Šis sprendimas priimtas pirmajame Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės ,,LEADER“ projektų atrankos komiteto posėdyje, kuriame pradėtos svarstyti kaimo vietovių vietos veiklos grupių parengtos strategijos.

Minėtąjį komitetą sudaro Žemės ūkio, Finansų, Vidaus reikalų, Socialinės apsaugos ir darbo, Ūkio, Aplinkos bei Kultūros ministerijų, Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai, jos nariai–stebėtojai yra iš Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos, Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos, Lietuvos žemės ūkio rūmų, Nacionalinio socialinės integracijos instituto, Lietuvos savivaldybių asociacijos bei Vietos veiklos grupių tinklo.

Kaimo vietovių strategijoms įgyvendinti per 2014–2020 metų laikotarpį bus skirta 110, 4 mln. eurų programos lėšų. Pažymėtina, kad Lietuva Europos Komisijai yra įsipareigojusi strategijų atranką baigti iki š. m. liepos mėnesio pabaigos.

Lyginant su 2007-2013 metų laikotarpiu, nauja yra tai, kad dabar vietos plėtros strategijose dominuoja priemonės, skirtos verslui, darbo vietų kūrimui. Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danukas Arlauskas rekomendavo visoms VVG planuoti kuo realesnius, pagrįstus ir pamatuojamus rodiklius, įvertinti planuojamų sukurti darbo vietų tvarumą – gyvai įsivaizduoti projektus ir planuoti galimas rizikas. Tačiau VVG atstovai, anaiptol, nesutriko dėl šios pastabos, nes praėjusio laikotarpio patirtis parodė, kad versle sunki tik pati pradžia ir dauguma užsimezgusių nedidelių verslų, ypač paslaugų srityje, sėkmingai vystosi. VVG atstovai mato ne vieną galimą smulkaus verslo nišą, pavyzdžiui, paslaugų gyventojams (malkų ruošimas, kaminų valymas, pievelių šienavimas ir kt.) teikimą. VVG domina ir socialinės paslaugos – vaikų dienų centrų veikla, kuriuose ypatingas dėmesys būtų skiriamas socialinės rizikos šeimų vaikų ugdymui bei priežiūrai.

Posėdyje komiteto nariai ne tik nagrinėjo vietos veiklos grupių strategijų vertinimo rezultatus, klausinėjo VVG atstovų apie strategijų rengimo procesą, bet ir rekomendavo skirti ES finansavimą šešių VVG (Druskininkų, VVG ,,Nemunas“, VVG ,,Radviliškio lyderis“, Pasvalio r., Joniškio r. partnerystės bei VVG ,,Pagėgių kraštas“) parengtoms strategijoms. „Tikrai jaučiame, kad VVG įdėjo daug pastangų į strategijų rengimą, tad linkime toliau sutelktai dirbti su vietos gyventojais, vietos verslo ir savivaldos atstovais jas įgyvendinant“, – sakė komiteto pirmininkas, žemės ūkio viceministras Gintas Saulius Cironka.

VVG tinklo atstovų buvo paprašyta bendromis vertintojų pastabomis pasidalinti su VVG ir toliau bendradarbiauti tarpusavyje, siekiant kokybiško naujojo etapo strategijų įgyvendinimo.

Iki vidurvasario Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės ,,LEADER“ projektų atrankos komiteto nariams dar teks svarstyti 42 kaimo vietovių (tarp jų ir 3 dvisektorių – kaimo vietovių ir žuvininkystės) strategijas ir pateikti rekomendacijas dėl jų finansavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją