą miško savininkų kooperatyvu, paskatins privačių miškų savininkus kooperuotis ir vykdyti miškų ūkio veiklą per kooperatyvus, sudarys geresnes sąlygas didinti miškų ūkio veiklos efektyvumą.

Priimtos naujos nuostatos įsigalios 2016 m. lapkričio 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)