Lietuvos žemės ūkio viceministras Vilius Martusevičius akcentavo, jog Baltarusija yra svarbus partneris visose srityse, tarp jų – ir žemės ūkyje. Pasak viceministro, prekyba su Baltarusija užima žymią Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio ir maisto produktais dalį. 2014 m. eksporto struktūroje pagal šalis Baltarusija buvo 6 vietoje iš 122 eksporto partnerių. Importo struktūroje pagal šalis Baltarusija buvo 14 vietoje tarp 109 šalių. 2014 metais į Baltarusiją lietuviškos kilmės daugiausia eksportuota žaliavinio pieno ir grietinėlės, galvijienos, sūrių ir varškės, duonos kepinių, produktų, naudojamų gyvūnų pašarams. Palyginti 2014 ir 2015 m. sausio–spalio mėn. eksporto duomenis matyti, kad eksporto vertė išaugo beveik du kartus.

„Tendencijos geros, jos liudija, kad einame teisingu keliu, bendradarbiavimas naudingas abiem šalims. Bendradarbiauja ir mūsų mokslo įstaigos, tarpžinybinės institucijos, taip pat ekspertai, specialistai, dalijasi patirtimi. Pasitikime vieni kitais, o tai – svarbiausia“, – pabrėžė viceministras V. Martusevičius susitikime su Baltarusijos žemės ūkio ir maisto ministro pavaduotojo Aleksandro Subotino vadovaujama delegacija.

„Mūsų strateginė eksporto kryptis – pieno ir mėsos produktai. Šalyje veikia 46 pieno perdirbimo įmonės. Dabar pagaminame apie 6–7 mln. t. pieno, šiemet planuojame padidinti gamybą iki 9–9,2 mln. t. Ateityje pieno planuojame gaminti dar 2,5–3 mln. t daugiau, todėl investicijos į šį sektorių labai laukiamos“, – kalbėjo ministro pavaduotojas A. Subotinas.

Pasak jo, karvių produktyvumas Baltarusijoje siekia 4–7 tūkst. t., tai nėra daug, todėl planuojama didinti karvių produktyvumą taikant pažangesnes jų maitinimo, priežiūros, melžimo technologijas. Pienu Baltarusija visiškai apsirūpina, dalį – eksportuoja.

Pasak A. Subotino, Baltarusijoje labai perspektyvi jautienos gamyba. „Mus taip pat labai domina bendri Lietuvos ir Baltarusijos žuvininkystės projektai. Šiemet planavome pagaminti 25 tūkst. t. žuvies, tačiau to kiekio nepasiekėme, laukiame investuotojų ir šioje srityje. Investuotojams pas mus žalia šviesa“, – kalbėjo Baltarusijos žemės ūkio ir maisto ministro pavaduotojas.

Jis taip pat pažymėjo, kad Baltarusijai labai aktuali prekyba traktoriais, kurie atitinka visus Europos Sąjungos reikalavimus.

Komercijos atašė Baltarusijoje Vidmantas Verbickas atkreipė dėmesį, kad labai perspektyvu investuoti į atsinaujinančių šaltinių energetiką – bioenergetiką, biodujas, biokurą.

Lietuva ir Baltarusija glaudžiai bendradarbiauja veterinarijos srityje, vengiant pažeidimų prekių importo, eksporto, tranzito srityse, kartu kovojant prieš afrikinį kiaulių marą. 2015 m. Lietuva neatlygintinai aprūpino Baltarusiją vakcina nuo laukinių gyvūnų pasiutligės. Šioje srityje bus bendradarbiaujama ir ateityje. Baltarusija kreipėsi į Lietuvą, prašydama pagalbos dėl gyvūninės kilmės produktų tranzito per Lietuvą į trečiąsias šalis. Taip pat aptarti apribojimai dėl žuvies produkcijos pervežimo į Baltarusiją per Klaipėdos jūrų uostą.

Susitikime aptarta abiejų šalių tarptautinių žemės ūkio parodų „AgroBalt“ ir „Belagro“ reikšmė, susitarta, kad abi šalys aktyviai dalyvaus parodose.

Susitikimo pabaigoje pasirašytas Lietuvos – Baltarusijos bendradarbiavimo žemės ūkio srityje protokolas, apimantis bendradarbiavimą žuvininkystės, melioracijos ir vandentvarkos, investicijų, Žemės ūkio universitetų, veterinarijos, fitosanitarijos, gyvulininksytės ir veislininksytės srityse.

Abiem šalims aktualūs klausimai bus aptarti kovo mėnesį Baltarusijoje vyksiančiame ekonomikos forume.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)